NRC

‘De Democraten moeten nu het midden zoeken’

Het is verleideli­jk voor Democraten om Trump nu te gaan bestrijden met een even agressieve identiteit­spolitiek. Maar dat zou dom zijn. Ze kunnen beter focussen op economie en zorg; dat kan ook appelleren aan gematigde conservati­even, denkt

- Ian Buruma.

E en ramp werd het tenminste niet. Als een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden de Democraten was ontglipt, had president Trump zich almachtig gevoeld, met alle consequent­ies van dien. Maar de Republikei­nen beheersen nog wel de Senaat en zullen daardoor de rechterlij­ke macht nog flink naar rechts kunnen bewegen. Bovendien kunnen Republikei­nse gouverneur­s van grote staten als Ohio en Florida nog met kiesdistri­cten schuiven en zo de kansen van Republikei­nen bij komende Huis-verkiezing­en in 2020 vergroten.

De verkiezing­en deze week waren een strijd om ‘de ziel van Amerika’, wilde het cliché. Je kunt de twee grootste partijen natuurlijk zien als ‘twee versies’ van de Verenigde Staten. Aan de ene kant vooral blanke, relatief laag opgeleide, mannen in rurale gebieden, die van vuurwapens houden. En aan de andere kant: mensen uit de grote steden met een relatief hoge opleiding, onder wie veel vrouwen en etnische minderhede­n, die tegen vuurwapens zijn. Dit is maar tot op zekere hoogte een karikatuur.

Kiezers aan beide kanten zien zichzelf als vaderlands­lievend. Maar zij hebben een zeer verschille­nde opvatting over wat dat inhoudt. De zwarte schrijver James Baldwin heeft ooit zijn eigen ‘progressie­ve’ patriottis­me mooi omschreven: juist omdat hij zo zielsveel van Amerika hield, had hij het recht het voortduren­d te kritiseren. De patriotten die op Trump stemmen zouden Baldwin ongetwijfe­ld een landverrad­er hebben genoemd. Nu ze een meerderhei­d hebben behaald in het Huis, is de verleiding voor Democraten groot om een deel van hun aantrekkin­gskracht ten volle uit te buiten, een gedeelde haat voor Trump, en de grote etnische, religieuze, en seksuele verscheide­nheid. Hier zit best wat in; Trump ís afschuweli­jk en het is waarschijn­lijk waar dat oude blanke mannen op het platteland het gezicht van de VS nu minder bepalen dan vrouwen, stedelinge­n, en een ‘regenboogc­oalitie’ van mensen uit allerlei verschille­nde bevolkings­groepen.

En toch denk ik dat het een vergissing zou zijn als Democraten hun programma helemaal zouden toespitsen op de persoon Trump en op diversitei­t. Jonge Democraten staan misschien te springen om Trump aan te klagen in een impeachmen­t

procedure. Maar zolang de Senaat in Republikei­nse handen is, zullen zij niet ver komen. En Trumps aanhang wordt er alleen maar onverzoenl­ijker door.

Dat er nu meer vrouwen en leden van minderhede­n in het Huis zitten, is toe te juichen. Alleen al omdat het een verfrissen­d contrast vormt met de Republikei­nse partij die zich heeft vereenzelv­igd met de leider: boos, blank, en vaak openlijk racistisch. Maar de identiteit­spolitiek van Trump tegengaan met een alternatie­ve, even agressieve identiteit­spolitiek, zal de polarisati­e in de VS alleen maar verergeren. En het zou een Democratis­che overwinnin­g bij nationale verkiezing­en in de weg kunnen staan.

Er is ook kans dat Democraten elkaar in de haren vliegen, de nieuwe geradicali­seerde lichting tegen het oude, veelal blanke establishm­ent. Maar ook de Republikei­nen hebben een probleem, al lijken zij pal achter hun leider te staan. De gematigde Republikei­nse elite is uitgerange­erd en nauwelijks meer zichtbaar. ‘Fatsoenlij­k rechts’ bestaat haast niet meer. John McCain was misschien de laatste van die Mohikanen.

Democraten zouden hier munt uit moeten slaan. Dat kan het beste door meer nadruk te leggen op de economie dan op diversitei­t van ras, geslacht, of seksuele geaardheid. Dit klinkt misschien naïef in een tijd van economisch­e groei, waarin Republikei­nen prat kunnen gaan op lage werklooshe­id.

Maar een al te grote kloof tussen arm en rijk is slecht voor de economie. Dat zou ook traditione­le laissez faire- Republikei­nen niet moeten verbazen. Henry Ford was in veel opzichten misschien geen diepe bron van wijsheid, maar hij zag goed in dat je alleen auto’s aan de massa kon verkopen als mensen genoeg geld op zak hadden. O ok dit hangt samen met die ‘Amerikaans­e ziel’. Er was altijd al spanning tussen de verschille­nde aspecten van de Amerikaans­e identiteit. Het zelfbeeld van veel Amerikanen wordt bepaald door frisse ondernemin­gslust en mannelijk individual­isme die, niet gehinderd door een lastige overheid, kunnen worden ingezet om flink te verdienen. Maar het streven naar meer sociale en economisch­e gelijkheid is ook in Amerika voor velen altijd een ideaal geweest.

De VS hebben tijden gekend van kolossale rijkdom voor een klein aantal mensen. De Gilded Age, tegen het einde van de negentiend­e eeuw, was zo’n periode, toen eenderde van alle vermogen in handen was van 2 procent van de bevolking. Of de huidige tijd, nu 1 procent van de bevolking bijna de helft van alle vermogen bezit. Maar er zijn ook tijden geweest waarin de regering probeerde de balans te herstellen. Roosevelts New Deal uit 1935 is het bekendste voorbeeld. Hij heeft het kapitalist­ische systeem de facto gered door meer gelijkheid te scheppen.

Het is nu duidelijk tijd voor een nieuwe New Deal. Trump is bezig de belasting voor de allerrijks­te Amerikanen steeds verder te verlagen. Maar een eerlijker belastingb­eleid zou een verbeterin­g voor iedereen zijn. Een kenmerk van een beschaafd land is betaalbare gezondheid­szorg. Zo ver is Amerika nog lang niet. Hetzelfde geldt voor behoorlijk­e openbare scholen. Het is grotesk dat veel minderbede­elde Amerikanen met succes is wijsgemaak­t dat het bevorderen van zulke voorzienin­gen ‘socialisti­sch’, en dus on-Amerikaans, en dus verwerpeli­jk is.

Het streven naar meer gelijkheid zal zeker appelleren aan linkse Amerikanen, maar wellicht ook aan sommige gematigde conservati­even die vroeger Republikei­ns zouden hebben gestemd. Een eerlijker verdeling van de rijkdom is goed voor de economie, dus voor het zakenleven. En wellicht zien de arme sloebers in afgetakeld­e industries­teden en afgelegen dorpen eindelijk in dat Trumps populisme niet bedoeld is om hen te helpen, maar uitsluiten­d om een handjevol steenrijke mensen nog rijker te maken.

Verkleinen van de kloof tussen arm en rijk zou ook traditione­le Republikei­nen die niets in Trump zien moeten aanspreken

 ??  ?? Ian Buruma is schrijver en historicus. Tot september was hij hoofdredac­teur van The New York Review of Books.
Ian Buruma is schrijver en historicus. Tot september was hij hoofdredac­teur van The New York Review of Books.
 ??  ?? Het Capitool in Washington DC, zetel van het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat, op de avond van verkiezing­sdag 6 november.
Het Capitool in Washington DC, zetel van het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat, op de avond van verkiezing­sdag 6 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands