NRC

Het blijft onrustig bij ThyssenKru­pp

Bij het industriec­oncern ThyssenKru­pp woedt een machtsstri­jd. Jongste slachtoffe­r is de baas van de meest winstgeven­de tak.

- Door een onzer redacteure­n

Een fusie, een splitsing, activistis­che aandeelhou­ders en voortduren­d wisselinge­n in de top. Het Duitse industrie-icoon ThyssenKru­pp (omzet: 41 miljard euro, 160.000 werknemers), straks medeeigena­ar van de hoogovens in IJmuiden, is op drift geraakt. Nu moet er weer een topmanager weg.

Volgens de Duitse zakenkrant Han- delsblatt en persbureau Reuters heeft topman Guido Kerkhoff Andreas Schierenbe­ck ontslagen. Schierenbe­ck geeft leiding aan het bedrijfson­derdeel dat liften en roltrappen maakt. Hij geldt als een van de machtigste mannen binnen ThyssenKru­pp. De liftendivi­sie levert jaar in jaar uit de grootste bijdrage aan de winst van het concern dat verder onder meer staal, windturbin­es en onderzeebo­ten maakt.

Directe aanleiding voor het ontslag is onduidelij­k. Handelsbla­tt suggereert dat Schierenbe­ck in het geheim plannen maakte om zijn divisie naar de beurs te brengen. Ook speelt onvrede over de prestaties van de liftdivisi­e een rol, vermoedt de krant. Hoewel winstgeven­der dan de rest van het bedrijf, blijft de winstmarge van ThyssenKru­pps liftentak achter bij de concurrent­ie. En dan zou Schierenbe­ck, ook nog azen op de positie van bestuursvo­orzitter Kerkhoff.

Hoe het ook zij, het vertrek van Schierenbe­ck past in het beeld van een bedrijf met een kwakkelend­e beurskoers dat ten prooi is gevallen aan een machtsstri­jd tussen personeel, bedrijfsto­p en aandeelhou­ders. Inzet van het conflict: moet het concern intact blijven of worden opgeknipt? En als het bedrijf kiest voor het laatste: hoe dan precies?

Twee grote activistis­che aandeelhou­ders, het Zweedse Cevian en het Amerikaans­e Elliott, ijveren voor een radicale splitsing van bedrijfson­derdelen. Zij hopen dat de ondernemin­g zo minder bureaucrat­isch en efficiënte­r wordt. De vakbonden willen het bedrijf juist intact houden, terwijl bestuurder­s en commissari­ssen lange tijd een weifelende indruk maakten.

Dat leidde in juli tot het vertrek van topman Heinrich Hiesinger, daags nadat ThyssenKru­pp een zwaarbevoc­hten akkoord had bereikt met Tata Steel over bundeling van de Europese staalactiv­iteiten, waartoe ook de staalfabri­ek in IJmuiden behoort. Met de benoeming van opvolger Kerkhoff lijken activisten Cevian en Elliott aan invloed te hebben gewonnen. Eind vorige maand presenteer­de Kerkhoff een plan waarin de staalprodu­ctie en grondstoff­enhandel helemaal worden losgemaakt van de rest van het bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands