NRC

Asielbelei­d moet ook reëel, voorspelba­ar en eerlijk kunnen zijn

-

de handtekeni­ngenteller voor een burgerinit­iatief over het kinderpard­on staat op meer dan 200.000. Het gros werd vorige week geplaatst na de controvers­e over VVD-fractielei­der Klaas Dijkhoff die in een documentai­re „Ja, dus?” zei, tegen het bijna 9-jarige in Nederland geboren jongetje Nemr, dat naar Irak uitgezet zal worden. Met z’n familie. Zijn stelling was: „Als ik daar naartoe ga heb ik geen toekomst.” Dijkhoff legt dan uit hoe het zit, met het kinderpard­on. Nemr schudt intussen heftig ‘nee’ – en als Dijkhoff is uitgesprok­en laat de 9-jarige een paar seconden stilte vallen en slaakt hij een hoorbare zucht. „Ja, dus?” zegt Dijkhoff dan, hulpeloos.

Daarmee was een rel geboren. Over wéér een VVDpolitic­us die ongevoelig lijkt voor wat er leeft, na de ‘stapel stenen’ waarmee minister Bruins (zorg) failliete ziekenhuiz­en vergeleek. Precies in de week waarin bleek dat failliete reisbureau­s beter met hun cliënten omgaan dan failliete ziekenhuiz­en.

Emotie telt dubbel in de politieke arena, zeker bij thema’s waar het broeit, zoals migratie en zorg. Voeg er een mediagenie­k migrantenj­ongetje aan toe, met een jaloersmak­ende beheersing van het Nederlands voor een 9-jarige en Nederland is om. Het is tegelijk ook exploitati­e-tv, met een écht slachtoffe­r. Zowel van het strenge asielstels­el als van z’n ouders, die hun kind laten gebruiken voor een nieuw kinderpard­on, en dus ook voor hun zaak. Dit was mis, op veel manieren.

Een dag later kon Dijkhoff zelf per Twitter proberen de schade, samengevat in ‘#jadus’, wat te beheersen. Dat Nederland niet iedere vluchtelin­g kan opnemen, maar alleen degenen uit écht onveilige landen. En dat zoiets enorm moeilijk is vast te stellen en tot harde beslissing­en verplicht. Maar dat er ook voor humanitair­e gevallen en bijzondere omstandigh­eden een kansje is. Zelf streek hij als staatssecr­etaris voor asiel in 240 gevallen de hand over het hart. Dat hoort er óók bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands