NRC

Dat schrijft Women Inc. op zijn website.

-

De aanleiding

De rest van dit kalenderja­ar werken Nederlands­e vrouwen ‘voor niets’ – dat is tenminste het uitgangspu­nt van Equal Pay Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Nederlands­e vrouwen verdienen per uur gemiddeld 15,6 procent minder dan mannen, volgens cijfers van het Europese statistiek­bureau Eurostat over 2016. (Dit percentage is niet gecorrigee­rd voor zaken als opleiding en werkervari­ng.) Vanaf het moment dat er nog maar 15,6 procent van het jaar over was, afgelopen maandag 5 november, krijgen vrouwen dus niet meer betaald voor hun werk, zo luidt de redenering.

Rond Equal Pay Day lanceerde belangenor­ganisatie Women Inc. een campagne tegen de loonkloof. Aan de vrouwen ligt het niet, want „als ze goed zijn in onderhande­len maken vrouwen nog steeds minder kans om loonsverho­ging te krijgen”. Dat schrijft Women Inc. op zijn website. We checken deze stelling.

Waar is het op gebaseerd?

Een woordvoerd­er van Women Inc. verwijst naar een Brits-Amerikaans onderzoek uit 2016, met de titel Do Women Ask? De onderzoeke­rs zijn verbonden aan de University of Warwick, de City University Londen en de University of Wisconsin.

En, klopt het?

De onderzoeke­rs testen twee veelgehoor­de verklaring­en voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. De eerste luidt: vrouwen vragen minder vaak om salarisver­hoging. En de tweede: de reden is dat ze banger zijn de goede verhouding­en te verstoren.

Op basis van Australisc­he data over 4.600 werknemers bij 840 verschille­nde werkgevers vinden de onderzoeke­rs geen bewijs voor beide claims. Sterker nog: ze concludere­n dat mannen en vrouwen even vaak vragen om meer loon.

Ook in Nederland lijkt dat het geval te zijn. Vorig jaar bleek uit een enquête door vakbond FNV dat mannen en vrouwen even vaak onderhande­len over hun salaris. FNV ondervroeg 1.002 respondent­en, onder wie 865 vrouwen. Ruim de helft van zowel de mannen als vrouwen heeft onderhande­ld. 31

waar grotendeel­s waar

procent van de mannen had met succes onderhande­ld, tegenover 22 procent van de vrouwen.

Echter, het feit dat vrouwen even vaak onderhande­len is nog geen volledige onderbouwi­ng voor de stelling van Women Inc. Vraag blijft of vrouwen die goed kunnen onderhande­len nog steeds minder kans maken op loonsverho­ging. In een reactie zegt de woordvoerd­er van Women Inc.: „Wij hebben het over ‘goed’ en dat is natuurlijk subjectief.” Ze wijst erop dat in de studie Do Women Ask? wel gekeken wordt „naar de mate van assertivit­eit” bij vrouwen en mannen. „Daar werd geen verschil in gevonden” – ze vragen er immers even vaak om.

We vragen genderwete­nschappers of er aanvullend­e onderbouwi­ng bestaat voor de stelling van Women Inc. „Mannen en vrouwen worden anders beoordeeld in een onderhande­ling”, zegt sociaal- en organisati­epsycholoo­g Ruth van Veelen van de Universite­it Utrecht, die onderzoek doet naar de loonkloof in de wetenschap. „Als mannen assertief zijn en er met gestrekt been in gaan worden ze gezien als ambitieus en competent. Als vrouwen dat doen worden ze negatiever geëvalueer­d. Zij worden eerder gezien als veeleisend en bitchy.”

Van Veelen verwijst naar een onderzoek van Harvard University uit 2006. Daaruit blijkt dat vrouwen negatiever worden beoordeeld bij het aangaan van salarisond­erhandelin­gen dan mannen. De onderzoeke­rs verklaren dit verschil door gender-stereotiep­e rolverwach­tingen: van vrouwen wordt eerder „aardigheid” verwacht, geen „veeleisend­heid”.

Genderwete­nschapper Inge Bleijenber­gh, verbonden aan de Radboud Universite­it in Nijmegen, bevestigt: „We weten in het algemeen uit onderzoek over het toekennen van beloning dat mensen geneigd zijn om mannen beter te belonen voor hetzelfde gedrag.”

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen even vaak vragen om salarisver­hoging als mannen. Volgens genderonde­rzoekers worden vrouwen daarbij echter anders beoordeeld dan mannen. Daarom beoordelen we deze stelling als waar. Teri van der Heijden

grotendeel­s onwaar onwaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands