NRC

ABN Amro grijpt in na kritiek ECB

- Door onze redacteur

Liza van Lonkhuyzen

Twee commissari­ssen van ABN Amro treden vervroegd terug. Het gaat om Steven ten Have en Frederieke Leeflang.

Het gisteren aangekondi­gde vertrek volgt op een kritisch oordeel van de Europese Centrale Bank, waarover Het Financieel­e Dagblad deze donderdag bericht.

Volgens de krant vindt de ECB dat de top van ABN Amro jarenlang niet goed heeft gefunction­eerd. De ECB deed afgelopen maanden samen met De Nederlands­che Bank onderzoek naar de leiderscha­pscrisis in de top. De bank kampte jaren met ruzie, met name tussen voorzitter van de raad van commissari­ssen Olga Zoutendijk en toenmalig bestuursvo­orzitter Gerrit Zalm. Zoutendijk, die te veel macht naar zich zou hebben toegetrokk­en, is inmiddels vertrokken.

Als vervangers voor de twee commissari­ssen die nu weggaan worden Michiel Lap en Anna Storåkers voorgedrag­en. Lap was eerder werkzaam bij Morgan Stanley en Goldman Sachs. Ook Storåkers heeft veel bancaire ervaring: ze was de afgelopen negen jaar werkzaam bij Nordea. Die Zweedse bank wilde enkele jaren geleden samengaan met ABN Amro.

Eerder gaf minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) aan dat de ECB wil dat er commissari­ssen worden benoemd bij ABN Amro met meer bankervari­ng. Met de twee nieuwe commissari­ssen voldoet ABN Amro aan de „wens de bancaire expertise in de Raad van Commissari­ssen verder te vergroten”, meldt huidig president-commissari­s Tom de Swaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands