NRC

Bronbelast­ing kan 22 miljard euro treffen

-

Jaarlijks stroomt 22 miljard euro aan rente en royalty’s via brievenbus­firma’s in Nederland naar belastingp­aradijzen. Dat blijkt uit een dinsdag gepresente­erd rapport van onderzoeks­bureau SEO, gemaakt in opdracht van het ministerie van Financiën. Vanaf 2021 gaat Nederland extra belasting heffen over deze geldstrome­n om de brievenbus­firma’s aan te pakken.

Invoering van een heffing op financiële stromen naar landen met zeer lage belastingt­arieven, zogeheten bronbelast­ing, staat in het regeerakko­ord. Voor het eerst is zo concreet becijferd hoe groot die geldstroom is, en wat de aanpak van belastingo­ntwijking kan opleveren.

Volgens SEO passeerde Nederland in 2016 zo’n 200 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend. Circa 10 procent daarvan belandt in 22 landen die Nederland als belastingp­aradijs ziet, zoals Bermuda en de Kaaimaneil­anden. De overige 90 procent stroomt naar landen die volgens Nederland wél in de haak zijn, zoals Europese staten en de VS. De grens tussen goed en fout legt Nederland bij een vennootsch­apsbelasti­ngtarief van 7 procent.

De bijna 180 miljoen euro die in ‘goede’ landen terechtkom­t, is niet boven alle twijfel verheven. Ook bij die geldstrome­n kan volgens Financiën sprake zijn van belastingo­ntwijking. Nederland werkt al met tientallen andere landen samen om zulke ontwijking aan te pakken.

Volgens SEO telt Nederland 15.000 brievenbus­firma’s. Staatssecr­etaris Menno Snel (Belastinge­n, D66) verwacht dat firma’s die geraakt worden door de bronbelast­ing hun activiteit­en in Nederland staken. De Nederlands­e schatkist schiet dus niks op met de heffing. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands