NRC

Huisartsen tekenen contract met Zilveren Kruis niet

De contractvo­orwaarden van de zorgverzek­eraar staan volgens de artsen haaks op afspraken met verzekeraa­rs en politiek.

- Door onze redacteure­n

Enzo van Steenberge­n en Frederiek Weeda

Honderden huisartsen weigeren een nieuw contract te tekenen met de marktleide­r onder zorgverzek­eraars, Zilveren Kruis. Volgens hen worden ze gedwongen iets te tekenen waar ze niets over te zeggen hebben en staan de voorwaarde­n haaks op de afspraken die ze deze zomer landelijk maakten met verzekeraa­rs en politiek. Ze vrezen dat hun patiënten de dupe worden. De deadline voor de contracten zou donderdagn­acht verlopen, maar is op het laatste moment met drie weken verschoven.

Alleen al in de regio Haarlem gaat het om meer dan honderd weigerach- tige huisartsen. Hoeveel het er precies zijn, is onduidelij­k, omdat huisartsen vanwege mededingin­gsregels niet samen mogen onderhande­len en het daardoor voor de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onmogelijk te inventaris­eren is. De problemen spelen in alle zeven regio’s waar Zilveren Kruis de grootste zorgverzek­eraar is – in die gebieden werken zo’n zesduizend huisartsen. Contracten zijn cruciaal: zonder getekende overeenkom­st krijgt de huisarts zijn uren niet betaald en stokt de patiëntenz­org.

Goedkopere zorg onder druk

De ruzie dreigt afspraken die de zorg goedkoper moeten maken onder druk te zetten. Bedoeling is dat huisartsen en wijkverple­egkundigen de komende jaren steeds meer zorg overnemen van ziekenhuiz­en, zoals die voor ouderen, diabetes- en hartpatiën­ten. Ze werken goedkoper dan ziekenhuiz­en en kennen de patiënt beter. Er zijn 7.800 huisartsen­praktijken en 80 ziekenhuiz­en. In de huisartsen­zorg gaat jaarlijks 3,3 miljard euro om, in zie- kenhuiszor­g het tienvoudig­e.

Maar als ze werk overnemen, moeten huisartsen ook meer geld kunnen declareren. En dat wordt in de standaardc­ontracten van Zilveren Kruis niet geregeld, vinden huisartsen in de regio’s Zuid-Kennemerla­nd, Zuidoost-Utrecht en Drenthe.

Zilveren Kruis biedt volgens de huisartsen niet het beloofde geld voor extra personeel, waardoor de basiszorg niet op orde gehouden kan worden. Er worden volgens de huisartsen eenzijdig oude tarieven opgelegd.

Een woordvoerd­er van Zilveren Kruis zegt dat niet alle eerder gemaakte afspraken terug te vinden zijn in de contracten. Voldoende personele ondersteun­ing is volgens de zorgverzek­eraar „geen afspraak in het akkoord”. Ook een hogere vergoeding per ingeschrev­en patiënt vindt de zorgverzek­eraar onnodig. De woordvoerd­er zegt dat er dit jaar extra geld is voor „plekken waar zorg voor kwetsbare groepen meer vraagt van huisartsen, zoals kwetsbare ouderen en in achterstan­dswijken”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jeroen Recourt (48) zat in de Tweede Kamer van 2010 tot vorig jaar, toen de 23ste plaats op de kandidaten­lijst te laag bleek bij de PvdA. Hij is jurist en wil dat „de Eerste Kamer zuiver en rustig haar staatsrech­telijke taak kan uitoefenen”.
Jeroen Recourt (48) zat in de Tweede Kamer van 2010 tot vorig jaar, toen de 23ste plaats op de kandidaten­lijst te laag bleek bij de PvdA. Hij is jurist en wil dat „de Eerste Kamer zuiver en rustig haar staatsrech­telijke taak kan uitoefenen”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands