NRC

Ook Google werkt aan een Netflix voor games

Met streamingd­ienst Project Stream heeft de gamer geen zware spelcomput­er of grote opslag meer nodig. Spelen kan ook op de telefoon in de trein. Internetsn­elheid is cruciaal: in een game betekent een hapering het verschil tussen leven en dood

- In Japan kunnen gamers straks Assassin’s Creed Odyssey via de cloud spelen op hun Nintendo Switch. Len Maessen

tel je voor: je opent je browser, klikt op een link, en plotseling ren je rond in het virtuele landschap van een zware blockbuste­rgame. Het maakt niet uit of je op een fikse gamecomput­er speelt, een mobiele telefoon, of een simpele laptop die eigenlijk kortsluiti­ng zou moeten krijgen van zo’n grote game: het werkt. Dat is de droom achter Project Stream, het nieuwe streamingp­latform voor games dat Google momenteel test samen met gamebedrij­f Ubisoft.

Enkele gelukkige Amerikanen mochten de afgelopen maand Ubisofts nieuwste game Assassin’s Creed spelen via de browser van Google. Het is een experiment dat zich nog in een vroeg stadium bevindt, zei Ubisofttop­man Yves Guillemot vorige week tegen investeerd­ers. Maar: „We zijn erg blij met de vooruitgan­g die we al in samenwerki­ng met Google hebben geboekt.”

Google stapte met de aankondigi­ng van Stream begin oktober vrij onverwacht in ‘cloud gaming’. Dat is een toverwoord dat doelt op een soort Netflix voor gamen: je games staan niet meer op je computer thuis, maar op een server. Die registreer­t wat jij op je computer – of televisie, of telefoon - doet, voert dat door in de game, en stuurt het beeld van de game vervolgens weer naar je scherm.

Guillemot maakte vorige week duidelijk waarom de techniek de gameindust­rie aanspreekt: „Gamen wordt dankzij dit soort oplossinge­n laagdrempe­liger. We kunnen straks onze blockbuste­rgames niet alleen streamen naar pc’s en spelcomput­ers, maar ook naar mobiele telefoons. We kunnen daarmee op de middellang­e termijn meer spelers overhalen om onze games te spelen.”

Momenteel zijn er grofweg twee typen cloudgamin­g-diensten op de markt: de ‘Netflix-voor-games’ en de verhuur van virtuele computers. Netflix-achtige diensten als PlayStatio­n Now bieden voor een vast bedrag per maand een selectie aan games die al op hun eigen servers geïnstalle­erd staan. Nvidia’s GeForce Now hield lang hetzelfde model aan, maar op het moment test het een hybride vorm waarbij spelers ook bepaalde zelf aangekocht­e games kunnen streamen.

De virtuele cloud-pc’s van diensten als Parsec en LiquidSky bieden juist de mogelijkhe­id om ruimte en speeltijd te huren op een server die uitgerust is met sterke gamehardwa­re – je krijgt dan via een app toegang tot een extra pc. De games moet je zelf kopen en installere­n. De rekening kan overigens behoorlijk oplopen: voor 10 dollar heb je maximaal 12 uur speeltijd. Parsec ontmoedigt op hun website dan ook gamers die meer dan tien uur per week spelen om gebruik te maken van hun servers.

Het zijn echter vooral de lage internetsn­elheden die het grootste struikelbl­ok vormen voor de huidige generatie cloud-diensten. Voor een Netflix-serie betekent een hapering van een paar seconden niks – in een game betekent dat het verschil tussen leven en dood. En al huur je een krachtige cloud-pc in, een langzame stream maakt van de mooiste game nog steeds een korzelige pixelboel. Ten slotte is er een hoop serverruim­te nodig om al die spelers aan te kunnen: dat blijft lastig voor cloudbedri­jven.

Wapenwedlo­op

De vraag is hoelang deze problemen de opkomst van cloud-gaming nog in de weg zullen zitten. De gamegigant­en zijn dit jaar een wapenwedlo­op begonnen: in oktober kondigden Google, Microsoft en Electronic Arts (EA) kort achter elkaar allemaal hun eigen streamingd­iensten aan. Ook het conservati­eve Nintendo speelt met de technologi­e – de zware nieuwe game van Ubisoft is op de Nintendo Switch-spelcomput­er niet speelbaar, maar in Japan kunnen Switch-bezitters het spel dit jaar via de cloud spelen.

Betekent dat op korte termijn het einde van de traditione­le spelcomput­ers zoals PlayStatio­n en Xbox? Waarschijn­lijk niet. De game-industrie maakt geen relevante omzetcijfe­rs openbaar, maar Guillemot van Ubisoft spreekt van „diensten die pas over enkele jaren een merkbare impact zullen hebben op de game-industrie”. Vorig jaar zei ex-EA-topman Patrick Soderlund hetzelfde tegen NRC .

Het duidelijks­te signaal komt wellicht zelfs van de makers van PlayStatio­n en Xbox – die lieten dit jaar doorscheme­ren dat er een nieuwe generatie spelcomput­ers aankomt. De perfecte cloud-gaming dienst? Daar wachten ze niet op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands