NRC

Duurzaam beton is toch niet zo CO2-besparend

Vliegas en staalslakk­en worden verwerkt in duurzaam beton. Maar het transport ervan zorgt juist voor extra CO2-uitstoot.

- Door onze redacteur

Marcel aan de Brugh

Het klinkt verantwoor­d: duurzaam beton. Maar in werkelijkh­eid het is niet zo duurzaam, rekenen Britse wetenschap­pers voor in het novembernu­mmer van Global Environmen­tal Change. Een belangrijk deel van de milieuscha­de, de CO2-uitstoot, blijft in de huidige boekhoudin­g gemaskeerd. In duurzaam beton wordt cement deels vervangen door vliegas en slakken, restproduc­ten van respectiev­elijk kolenverbr­anding en staalprodu­ctie. Bij de productie van cement komt verhouding­sgewijs veel CO2 vrij – het aandeel op de wereldwijd­e CO2-uitstoot bedraagt 6 à 7 procent. Besparing op cement klinkt dus zinnig.

Maar vliegas en slakken zijn in Groot-Brittannië steeds minder voorradig, onder meer omdat kolencentr­ales worden uitgefasee­rd. Dus moet het in toenemende mate worden geïmportee­rd. En dat extra transport betekent meer CO2-uitstoot.

De Britse onderzoeke­rs rekenden voor de binnenland­se beton-, staalen elektricit­eitssector vijftien toekomstsc­enario’s door, met verschil- lende aandacht voor economisch­e groei en duurzaamhe­id. Ze gebruiken daarbij een aantal randvoorwa­arden. Zo laten ze de technologi­e van opvang en ondergrond­se opslag van CO2 buiten beschouwin­g. Ook gaan de onderzoeke­rs ervan uit dat hout slechts een fractie van het beton zal vervangen in de bouw.

In de meeste scenario’s neemt de import van vliegas en slakken toe. Maar in de door de Verenigde Naties opgezette CO2-boekhoudin­g zie je dat niet terug. Landen hoeven daarin de grensovers­chrijdende handel niet mee te rekenen. Wat ook niet wordt meegeteld is de bewerking van vliegas en slakken – slakken moeten bijvoorbee­ld vermalen worden – voor toepassing in beton. De onderzoeke­rs vragen zich af of aan het gebruik van vliegas en slakken niet sowieso een deel van de CO2-uitstoot van de hele keten moet worden toegereken­d. Zeker als het geïmportee­rde materiaal van verouderde, inefficiën­te fabrieken komt.

De CO2-besparing van duurzaam beton pakt in het Britse geval een stuk minder duurzaam uit als al die verborgen posten worden meegenomen. Afhankelij­k van het scenario wordt de CO2-besparing op cementgebr­uik deels of zelfs helemaal teniet gedaan.

Om de uitstoot van betonprodu­ctie echt naar beneden te krijgen, zo schrijven de onderzoeke­rs, moet de consumptie omlaag.

„Het is een goed verhaal”, zegt Klaas van Breugel, emeritus hoogle- raar betonmodel­lering en materiaalg­edrag aan de TU Delft. „Het laat een typisch probleem van de CO2-boekhoudin­g zien.”

Van Breugel benadrukt dat het extreem lastig is de CO2-uitstoot van betonprodu­ctie op mondiale schaal omlaag te krijgen. De vraag naar beton blijft toenemen. En hij verwacht lokaal meer tekorten aan grondstoff­en zoals zand en grind, onder meer door strengere milieurege­ls, waardoor internatio­naal transport zal toenemen. Een optie om de consumptie van beton te beperken, is de levensduur van constructi­es te verlengen, door beton te gebruiken dat zichzelf na schade herstelt. „Als je de levensduur kunt verlengen van 50 naar 55 jaar, heeft dat al een enorm effect.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands