NRC

De kerncentra­le is terug

Althans, er wordt weer over gepraat. Maar de kans is miniem dat er een nieuwe wordt gebouwd.

- Door onze redacteure­n en Marike Stellinga Erik van der Walle

Een proefballo­n. Onrealisti­sch. En: eindelijk! Het is VVDfractie­leider Klaas Dijkhoff gelukt kernenergi­e gesprek van de dag te maken in de Tweede Kamer en daarbuiten. Zijn voorstel om snel te beginnen met de bouw van een nieuwe kerncentra­le kreeg direct bijval én kritiek.

Toch is de kans klein dat er snel een nieuwe centrale verrijst. Coalitiepa­rtijen D66 en ChristenUn­ie zijn ertegen. Ze maken zich zorgen over het kernafval waarmee komende generaties worden opgezadeld. Maar belangrijk­er nog is een ander bezwaar: een kerncentra­le bouwen is duur. Al gauw 10 miljard euro. Zonder subsidie van de overheid is waarschijn­lijk geen bedrijf geïnteress­eerd in het bouwen van een centrale. En zelfs als bedrijven zich wél melden, zijn er risico’s: de kerncentra­les die nu worden gebouwd in landen als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk, kosten vele miljarden euro’s meer dan aanvanke- lijk geraamd.

Precies om deze reden is ook coalitiepa­rtij CDA terughoude­nd. De partij is het eens met de VVD dat kernenergi­e in 2050 een van de energiebro­nnen kan zijn, naast wind- en zonne-energie. Een kerncentra­le stoot geen CO2 uit, gas- en kolencentr­ales wel. Maar vóór 2030 ziet CDA-Kamerlid Agnes Mulder het niet gebeuren. „Ik snap dat de VVD de discussie wil heropstart­en. Wij denken ook dat kernenergi­e onderdeel is van de uiteindeli­jke energiemix. Maar voor nu is het bouwen van een kerncentra­le erg duur.”

Waarom komt Dijkhoff dan toch nu met zijn plan? Bedrijven, belangengr­oepen en overheden onderhande­len nu al zo’n zeven maanden over een klimaatakk­oord. Dat akkoord moet er in december liggen en leiden tot een halvering van de uitstoot van CO2 in 2030. Daarmee loopt Nederland in de pas met de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.

In de discussie tot nog toe, onder verantwoor­delijkheid van klimaatmin­ister – en VVD’er – Eric Wiebes, is kernenergi­e niet of nauwelijks aan de orde gekomen. Dat er naast duurzame energie (wind en zon) ook een ‘achtervang’ nodig is, wordt zelden betwist. Maar snel inzetbare gascentral­es lijken daarvoor meer geschikt dan kerncentra­les die niet zomaar aan-of uitgezet kunnen worden.

Afgelopen week sprak de Tweede Kamer nog over de onlangs gepresen- teerde voorstelle­n die tot een klimaatakk­oord moeten leiden en ook over de bijsturing van die plannen door het kabinet. In dat debat was SGP’er Chris Stoffer de enige die vroeg om kernenergi­e niet uit te sluiten.

Op Stoffers vraag wat het beleid is rond nucleaire energie verklaarde Wiebes dat Nederland kernenergi­e nooit heeft uitgeslote­n. „Maar er is ook al tien jaar lang niemand die zich heeft aangemeld om deze techniek in Nederland te plaatsen. Dat is in de ko- mende jaren ook helemaal niet te verwachten. Het speelt nu niet”, aldus de minister.

Voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer speelt het nu wel. Het IPCC, het klimaatpan­el van de Verenigde Naties, houdt in zijn jongste scenario’s wel degelijk rekening met kernenergi­e. Dat rapport van een maand geleden was de aanleiding opnieuw over kernenergi­e te beginnen, zegt Dilan Yesilgöz-Zegerius, het VVD-Kamerlid met klimaat in de portefeuil­le. „Ik krijg bovendien geluiden uit het bedrijfsle­ven dat juist aan de klimaattaf­els die nu onderhande­len over een klimaatakk­oord het gesprek over kernenergi­e niet op gang komt.”

Ze erkent dat geen marktparti­j interesse heeft, maar dat is logisch „nu de overheid de deur heeft dichtgegoo­id”. „Daarom dachten we: we moeten het weer op de agenda zetten.” Yesilgöz-Zegerius hoopt dat kernenergi­e alsnog een rol gaat spelen aan de tafels van het klimaatakk­oord. „Ja, een kerncentra­le bouwen is duur, maar windenergi­e was eerst ook duur. In het klimaatbel­eid is niks goedkoop.”

Fractievoo­rzitter Rob Jetten van D66 kent de IPCC-scenario’s ook. „Maar dat advies geldt voor de hele wereld. Wereldwijd zal kernenergi­e onderdeel zijn van de energiemix, maar in Nederland is dat niet nodig. Met schone technieken kan het goedkoper.” Carla Dik-Faber van de ChristenUn­ie verbaast zich over de timing van Dijkhoff. „Ik snap het echt niet. De tafels van het klimaatakk­oord hebben laten zien dat ze de uitstoot van CO2 voldoende kunnen vermindere­n zónder kernenergi­e. Dat je nu met kernenergi­e op de proppen komt, helpt gewoon niet.”

Vijftien jaar bouwen

Kernenergi­e is lange tijd uit het publieke debat geweest, maar dat wil niet zeggen dat er door experts niet is gerekend. Zo concludeer­de het Planbureau voor de Leefomgevi­ng dit voorjaar dat gebruik van kernenergi­e Nederland op termijn jaarlijks 200 miljoen euro aan kosten kan schelen. Tegelijker­tijd noemde PBL ook de bezwaren. Het duurt misschien wel vijftien jaar voordat de centrale draait, en dan is het 2033. Tel daarbij op de politieke verdeeldhe­id in Nederland – zelfs in de coalitie nu – en de structurel­e kostenover­schrijding­en in bijvoorbee­ld Engeland en Frankrijk, en dat bracht het PBL tot de conclusie dat kernenergi­e „niet bij de huidige beleidsrea­liteit” aansluit.

Daarnaast is het de vraag hoeveel belangstel­ling het bedrijfsle­ven heeft om de centrale te bouwen en te exploitere­n. Dinsdagavo­nd lieten de grote energiebed­rijven al weten geen belangstel­ling te hebben om een kerncentra­le neer te zetten. Daar speelt ook de politieke standvasti­gheid zonder twijfel een rol. Want de sector is nog niet vergeten dat de overheid recentelij­k nog om moderne kolencentr­ales vroeg.

Illustrati­ef was de tweet van Taco Douma die als directeur van de RWEkolence­ntrale in de Eemshaven als geen ander weet dat de politiek van gedachten kan veranderen. Op uitdrukkel­ijk verzoek van het kabinet werd zijn centrale gebouwd, maar die moet vóór 2030 weer dicht. „Ben benieuwd wie de overheid gaat vragen deze [kerncentra­le] te bouwen […] Toch niet die bedrijven die ze vroegen kolencentr­ales te bouwen”, twitterde Douma na Dijkhoffs uitspraken.

Ik snap het echt niet Carla Dik-Faber Kamerlid ChristenUn­ie

 ??  ??
 ?? De kosten worden op zo’n 160 miljoen euro geschat. ?? Over de ontmanteli­ng van de in 1997 gesloten centrale in Dodewaard wordt nog altijd geruzied.
De kosten worden op zo’n 160 miljoen euro geschat. Over de ontmanteli­ng van de in 1997 gesloten centrale in Dodewaard wordt nog altijd geruzied.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands