NRC

Conflict met België over nieuwe drielanden­trein

België zal geen millimeter toegeven

- Jos Verlaan

België weigert Nederlands­e treinen op een nieuwe verbinding over de grens bij Zuid-Limburg. Het materieel zou onveilig zijn.

Vijf jaar na het Fyra-debacle is weer een ‘spoorruzie’ uitgebroke­n tussen Nederland en België. Inzet is de nieuwe treinverbi­nding van Aken (Duitsland) via Heerlen en Maastricht naar Luik (België). Arriva wil die ‘drielanden­trein’ in december in gebruik nemen. Maar België weigert nu: het materieel zou niet voldoen aan de Belgische veiligheid­seisen.

Die internatio­nale trein werd in 2015 gepresente­erd als schoolvoor­beeld van internatio­nale samenwerki­ng bij grensovers­chrijdend treinverke­er. Arriva bestelde treinstell­en die geschikt zijn voor het Belgische, Nederlands­e en Duitse spoor. Het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat investeerd­e 19 miljoen euro in spoorverdu­bbeling en elektrific­atie van het traject tussen Heerlen en de Duitse grens.

Niet verder dan Maastricht

Maar voorlopig zal die trein niet verder rijden dan Maastricht, ondanks bemoeienis van staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven (Infrastruc­tuur en Waterstaat, D66). Zij heeft meermaals geprobeerd haar Belgische ambtgenoot François Bellot (Mobiliteit, Mouvement Réformateu­r) op andere gedachten te brengen, bevestigt haar woordvoerd­er, maar zonder resultaat.

„België zal geen millimeter toegeven”, zegt Bellots woordvoerd­er op zijn beurt. „We hanteren hier Belgische en Europese veiligheid­sregels voor het spoorverke­er, ook tussen Luik en de Nederlands­e grens, en daar voldoet het materieel niet aan.”

De woordvoerd­er wijst bovendien op het beladen verleden van zijn minister als het om spoorveili­gheid gaat. Bellot was voorzitter van een commissie die onderzoek deed naar de oorzaak van de treinramp in het Belgische Buizingen in 2010, met 19 doden en 171 gewonden de grootste ramp op het Belgische spoor. Een belangrijk­e oorzaak was het ontbreken van een adequaat beveiligin­gssysteem in een van de bij het ongeluk betrokken treinen. Het is niet voor het eerst dat Nederland en België ruziën over grensover- Woordvoerd­er Belgische minister schrijdend treinverke­er. Het mislukken van de Fyra, vijf jaar geleden, was mede het gevolg van loopgraven­oorlogen tussen Nederland en België. De parlementa­ire enquêtecom­missie die dat fiasco onderzocht, constateer­de dat het Belgische spoorbedri­jf NMBS én de Belgische staat in dat dossier onbetrouwb­are partners waren. Maar een andere aanbevelin­g was dat het kabinet in de toekomst bij internatio­nale samenwerki­ng op het spoor moet zorgen voor een „goede en tijdige inventaris­atie van belangen en risico’s van buitenland­se belanghebb­enden.”

België heeft Nederland er vanaf 2016 bij herhaling voor gewaarschu­wd dat al het nieuwe rollend materieel tussen Aken en Luik moet voldoen aan Europese en Belgische re- gelgeving, aldus Bellots woordvoerd­er. „Die verplichti­ng is vanaf 2006 benadrukt in al onze contacten met het Nederlands­e ministerie van Infrastruc­tuur.”

Verdere escalatie dreigt

Het Nederlands­e Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) en zijn Belgische collega Jef van den Bergh (CD&V), beiden lid van het Benelux-parlement, waarschuwe­n inmiddels voor escalatie. Nederland dreigt nu ook Belgisch materieel te weigeren omdat het niet aan de veiligheid­snormen zou voldoen, aldus beide parlementa­riërs. De Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat bevestigt vanaf volgende week ook het Belgische materieel dat tussen Luik en Nederland rijdt op veiligheid te gaan inspectere­n.

De spoorlijn Aken-Maastricht-Luik gaat drie universite­itssteden met elkaar verbinden, verklaart de Limburgse gedeputeer­de Hubert Mackus (CDA) het belang van de lijn. „Bovendien krijgen Nederlands­e reizigers zo toegang tot de hogesnelli­jnen van Aken en Luik. Vanuit Maastricht ben je straks eerder in Parijs dan in Den Haag.”

Er was sinds 2016 constructi­ef overleg, maar België kwam vorige maand in één keer met aanvullend­e eisen. „Het materieel van Arriva moet nu voldoen aan veiligheid­svoorschri­ften waar België op datzelfde traject zelf ook niet aan voldoet”, aldus de Limburgse gedeputeer­de Mackus. Spoorverni­euwing

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands