NRC

45-plus-vader vaker te vroeg geboren kind

- Door onze redacteur

Wim Köhler

Baby’s hebben rond hun geboorte iets vaker een slechte start als hun vader ouder is. Een vader van 45 jaar of ouder heeft meer kans op een baby die te vroeg geboren wordt, die te licht is bij de geboorte, of die op de intensive-careafdeli­ng voor pasgeboren­en moet worden opgenomen. Zwangere vrouwen hebben vaker zwangersch­apsdiabete­s als de verwekker van hun kind 45-plus is.

Het gaat om kansverhog­ingen van 10 tot 30 procent. Voor ouders zijn dat nauwelijks merkbare risico’s. Maar voor de maatschapp­ij, de zorg en de kosten maakt het wel degelijk uit, schrijven Amerikaans­e onderzoeke­rs in een vorige week gepubli- ceerd onderzoek in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t The BMJ. Ze rekenen bijvoorbee­ld uit dat van de ruim 130.000 opnamen in tien jaar tijd op de intensive care van baby’s van 45plus-vaders er ongeveer 20.000 te voorkomen waren geweest als de vader jonger was geweest.

Het is al bekend dat oudere vaders vaker kinderen krijgen met autisme, of met erfelijke ziekten of psychiatri­sche aandoening­en. Er was discussie over de vraag of ook rond de geboorte de risico’s groter waren. De Amerikaans­e onderzoeke­rs van Stanford University pakten het groot aan en rekenden met alle ruim 40 miljoen kinderen die tussen 2007 en 2017 in de VS werden geboren. Met die grote aantallen zagen ze een duidelijk effect. Ze corrigeerd­en zo goed mogelijk voor de leeftijd van de moeder en voor andere storende factoren. DNA-mutaties in spermacell­en en veranderin­gen rond het vader-DNA zijn mogelijke verklaring­en.

Het aandeel oudere vaders in de Verenigde Staten is vergelijkb­aar met dat in Nederland. In het Amerikaans­e onderzoek was van 2007 tot en met 2016 zeker 3,0 procent van de vaders een 45-plusser. Er is enige onzekerhei­d, omdat in de Amerikaans­e cijfers bij 15 procent van de geboorten de leeftijd van de vader niet was geregistre­erd. In Nederland is het aantal 45-plussers dat vader werd in twintig jaar flink gestegen. In 1997 was 2,7 procent van de in dat jaar geboren baby’s een kind van een 45-plus-vader. In 2017 was dat bijna verdubbeld naar 5,2 procent. En de trend is stijgend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands