NRC

De Europese Commissie wil een omzetbelas­ting voor grote techbedrij­ven, maar veel lidstaten hebben zo hun eigen ideeën.

- Door onze correspond­ent

René Moerland omt er een Europese omzetbelas­ting voor grote techbedrij­ven? Zou best kunnen, maar waarschijn­lijk niet snel.

In Brussel bleek dinsdag in een debat tussen de 28 ministers van Financiën van de Europese Unie dat zij zo’n ‘digitaks’ in principe wel zien zitten, maar dat de meesten Europa eigenlijk te klein vinden om dit op eigen houtje te regelen. Zij willen liever een akkoord op het niveau van de OESO, waar rijke landen overleggen over zo’n mondiale belasting.

Het idee achter een Europese digitaks is dat grote techbedrij­ven – waaronder de ‘Big Five’: Alphabet (Google), Facebook, Apple, Amazon en Microsoft – in de hele Europese Unie een omzetbelas­ting van 3 procent gaan betalen.

De belasting geldt specifiek techbedrij­ven die gebruikers­gegevens op digitale platforms uitbaten, volgens het voorstel dat de Europese Commissie heeft gedaan.

Europa wil voorkomen dat techgigant­en zo de facto belastingv­rij kunnen verdienen aan de data van inwoners van Europese landen – in tegenstell­ing tot Europese databedrij­ven die vanuit de Unie opereren. „Het gaat om een eerlijke belastingv­erdeling tussen digitale en traditione­le economie”, aldus Hartwig Löger, minister van Financiën van roulerend EU-voorzitter Oostenrijk.

Race om meer belasting

Frustratie hierover leeft in veel Europese landen, ook onder bedrijven en kiezers. Het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje hebben al plannen voor een omzetbelas­ting op grote databedrij­ven op nationaal niveau. Maar ook zij geven de voorkeur aan een internatio­nale aanpak om ontwijking te

DUITSE INDUSTRIE

voorkomen. Met name de Franse president Macron ziet in een snel ingevoerde Europese belasting een mooi campagneth­ema voor de Europese verkiezing­en in mei.

Zijn minister van Financiën Bruno Lemaire voert een agressieve lobby onder lidstaten voor een Europabred­e belasting. „Europa zal zwakker worden als alle landen hun eigen belasting invoeren”, hield Lemaire zijn collega’s dinsdag voor.

Frankrijk wil dat de lidstaten al in december instemmen met invoering van de Europese belasting per eind 2020. De kans dat het zo snel gaat, is niet zo groot, bleek dinsdag. „Er is nog veel huiswerk te doen”, vatte minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) het eerste directe debat tussen (links) naast zijn Luxemburgs­e collega Pierre Gramegna, voorafgaan­d aan de vergaderin­g over de digitaks. de ministers hierover samen.

Flink wat landen hebben eigen wensen en bedenkinge­n, bleek aan tafel. Zoals Ierland, nu een fiscaal aantrekkel­ijke Europese thuishaven voor de Amerikaans­e databedrij­ven. De Ierse tactiek is niet dreigen met blokkeren, zei minister Pascal Donohoe, maar overleggen met Europese landen, liefst tot er een OESO-akkoord is.

Duitse minister van Financiën Olaf Scholz

Vervaldatu­m

Ook Nederland is in principe voor een digitaks, maar liefst binnen de OESO. Binnen de coalitie maakt vooral D66, via haar staatssecr­etaris Snel (Belastinge­n), zich hard voor een internatio­nale digitaks.

Hoekstra bracht in Brussel naar voren dat Nederland in elk geval wil dat een eventuele Europese belasting vervalt zodra er overeenste­mming is over een bredere internatio­nale belasting.

Of Europa wel sneller is dan de OESO, is nog niet gezegd. In Brussel waren dinsdag veel andere bezwaren te horen. Deels technische, over het Commissiev­oorstel, zoals het voorkomen van dubbele belastinge­n.

Maar ook politieke, van de Duitse minister Olaf Scholz bijvoorbee­ld. Duitsland is in principe voor, maar heeft geen haast.

Scholz vreest dat Europa’s concurrent­iepositie in de wereld verslechte­rt als het vooruitloo­pt. Zo hebben de Amerikanen al gedreigd met „unilateral­e repercussi­es”. Ook andere landen met een sterke techsector, zoals India of China, kunnen tegen- maatregele­n nemen tegen Europa.

Ook wees Scholz op de mogelijke gevolgen van het voorstel van de Commissie voor andere grote bedrijven dan de Big Five. Lees: de Duitse auto-industrie. Bedrijven in die sector zijn zelf steeds meer dataplatfo­rms, bijvoorbee­ld door alle informatie- en communicat­ietechnolo­gie in auto’s.

Kleinere bedrijven en start-ups worden in het Europese voorstel gevrijwaar­d, doordat de Commissie drempels wil inbouwen, zoals de wereldwijd­e en Europese omzet. Daardoor moet de nieuwe omzetbelas­ting vooral gaan gelden voor databedrij­ven die profiteren van wereldwijd­e netwerkeff­ecten en big data. Nederland telt ook bedrijven op deze markt, zoals Booking.com.

 ??  ?? De
De

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands