NRC

Gevolgen voor economisch beleid

Nu de Democraten het Huis in handen hebben, zullen zij stimulerin­gspogingen van Trump vermoedeli­jk willen blokkeren.

- Maarten Schinkel Door onze redacteur

Nu het Congres verdeeld is, met een Democratis­che meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden en een Republikei­ns overwicht in de Senaat, wordt het voor de regering-Trump lastiger het economisch­e beleid van de afgelopen twee jaar voort te zetten.

De economisch­e stimulerin­g en de lastenverl­ichting die het Witte Huis eind vorig jaar doorvoerde, dragen dit jaar bij aan een voorspoedi­ge economisch­e groei van rond de 3 procent. De werklooshe­id is intussen ver onder de 4 procent gezakt. Maar dat is wel ten koste gegaan van de overheidsf­inanciën. Economen verwachten een begrotings­tekort dat de 5 procent van het bbp misschien dit jaar al overschrij­dt. De staatsschu­ld, volgens de gangbare internatio­nale definitie, klimt naar 110 procent van het bbp in 2020. Dat is ongekend voor een economie die al op volle toeren draait.

De meeste prognoses gaan er van uit dat de adrenaline-injectie voor de economie in de loop van 2019 uitgewerkt raakt. Met de presidents­verkiezing­en van november 2020 in zicht, is dat een slechte timing. Voor het Witte Huis is het zaak de hoogconjun­ctuur te verlengen tot dieper in 2020.

Hoe zo’n plan zou hebben uitgepakt, was dinsdagnac­ht rond 03.00 uur onze tijd heel kort te zien op de financiële markten. De valutamark­t is dan open in Azië, en de termijnmar­kten in Amerikaans­e aandelen en staatsleni­ngen, functioner­en dan nog.

De verkiezing­suitslag zoals die woensdagoc­htend bleek, was al bijna ingecalcul­eerd door beleggers. Maar héél even ging het verhaal dat de Republikei­nen ook het Huis zouden behouden. Meteen gingen aandelenko­ersen omhoog (meer groei), piekte de rente op staatsleni­ngen (een hoger begrotings­tekort en oplopende schuld) en trok de dollar sterk aan (door snellere renteverho­gingen van de centrale bank).

Dit effect was erg kortstondi­g, maar het was een fraaie laboratori­umsituatie van hoe een Republikei­nse dubbelzege zou hebben uitgepakt. Inderdaad: Trump lanceerde kort voor de verkiezing­en bijvoorbee­ld het plan de belasting voor de middeninko­mens te verlagen met 10 procent. Maar nu de Democraten het Huis in handen hebben, mag worden verwacht dat zij elke nieuwe stimulerin­gspoging juist zullen willen blokkeren. Dat kan bijvoorbee­ld met een beroep op de gezondheid van de overheidsf­inanciën.

Het Congres heeft daarbij een machtig wapen in handen: het schuldenpl­afond. Met regelmaat moet het Congres de overheid toestemmin­g geven meer te lenen. Als het dat niet doet, resteert uiteindeli­jk het (tijdelijk) sluiten van de federale overheid. Dit gebeurde meest recent in 2011 en 2013, onder president Obama, door een Republikei­ns Congres. Gezien de polarisati­e in Washington mag zo’n politiek gevecht worden verwacht. Het is de Democraten er veel aan gelegen Trump niet over twee jaar de verkiezing­en in te laten gaan op een met schuld gefinancie­rde golf van hoge groei en lage werklooshe­id.

Trumps bewegingsv­rijheid bij nationaal economisch beleid wordt dus beperkter. De verwachtin­g is gerechtvaa­rdigd dat veel van zijn energie naar beleidster­reinen gaat waar die vrijheid onverminde­rd groot is. Handelspol­itiek is daar een belangrijk voorbeeld van. De confrontat­ie met China zou, na deze verkiezing­suitslag, heel goed kunnen verhevigen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands