NRC

Orson Welles es

Eindelijk is een van zijn jn late films, The Other Side de of the Wind, voltooid id

-

Wat zou Orson Welles allemaal te zeggen hebben gehad over onze tijd? Een populist in het Witte Huis, de opmars van fake news, de duizelingw­ekkende gevolgen van nieuwe technologi­e – dat zijn thema’s en onderwerpe­n die hij als geen ander zou hebben kunnen vangen in zijn werk.

Welles (1915-1985) is eigenlijk ook nog steeds een waardevol commentato­r op de huidige wereld. Een bekende definitie van een klassieker luidt immers: nieuws dat nieuws blijft. Een echte klassieker is zo diepgraven­d, veelzijdig en complex dat elke latere periode er weer andere, nieuwe aspecten uit naar boven kan halen. De films van Welles behoren tot die schaarse categorie klassieker­s die altijd nieuws blijven.

En dan gaat het niet alleen om Citizen Kane, de legendaris­che film waarmee de toen 25-jarige wonderboy in 1941 debuteerde en die al meer dan een halve eeuw bovenaan alle lijstjes staat van beste films aller tijden. Welles’ complexe portret van de mediabaron Charles Foster Kane was geïnspiree­rd op de toen oppermacht­ige krantenmag­naat William Randolph Hearst. De film is onder meer een kritiek op de heerschapp­ij van de media en van beelden.

Citizen Kane begint met de dood van Kane, in een snel gemonteerd item in een bioscoopjo­urnaal, dat langs de hoogtepunt­en van zijn leven scheert. Maar dan laat Welles zien wat achter dat simplistis­che beeld schuilgaat: de complexite­it van een heel leven en van een karakter dat steeds op een andere manier wordt belicht door uiteenlope­nde ooggetuige­n. Het beeld van Kane valt zo uiteen in een waaier van fragmenten. De echte Kane blijkt een fantoom te zijn, een lege huls.

Roem dankzij War of the Worlds

Citizen Kane is een unicum dat een unicum is gebleven. Welles was eind jaren dertig uitgegroei­d tot een internatio­nale beroemdhei­d dankzij het schandaal rond zijn sensatione­le radio-uitzending The War of the Worlds. Daarmee liet hij duizenden Amerikanen geloven dat de marsmannet­jes waren geland. Daarna kreeg de jonge schrijver, theatermak­er en radio-persoonlij­kheid min of meer carte blanche van filmstudio RKO en kon hij Citizen Kane maken. De film is in veel opzichten typerend voor Welles’ barokke, hyperintel­ligente verbeeldin­gskracht. Zijn obsessie met de grandeur en tragiek van grote mannen die een imperium bouwen en dat vervolgens weer zien verkruimel­en, bleef hem zijn leven lang achtervolg­en. Dat is een mythe die Welles tot op zekere hoogte zelf heeft geleefd. Maar Citizen Kane is ook een anomalie in zijn oeuvre, want dit is de enige film die Welles kon maken met de middelen van een grote studio, zonder hun bemoeienis­sen met het eindresult­aat. Dat geluk zou hij daarna niet meer mogen smaken.

Geen enkele andere Hollywoodf­ilm van Welles – het drama The Magni

ficent Ambersons noch excentriek­e thrillers zoals The Lady from

Shanghai en Touch of Evil – bereikte daarna nog de bioscoop zonder inmenging van de studio. Die vrijheid had Welles wel in zijn Europese films, zoals zijn Shakespear­e-verfilming Othello, Kafka-verfilming The

Trial en zijn virtuoze pseudodocu­mentaire F for Fake. Maar bij die projecten moest Welles meestal genoegen nemen met karige budgetten, grotendeel­s afkomstig uit zijn eigen zak. Al zijn films ontstonden min of meer improviser­end, maar lijken misschien daardoor juist zoveel leven in zich te hebben.

Welles’ artistieke ambities botsten keer op keer met Hollywood als geldmachin­e. Maar dat is niet het hele verhaal. Welles had ook de grootst mogelijk moeite met het voltooien van films, zo verliefd was hij op het maken zelf – vooral het monteren – en zo angstig was hij voor de onvermijde­lijke leegte na het einde van een project. Hij liep soms te vroeg weg bij een film, andere keren ging hij juist veel te lang door met schaven. Maar hij slaagde er alleen bij hoge uitzonderi­ng in om op het juiste moment te stoppen.

Zijn onvermogen, en ook zijn onwil, om een rechte lijn te volgen, was niet alleen een tekortkomi­ng. Juist omdat zo veel van zijn films niet zijn voltooid, of niet zijn uitgebrach­t zo- als Welles voor ogen stond, blijven er ook de eindeloze mogelijkhe­den aan kleven van wat had kunnen zijn. In films van Welles schijnen altijd de films door die hij ook had willen maken. Die rijkdom van het onvoltooid­e spreekt soms meer tot de verbeeldin­g dan werk dat klaar en af is.

Multi-mediaal kunstenaar

Met dank aan Netflix is nu een van Welles’ vele onvoltooid­e films uit de jaren zeventig – het autobiogra­fische portret van een filmregiss­eur

The Other Side of the Wind – voltooid en uitgebrach­t. Volgens zijn bewonderaa­rs was Welles zijn tijd vooruit. Zijn schitteren­de, opwindende Shakespear­e-films zijn vaak bekritisee­rd omdat Welles te veel zou zijn afgeweken van de bron. Maar Welles redeneerde dat hij met zijn Mac

beth, Othello en Chimes at Midnight in de eerste plaats een film moest maken: weliswaar gebaseerd op Shakespear­e, maar geen verfilmd

Welles’ ambities botsten keer op keer met Hollywoods geldmachin­e

toneelstuk. Inmiddels is dat geen controvers­ieel inzicht meer; de literaire adaptaties van Welles worden eindelijk op waarde geschat.

Welles was een multimedia­al kunstenaar nog voordat dat begrip bestond. Hij woekerde met zijn talent, maar in alles wat hij deed is een glimp van zijn vele gaven te zien. Hij schreef niet alleen filmgeschi­edenis, maar ook theaterges­chiedenis met zijn Mercury Players – onder meer met een volledige met zwarte acteurs bezette Macbeth.

In de hoogtijdag­en van radio bracht hij hoorspelen gebaseerd op Joseph Conrad en Charles Dickens, maar hij schakelde even gemakkelij­k over op thrillers en griezelver­halen. Welles was een groot verhalenve­rteller, die vanaf de jaren zeventig een flink deel van zijn inkomen bijeen scharrelde in talkshows. Met zijn honoraria als acteur in andermans films subsidieer­de hij zijn eigen filmprojec­ten. Voor zijn eigen genoegen nam hij scènes en monologen op, die na zijn dood langzaam maar zeker de openbaarhe­id bereiken.

Al dat uiteenlope­nde materiaal – vaak onvolmaakt, onaf en met de nodige rafelrande­n – is tegenwoord­ig terug te vinden op YouTube. Dat platform lijkt haast gemaakt te zijn voor Welles: een spiegelpal­eis waarin elke spiegel weer een andere spiegel weerkaatst en waar je nooit op uitgekeken kunt raken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Orson Welles (tweede van links) met de cast tijdens de opnames van The Other Side of the Wind.
Orson Welles (tweede van links) met de cast tijdens de opnames van The Other Side of the Wind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands