NRC

CNN is een traktatie tijdens verkiezing­en

-

Twee jaar geleden werd mijn ochtend volledig vertrumpt door mijn wekkerradi­o en dat wilde ik niet nog een keer meemaken. Dus zat er niets anders op dan nachtkijke­n. Het liefst had ik dat gedaan met een speciale NOS-nachtuitze­nding met Eva Jinek, Eelco Bosch van Rosenthal en Bertine Moenaff (dinsdag goed bij Na Het

Nieuws) – maar officieel vind ik dat onzin; zo belangrijk zijn de VS nu ook weer niet.

Niet dat de publieke omroep het belang van de midterms onderschat­te. Dinsdagavo­nd beloofde de NOS dat er woensdagoc­htend om zes uur begonnen zou worden met een speciale nieuwsuitz­ending. En het ‘referendum over Trump’ werd alom voorbescho­uwd – ik werd melancholi­sch van alle toespraken die ik Obama zag houden. Had de Democratis­che Partij niemand met een politieke toekomst die de kar kon trekken?

De regulier bekabelde nachtkijke­r moest het met CNN doen, maar CNN bij verkiezing­en is een traktatie. Zeker zolang er niets beslist is en John King eindeloos goochelt met interactie­ve kaarten waarop vergeleken wordt met twee en vier jaar geleden. Daarbij wordt razendsnel ingezoomd, bijna tot op het punt waarop CNN laat zien welk huizenblok in Dane County de race in Wisconsin gaat beslissen. Soms staat presentato­r Wolf Blitzer er een beetje bij te dralen als hij ook een nieuwtje heeft en niet durft in te breken.

Helemaal objectief in Trumpzaken is CNN natuurlijk niet meer. Dat bleek toen presentato­r Blitzer om één minuut voor vijf aankondigd­e dat de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardi­gden zouden krijgen. De reacties waren enthousias­t. Bij Blitzer aan tafel ging het over een huge win voor de Democraten en een huge setback voor de president. „Als hij denkt dat wij, de pers, vervelend zijn, krijgt hij nu te maken met het Huis van Afgevaardi­gden. Zijn leven wordt een living hell.”

Die amper verholen vreugde was de helft van het verhaal. Want om twee voor vijf was gebleken dat Ron DeSantis de gouverneur­srace in Florida had gewonnen, zoals veel van de

big emotional races waar president Trump zich persoonlij­k mee had bemoeid. „Hij kan het nog steeds”, klonk het aan de grote analistent­afel die elk uur over de binnenstro­mende uitslagen praatte. Met acht (!) mensen – dit zijn de World Series van de verkiezing­sanalyse.

De verwarring was mooi te zien bij de Democratis­che analist Van Jones, die aanvankeli­jk handenwrij­vend sprak over een ‘mathematis­che golf’ van Democratis­che zeges voor het Huis. Eigenlijk was het een regenboogg­olf, een jongevrouw­engolf vervolgde hij blij. De voorsteden hadden massaal Democratis­ch gestemd. Maar vijf minuten later zat hij sip te kijken toen hij constateer­de dat bijna alle echt progressie­ve kandidaat-gouverneur­s hadden verloren, de happy warrior Andrew Gillum in Florida voorop.

De gematigde Democraat Joe Biden wordt morgen prettiger wakker dan de progressie­ve Elizabeth Warren, constateer­de analist David Chalian. Daarna begonnen de acht CNN-deskundige­n vol overgave door elkaar heen te praten en voelde ik me allengs meer als het kleinkind van Nancy Pelosi dat tegen het einde van de overwinnin­gsspeech van zijn oma staand in slaap leek te vallen.

Intussen was ook de NOS uit de startblokk­en gekomen, waar Winfried Baaijens de kijker soepel langs uitslagen en degelijke analyses gidste. Prima werk – al voelde het voor de nachtkijke­r toch alsof hij keek naar de samenvatti­ng van een wedstrijd die hij al live had gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands