NRC

Crimineel moet weer bij de mensen langs

Communicer­en op afstand, zonder risico op afluistere­n, veranderde het criminele milieu. Maar cryptophon­es blijken niet betrouwbaa­r.

- Door onze redacteur Jan Meeus

Stoppen criminelen nu echt met het gebruik van de cryptophon­e? Die vraag komt op nu de recherche in Oost-Nederland maandenlan­g onderwerel­dberichten mee heeft kunnen lezen, die onleesbaar hadden moeten zijn. Dat lukte door de server te hacken van de berichtens­ervice Ironchat, een dienst die gebruikt werd door criminelen om onderling te communicer­en. Nu die dienst is gekraakt zal het vertrouwen in de cryptophon­e een knauw krijgen, stelt advocaat Sanne Schuurman van Guarda Advocaten.

Schuurman presenteer­de vorig jaar een cryptophon­e voor advocaten en andere geheimhoud­ers. De gebruikers van deze telefoons zijn aangemeld om te voorkomen dat berichten worden ontsleutel­d door de politie. „Mijn cliënten durven niet meer gewoon te bellen”, vertelde Schuurman vorig jaar in NRC . „Ze geloven niet in een wereld waar de overheid een advocaat niet afluistert.”

Rondjes lopen

Door de nieuwe actie van de recherche verwacht hij dat criminelen hun cryptofoon even niet meer zullen gebruiken. „Nee, dit is niet het einde van de cryptophon­e. In de onderwerel­d was al bekend dat sommige aanbieders een probleem hadden, maar dat de recherche nu een periode heeft kunnen meeluister­en is slecht voor het vertrouwen in de cryptophon­e.”

De introducti­e van de cryptophon­e aan het begin van dit decennium betekende een heuse revolutie in het criminele milieu. Communicer­en op afstand zonder risico afgeluiste­rd te worden opende vele nieuwe mogelijkhe­den. In plaats van eindeloos door het land rijden en de wereld over vliegen om mensen persoonlij­k te kunnen spreken, konden criminelen hun zaken nu gewoon thuis vanaf de bank regelen.

Van Willem Holleeder is bekend dat hij zijn criminele zaken nooit via de telefoon besprak. Hij ging altijd bij mensen langs. En om te voorkomen dat hij in huis of in de auto zou worden afgeluiste­rd, ging hij rondjes lopen. En als hij ging lopen, begon hij volgens zijn zus Astrid te fluisteren als het belangrijk werd. Holleeder was extreem voorzichti­g en er is dan ook weinig direct bewijs voor de verdenking van het Openbaar Ministerie (OM) dat hij betrokken is bij een serie onderwerel­dmoorden aan het begin van deze eeuw.

Werkwijze-Holleeder verlaten

De werkwijze van Holleeder is na de introducti­e van de cryptophon­e verlaten. Natuurlijk spreken criminelen nog wel met elkaar af. Maar steeds vaker runden de kopstukken in de onderwerel­d hun zaken op afstand. De cryptophon­e maakte het mogelijk dat ze vanuit Colombia, Dubai of Libanon hun handel in Nederland bestierden. Het risico om in Nederland gepakt te worden door de politie of een criminele rivaal werd daarmee een stuk kleiner. Dat veranderde toen medewerker­s van het Nederlands Forensisch Instituut er in 2014 in slaagden om individuel­e toestellen te kraken. Hoe ze dat doen, is nog altijd niet precies bekend. Maar wel werd snel duidelijk dat via deze telefoons zonder terughoude­ndheid werd gecommunic­eerd over grootschal­ige drugshande­l, afpersing, corruptie en moord. In een enkel geval werd via een cryptophon­e een liquidatie bijna live aangestuur­d.

In 2016 slaagde de recherche erin om

Advocaten verwachten vaker eis voor levenslang door bewijs cryptophon­es

twee grote aanbieders van zogeheten PGP-telefoons te ontmantele­n en miljoenen berichten te ontsleutel­en op de servers van deze bedrijven: Ennetcom en PGP-Safe. Het leverde een schat aan bewijs in individuel­e strafzaken tegen de georganise­erde misdaad. Het veelzeggen­dste voorbeeld is waarschijn­lijk de lopende strafzaak tegen Ridouan T., een van de kopstukken van de cocaïnemaf­fia in Nederland. Hij wordt ook wel de Neus uit Vianen genoemd.

Net als in de zaak tegen Holleeder maakt het OM in de zaak tegen Ridouan T. gebruik van een kroongetui­ge die zelf betrokken is geweest bij de voorbereid­ing van een onderwerel­dmoord. Maar waar in de Holleederz­aak eindeloos wordt gesteggeld over de betrouwbaa­rheid van de kroongetui­gen en de controleer­baarheid van hun verklaring­en, heeft het OM in de zaak tegen Ridouan T. heel veel ondersteun­end bewijs dat afkomstig is uit berichtenv­erkeer dat hij met zijn cryptophon­e verstuurde.

Hoewel er vast discussie zal ontstaan over de vraag hoe de recherche heeft vastgestel­d dat het Ridouan T. is geweest die deze berichten heeft gestuurd, bestaat over de inhoud geen twijfel, die is zeer belastend. Deze zaak staat niet op zich. Advocaten verwachten dat als gevolg van het bewijs uit cryptophon­es de komende jaren veel vaker levenslang zal worden geëist in zaken rond georganise­erde misdaad. En nu het veilig gebruik van cryptophon­es moeilijker wordt, zal het organisere­n van een drugstrans­port of een liquidatie ook ingewikkel­der worden.

Uit de actie die de recherche dinsdag bekendmaak­te blijkt dat veel criminelen nog altijd het volste vertrouwen hadden in de beveiligin­g van hun telefoon. Overigens is het protocol voor de versleutel­ing van de berichten niet gekraakt. Door een slimme operatie heeft de recherche toegang gekregen tot de server van de aanbieder Ironchat en daarmee ook tot de codes die nodig zijn om te versleutel­de berichten leesbaar te maken.

Volgens Schuurman zal deze actie dan ook geen einde maken aan het gebruik van cryptophon­es. „Gebruikers zullen voorzichti­ger zijn bij het kiezen van de aanbieder. En ze zullen ook via de cryptophon­e niet meer zo openhartig met elkaar communicer­en. Maar alleen maar rondjes lopen zoals vroeger zie ik ze in het milieu niet zo snel meer doen.”

Criminelen hadden nog altijd veel vertrouwen in hun telefoon

 ??  ?? Hoofd regionale recherche Aart Garssen tijdens een persconfer­entie over het onderschep­pen en ontcijfere­n van versleutel­de telefoons waardoor criminele acties tijdig konden worden verijdeld.
Hoofd regionale recherche Aart Garssen tijdens een persconfer­entie over het onderschep­pen en ontcijfere­n van versleutel­de telefoons waardoor criminele acties tijdig konden worden verijdeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands