NRC

‘Eis Feyenoord 25 mln toch haalbaar’

De patstellin­g tussen de gemeente en de club lijkt doorbroken. Feyenoord kan rekenen op een vast budget in het nieuwe stadion.

- Door onze redacteur

Eppo König

De eis van Feyenoord voor een gegarandee­rd spelersbud­get van 25 miljoen euro in het beoogde nieuwe stadion aan de Maas is haalbaar, bevestigen bronnen. De afspraak moet nog worden uitgewerkt, maar de patstellin­g tussen de club en de gemeente Rotterdam lijkt doorbroken.

Feyenoord-directeur Jan de Jong eiste eind september van het nieuwe stadion een vaste vergoeding – een zogeheten performanc­e fee – van jaarlijks 25 miljoen euro. Zo niet, dan dreigde hij niet akkoord te gaan met het plan voor Feyenoord City, dat naast het stadion (totale kosten 444 miljoen euro) ook grootschal­ige gebiedsont­wikkeling omvat.

D66-wethouder Adriaan Visser (financiën en grote projecten) en coalitiepa­rtijen VVD, CDA en D66 toonden zich in de raad onaangenaa­m verrast over de eis. De gemeente, die 135 miljoen euro bijdraagt in aandelen, grond en infrastruc­tuur, kan niet akkoord gaan, zei hij. Er zijn afspraken in een gemeenteli­jke position paper over de volgorde van uitkeringe­n aan financiers van het nieuwe stadion.

Intern is gewerkt aan een oplossing, waarbij die afspraken overeind blijven en Feyenoord toch 25 miljoen euro krijgt. De businessca­se zou financiële ruimte hiervoor bieden, zeggen bronnen. Oorspronke­lijk zou Feyenoord 17,5 miljoen gegarandee­rd en 7,5 miljoen variabel krijgen.

Stadionont­werp

De club Feyenoord en het stadionbed­rijf willen deze maand besluiten of ze doorgaan met de plannen. Dat staat in de halfjaarli­jkse voortgangs­rapportage over Feyenoord City die dinsdag is verschenen. Een snel besluit zou nodig zijn voor de beoogde oplevering in de zomer van 2023. Concreet gaat het om de opdracht voor een definitief stadionont­werp en de aanvraag van een tweede tranche krediet (9,5 miljoen euro) voor de uitwerking van het plan.

Het is nog niet zeker of de voetbalclu­b en het stadionbed­rijf een „go” geven. In de rapportage staat het als risico omschreven. Dit besluit hangt samen met het sluitend maken van de businessca­se en een aangepast stadionont­werp. Wegens de gestegen bouwkosten moet er 30 miljoen euro worden bezuinigd op het plan. Een voorwaarde van de gemeente is dat het stadion een ‘iconische uitstralin­g’ heeft. Voor alle aanpassing­en heeft het projectbur­eau Feyenoord City drie maanden extra de tijd genomen.

De planning van het stadion is mede om deze vertraging verder onder druk te komen staan. Het verwerven van vastgoed en het verhuizen van huurders op de bouwlocati­e zit „op het kritieke pad” staat in de rapportage. Ook de planning rond de vergunning­en en het bestemming­splan is inmiddels krap. Voor de financieri­ng is nog tijd, maar het aantrekken van investeerd­ers vlot niet. „Het project bevindt zich daartoe eigenlijk nog in een iets te pril stadium”, staat in de rapportage.

Een blijvend punt van zorg is het draagvlak voor het nieuwe stadion. Er wordt gesproken van „aanhoudend negatieve berichtgev­ing in social media en de pers”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands