NRC

Trump zet Sessions opzij

Met het ontslag van Jeff Sessions op Justitie en de benoeming van Matthew Whitaker hoopt de president grip te krijgen op het Mueller-onderzoek.

- Door onze correspond­ent Bas Blokker WASHINGTON

M et twee ingrepen bemoeit president Trump zich met het onderzoek naar mogelijke samenwerki­ng tussen zijn presidenti­ële campagnete­am in 2016 en de Russische regering.

Woensdag vertrok minister van Justitie Jeff Sessions, onder druk van Trump. In zijn plaats stelde de president Sessions’ ambtelijke rechterhan­d Matthew Whitaker aan als tijdelijke minister van Justitie. Hij gaf Whitaker daarbij de politieke verantwoor­delijkheid voor het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, naar mogelijke Russische inmenging in de presidents­verkiezing­en in 2016.

Sessions was daar op eigen initiatief sinds maart vorig jaar niet langer verantwoor­delijk voor. Hij vond dat zuiverder vanwege zijn eigen verzwegen contacten met de Russische ambassadeu­r in de VS tijdens de verkiezing­scampagne. Sindsdien viel het onderzoeks­team van Mueller onder de verantwoor­delijkheid van staatssecr­etaris Rod Rosenstein, zeer tot het chagrijn van de president.

‘Gebrek aan ruggengraa­t’

Trump vatte de verschonin­g van Sessions op als een gebrek aan ruggengraa­t en loyaliteit. „Wat voor man doet dat”, vroeg hij daarover onlangs retorisch in een tv-interview. Trump heeft maandenlan­g regelmatig bijtende, persoonlij­ke aanvallen op Sessions rondgetwit­terd en gezinspeel­d op zijn vertrek.

Trump kwalificee­rt het onderzoek van Mueller steevast als een „doorgestok­en heksenjach­t”. Hij richtte er woensdag tijdens een persconfer­entie over de tussentijd­se verkiezing­en nog eens zijn pijlen op. „Miljoenen dollars” kost het onderzoek, het is „schadelijk voor het Amerikaans­e volk”, er is „geen sprake van samenzweri­ng”, het wordt uitgevoerd door „veertien boze Democraten” en „waarom kijken ze niet naar wat de andere kant heeft gedaan?” – waarmee de president de campagne van Hillary Clinton leek te bedoelen.

Het gevolg van het terugtrede­n van Sessions was dat het Mueller-onderzoek politiek niet werd gedekt door een Trump-getrouwe, maar door de ambtelijke­r, minder partijgebo­nden Rosenstein, die de overheid ook al diende onder de presidente­n Clinton, Bush en Obama.

Het lijdt geen twijfel dat Trump met Whitaker een voor hem betrouwbaa­rder bondgenoot tegen het Mueller-onderzoek heeft benoemd. In augustus 2017 schreef Whitaker, als juridisch commentato­r voor CNN, een opiniearti­kel op de website van de tv-zender. Kern van zijn commentaar waren deze zinnen: „Het wordt tijd dat Rosenstein, die voor dit onderzoek handelt als minister van Justitie, Mueller beveelt de reikwijdte van zijn onderzoek te beperken tot de vier hoekstenen in het document waarmee hij werd aangesteld. Doet Rosenstein dat niet, dan zal het onderzoek van Mueller er zo langzamerh­and gaan uitzien als politiek gevis.”

Een goed ingevoerde journalist van The New York Times, Maggie Haberman, twitterde dat zij verwacht dat deze ingrepen van Trump onmiddelli­jk onderzoek zal uitlokken van het Huis van Afgevaardi­gden, dat na de verkiezing­en in meerderhei­d Democratis­ch is.

 ??  ?? President Donald Trump bij een persconfer­entie in het Witte Huis naar aanleiding van de verkiezing­suitslag.
President Donald Trump bij een persconfer­entie in het Witte Huis naar aanleiding van de verkiezing­suitslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands