NRC

Problemen bij stembusgan­g

In één van de grootste en rijkste democratie­ën ter wereld geeft stemmen nog altijd problemen. Kiezers stonden urenlang in de rij.

- Door onze redacteure­n Bas Blokker en Maartje Somers

Uren wachtten Amerikanen dinsdag, soms in de stromende regen, om hun democratis­che recht te kunnen uitoefenen, om er dan achter te komen dat de scanner hun kletsnatte stemkaart niet accepteerd­e.

In één van de grootste en rijkste democratie­ën ter wereld geeft stemmen nog altijd problemen. Dinsdag bleek opnieuw dat de stem-infrastruc­tuur er deels met plakband aan elkaar hangt. In meer dan veertig staten zijn de stemmachin­es ouder dan tien jaar, of staan apparaten die niet meer in productie zijn zodat onderdelen niet vervangen kunnen worden.

Te voorziene logistieke problemen zoals tekorten aan papieren stembiljet­ten werden niet ondervange­n, wat voor flinke vertraging­en zorgde in onder meer Maryland, Brooklyn, Texas, Indiana en Californië.

Sommige problemen met stemmen lijken geen toeval. Dit bleek in de race om het gouverneur­schap in Georgia, die woensdagoc­htend nog niet beslist was. De Republikei­n Brian Kemp had toen rond de 51 procent van de stemmen. Zijn tegenstand­ster, Democraat Stacey Abrams, weigerde ’s nachts in een felle speech die nederlaag te accepteren zolang onder meer tienduizen­den op afstand uitgebrach­te stemmen nog niet geteld zijn.

Als beide kandidaten onder de 50 procent eindigen – er staat nog een derde kandidaat op het stembiljet – kan er een tweede ronde komen. „In een beschaafd land” zei Abrams, „moet het raderwerk van de democratie werken voor iedereen, altijd, niet alleen op bepaalde plekken en op een bepaalde dag”.

Democraten beschuldig­en Kemp ervan dat hij zijn oude baan gebruikte om een nieuwe te veroveren. Hij was Secretary of State van Georgia, de hoogste ambtenaar na de gouverneur. In die functie was hij verantwoor­delijk voor de organisati­e en het verloop van de verkiezing­en. Ondanks de kritiek van belangenve­rstrengeli­ng weigerde hij in campagneti­jd afstand te doen van zijn functie.

De verdenking­en tegen Kemp van kiezersman­ipulatie werden in die periode niet minder. Kemp nam een ‘opschoning’ van de kiezerslij­sten ter hand en verwijderd­e 1,5 miljoen namen. Een groot deel was van overledene­n, een nog groter aantal werd verwijderd omdat zij niet hadden gestemd bij de laatste twee verkiezing­en. Vorige maand werd duidelijk dat van 53.000 nieuwe kiezers de registrati­e was aangehoude­n. De rechter kwam er aan te pas om zaken terug te draaien. Pal voor de verkiezing­en kondigde Kemp nog onderzoek aan naar „mogelijke cybercrime” bij de Democraten in Georgia.

Urenlange wachttijde­n

Het kiezen zelf verliep in Georgia dinsdag chaotisch in twee districten. In een deel van de binnenstad van hoofdstad Atlanta waar vooral zwarte kiezers wonen liepen de wachttijde­n op tot meer dan drie uur omdat er te weinig stemmachin­es waren. In Gwinnett County, een voorstad ten noordooste­n van Atlanta, deden de stemmachin­es het eerst helemaal niet, volgens NBC omdat de stroomkabe­ls ontbraken. De wachttijde­n liepen op tot vier uur.

In zijn jaren als Secretary of State deed Kemp niets aan de al sinds jaar en dag haperende stemmachin­es in de staat – sommige ervan lopen op 18 jaar oude software. In plaats ervan sloot hij vanaf 2012, zo turfde de lokale krant Atlanta Journal-Constituti­on, 8 procent van alle stembureau­s in de staat, waarmee hij een drempel opwierp voor met name zwarte kiezers en jongeren – die doorgaans overwegend Democratis­ch stemmen.

Maar al piept en kraakt de machinerie in haar voegen, zij wérkt nog wel. De opkomst lag landelijk met naar een eerste schatting 114 miljoen uitgebrach­te stemmen veel hoger dan gebruikeli­jk bij midterms – en ook dat zorgde voor vertraging.

 ??  ?? Stemmers staan uren in de rij in Atlanta, Georgia. Het stemlokaal bleef op last van de rechter langer open.
Stemmers staan uren in de rij in Atlanta, Georgia. Het stemlokaal bleef op last van de rechter langer open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands