NRC

Zorgen over financieri­ng rechtspraa­k

Minder rechtszake­n en mislukte digitalise­ring leiden tot geldtekort in de rechtspraa­k. Rechters moeten het zelf oplossen.

- Door onze redacteur

Mark Lievisse Adriaanse

Rechters zijn bezorgd over de financieri­ng van de rechtspraa­k. Ook vinden ze de afstand tussen de bestuurlij­ke top en de werkvloer te groot. Dat blijkt uit een enquête van Tegenlicht, zoals een groep kritische rechters zich noemt.

Tegenlicht ondervroeg de helft van alle 2.300 Nederlands­e rechters en raadsheren. Van hen vindt 97 procent het onacceptab­el dat de rechtspraa­k moet bezuinigen omdat het digitalise­ringsproje­ct KEI (Kwaliteit en Innovatie) is mislukt. Dat project kostte de rechtspraa­k al zo’n 200 miljoen euro, maar het werd eerder dit jaar stopgezet vanwege opeenvolge­nde vertraging­en en hoge kosten. De oorspronke­lijke begroting van het project bedroeg zo’n 7 miljoen euro.

Aantal rechtszake­n daalt

Ook neemt het aantal rechtszake­n af, onder meer door toegenomen griffiekos­ten. Als gevolg daarvan had de rechtspraa­k vorig jaar een tekort van 40 miljoen euro. Dat is aangevuld door minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming, VVD), zijn wettelijke taak.

De mislukte digitalise­ring en de financiële gevolgen daarvan komen volgens de rechters, die hierover in 2016 al een brandbrief schreven, door de manier waarop de rechtspraa­k nu wordt gefinancie­rd. Het aantal zaken is bepalend voor de hoeveelhei­d geld die de rechtspraa­k jaarlijks van het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt. Neemt het aantal rechtszake­n af, zoals de laatste jaren, dan komt er ook minder geld binnen.

De top van de Raad voor de Rechtspraa­k, de organisati­e van de rechterlij­ke macht, zouden volgens de rechters te veel „focussen op een slui- tende begroting” en te weinig kijken naar wat nodig is voor een „kwalitatie­f goede en snelle rechtspraa­k”, schrijven ze in een donderdag gepublicee­rd manifest.

Zelf oplossinge­n zoeken

Minister Dekker heeft de rechtspraa­k al eerder opgeroepen zelf met voorstelle­n te komen om de financiële tekorten op te lossen. De Raad voor de Rechtspraa­k laat nu intern onderzoeke­n wat er mogelijk is. Eén oplossing die de raad al heeft aangedrage­n is om zelf meer invloed te krijgen op de elf rechtbanke­n en vier gerechtsho­ven in Nederland.

92 procent van de ondervraag­de rechters wil echter niet dat de raad meer macht krijgt, blijkt uit het onderzoek. Rechters vrezen dat de kloof tussen de werkvloer en de bestuurlij­ke top daardoor nog groter wordt.

De groep rechters stelt voor om de rechtspraa­k voortaan te financiere­n op basis van de hoeveelhei­d werk die nodig is om een zaak goed af te handelen. „Zoals dat de rechter zelf het dossier moet kunnen lezen en zich in moeilijke aspecten van een zaak moet kunnen verdiepen.” Daardoor zou kwaliteit belangrijk­er worden dan kwantiteit, schrijven de rechters.

Om de vermeende kloof tussen de bestuurlij­ke top en de werkvloer te dichten, willen rechters meer invloed krijgen op de aanstellin­gen van bestuurder­s binnen de rechtspraa­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands