NRC

Kwaliteit jeugdbesch­erming daalt door lage tarieven naar ‘zorgwekken­d’ niveau

- Ingmar Vriesema

De kwaliteit van de jeugdbesch­erming zakt door lage tarieven af tot een zorgwekken­d laag niveau. Dat zegt brancheorg­anisatie Jeugdzorg Nederland. De vergoeding­en voor jeugdbesch­erming die gemeenten voor 2019 bieden, liggen gemiddeld bijna 14 procent onder de kostprijs, zo heeft adviesbure­au Berenschot in opdracht van Jeugdzorg Nederland berekend.

Berenschot baseert zich op aanbestedi­ngsdocumen­ten en andere informatie uit contracton­derhandeli­ngen over 2019 tussen gemeenten en instelling­en. Bij regio’s waarover nog geen informatie beschikbaa­r is – minder dan een kwart – is uitgegaan van het tarief van 2018.

Ruim 35.000 kinderen hadden in de eerste helft van dit jaar te maken met jeugdbesch­erming, een vorm van jeugdzorg die bedoeld is voor kinderen die niet veilig opgroeien. De opvoeding van deze kinderen hapert omdat de ouders in beslag worden genomen door bijvoorbee­ld geldzorgen, scheiding of verslaving.

Een kinderrech­ter heeft deze kinderen een jeugdbesch­ermer toegewezen. Die moet ervoor zorgen dat het kind weer veilig kan opgroeien. Nederland telt veertien jeugdbesch­ermingsins­tellingen.

Lage tarieven – die de instelling­en al langer parten spelen als gevolg van rijksbezui­nigingen – be- moeilijken het werk van jeugdbesch­ermers, zegt René Meuwissen, vicevoorzi­tter van Jeugdzorg Nederland. Hij spreekt van een „neerwaarts­e spiraal”. Lage tarieven leiden tot reorganisa­ties, die leiden tot een hogere werkdruk en „vertrek en uitval van medewerker­s”.

Minister Dekker (Rechtsbesc­herming, VVD) spreekt van een „zorgelijk signaal”, maar noemt dit een „zaak tussen instelling­en en gemeenten”. De Vereniging van Nederlands­e Gemeenten laat weten de „afloop van de contracton­derhandeli­ngen te willen afwachten”.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over het jeugdzorg-deel van de begroting van het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands