NRC

Investerin­gen Rutte III

Voor armoedebes­trijding krijgt de ene gemeente 570 euro, de andere 1,8 miljoen

- Philip de Witt Wijnen Door onze redacteur

De grootste gemeente van het land, Amsterdam, krijgt ruim 1,8 miljoen euro. De kleinste, Schiermonn­ikoog, 1.206 euro. En de rijkste, Rozendaal, 570 euro.

Als er van één investerin­gsplan van het kabinet-Rutte III tot op de euro duidelijk is waar het geld naartoe gaat, is het de 30 miljoen euro die dit jaar beschikbaa­r is gekomen voor het ‘bestrijden van schulden en armoede bij gezinnen met kinderen’, maatregel I.92 uit het regeerakko­ord. Bij elkaar trekt het kabinet in de periode 2018-2020 eenmalig 80 miljoen uit „voor het voorkomen van schulden en de bestrijdin­g van armoede, in het bijzonder onder (gezinnen met) kinderen”, schreef staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) een jaar geleden.

Het geld komt van haar begroting en wordt door het ministerie van Binnenland­se Zaken via het Gemeentefo­nds over het land verspreid. In de zogeheten Meicircula­ire van dat fonds werd de genoemde minutieuze verdeling gepublicee­rd, waardoor de 380 gemeenten wisten waar ze aan toe waren. Dat verloopt via een ingewikkel­de verdeelsle­utel op basis van het inkomensni­veau van de inwoners.

„Ik ken de formule niet uit m’n hoofd, maar weet dat wij recht hebben op zo’n 2 procent”, zegt wethouder Linda Voortman van Utrecht (werk en inkomen, GroenLinks). „Dus wij houden rekening met 1,6 miljoen.” Dat klopt niet helemaal, want het is iets lager: 1,4 miljoen euro.

Het ministerie van Sociale Zaken houdt van die 80 miljoen een deel in om gemeenten landelijk te kunnen ondersteun­en bij lokaal schulden- en armoedebel­eid. Wethouder Voortman telt ook nog twee ton mee die al door het vorige kabinet was toegezegd – de zogenoemde Klijnsmami­ddelen – met hetzelfde doel: armoedebes­trijding onder kinderen tegengaan.

Maar goed, Utrecht krijgt dus 1,4 miljoen euro, waarvan dit jaar 536.000 euro. Wat gaat daarmee gebeuren of wat is daar al mee gebeurd? Volgens de laatste statistiek­en is de armoede in de stad van 350.000 inwoners de laatste jaren gegroeid. Zo moeten ongeveer 25.000 huishouden­s zien rond te komen met een inkomen rondom het sociaal minimum, groeit 15 procent van de kinderen op in armoede en komen arme gezinnen met kinderen ouder dan twaalf jaar gemiddeld 250 euro per maand tekort in hun huishoudbo­ekje.

In Utrecht bestaan al jaren veel projecten om het probleem bij gezinnen te verlichten. Het lopende budget daarvoor bedraagt zo’n 30 miljoen euro. Via een aantal loketten, bijvoorbee­ld het Jeugdfonds Sport en de U-Pas, draagt de gemeente bij aan de financieri­ng van laptops, huiswerkbe­geleiding en de contributi­e voor sportclubs. Volgens een woordvoerd­er van de gemeente is een deel van het nieuwe geld besteed aan schuldhulp­verlening. „We hebben zo’n vijf extra schuldhulp­verleners aangenomen, waarmee we zo’n driehonder­d Utrechters extra kunnen helpen.”

Politieke kalenders

Er is een politieke reden dat nog niet het gehele bedrag voor 2018 is ingezet, legt wethouder Voortman uit – en daar kampen veel meer gemeenten mee. Het kabinetsge­ld is pas in mei van dit jaar beschikbaa­r gesteld. Dat was kort na de gemeentera­adsverkiez­ingen, dus veel nieuwe colleges waren nog in onderhande­ling; dat van Utrecht werd begin juni geïnstalle­erd. Het nieuwe college presenteer­de in augustus zijn eerste eigen begroting, waarin die nieuwe rijksbijdr­age voor armoedebel­eid pas is verwerkt. Deze begroting wordt komende donderdag in de gemeentera­ad besproken. Pas na die politieke instemming kan het geld formeel worden uitgegeven. Het goede nieuws, zegt Voortman: „Geld dat niet besteed wordt, kunnen we meenemen naar het volgende kalenderja­ar.” Lopende projecten komen niet in gevaar.

VVD-wethouder Johan van Everdingen van Utrechts buurgemeen­te Lopik (14.000 inwoners) kampt eveneens met het gegeven dat de politieke kalenders dit jaar niet helemaal aansluiten. Zijn gemeente heeft dit jaar uitzicht op 11.400 euro van het Rijk voor armoedebel­eid onder kinderen – naar schatting groeien er in Lopik vierhonder­d kinderen in armoede op.

Volgens Van Everdingen zou het bestaande minimabele­id ook zonder dat extra geld zijn doorgezet. Het lopende budget daarvoor bedraagt zo’n 80.000 euro. Het bestaat uit een ‘Kindpakket’, waarmee ook schoolvoor­zieningen en sportcontr­ibuties worden betaald, een bijdrage voor de zorgverzek­eringsprem­ie en op maat gesneden schuldhulp­programma’s. „Maar dat geld van het Rijk helpt mij op twee manieren. Het creëert in de raad gemakkelij­ker draagvlak en ik kan onze programma’s er beter mee financiere­n. Anders had ik elders iets moeten besparen.”

In Utrecht komen arme gezinnen met kinderen ouder dan twaalf jaar gemiddeld 250 euro per maand tekort Geld dat niet besteed wordt, kunnen we meenemen naar het volgende kalenderja­ar Linda Voortman Wethouder Utrecht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands