NRC

Weer twee officieren weg bij OM

Het vertrek van in totaal vijf hoofdoffic­ieren in een half jaar tijd vergroot de problemen verder.

- Door onze redacteur Marcel Haenen

Twee vooraansta­ande hoofdoffic­ieren van justitie, die van Den Haag en Utrecht, stappen op bij het Openbaar Ministerie (OM). De Haagse hoofdoffic­ier van justitie Bart Nieuwenhui­zen wordt raadsheer in Den Bosch. De baas van het parket in Midden-Nederland, Jet Hoogendijk, wordt rechter in Amsterdam.

De twee hoofdoffic­ieren hebben hun vertrek woensdag bekendgema­akt in de groepsraad, het overlegorg­aan van alle leidinggev­enden binnen het OM. De hoofdoffic­ieren van Den Haag en Utrecht kiezen vrijwillig voor een nieuwe carrière als rechter.

Het opstappen is een gevoelige klap voor het Openbaar Ministerie: in het laatste half jaar hebben al vijf gezichtsbe­palende hoofdoffic­ieren van justitie hun functie neergelegd.

Na berichten in NRC over integritei­tsschendin­gen werden deze zomer de Rotterdams­e hoofdoffic­ier van justitie Marc van Nimwegen en de baas van het functionee­l parket Marianne Bloos ‘met buitengewo­on verlof ’ gestuurd. Daarbij ging het om berichten over hun geheime relatie en misbruik van dienstreiz­en. Bovendien gunde Van Nimwegen orders van het OM zonder aanbestedi­ng aan het bedrijf van zijn zus en zwager.

Vorige maand moest de leiding van het parket Zeeland-West-Brabant, onder wie hoofdoffic­ier Charles van der Voort, op last van de top van het OM haar functie neerleggen. Het personeel had massaal geklaagd over „een verrotte organisati­e”.

Symptoom

Binnen het Openbaar Ministerie bestaan grote zorgen hoe vijf hooggeplaa­tste aanklagers in zo’n korte periode te vervangen. De personeels­wisselinge­n in de top worden gezien als symptoom van een verziekt werkklimaa­t. Er bestaat grote onvrede over het functioner­en van de eigen organisati­e. Aanklagers spre- ken van een angstcultu­ur. Collega’s durven elkaar niet aan te spreken op gedraginge­n omdat ze bang zijn dat hun positie dan in gevaar komt. Het vertrek van Hoogendijk en Nieuwenhui­zen is extra pijnlijk omdat zij tot de weinigen behoren die zich intern wel kritisch durfden op te stellen.

Nieuwenhui­zen zei donderdag dat hij opstapt vanwege „de mooie kans die ik krijg bij het gerechtsho­f ”. Tegenover collega’s heeft hij al langer laten weten te willen vertrekken. Hij probeerde dit jaar ook tevergeefs hoofd van de inlichting­endienst AIVD te worden.

Binnen het OM wordt veel geklaagd over de leiding van de eigen organisati­e. Het college van procureurs-generaal zou te weinig afstand nemen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. „We hebben geen eigen magistrate­lijke rol meer maar zijn vooral een buitendien­st van het departemen­t geworden”, zegt een vooraansta­and lid van het OM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands