NRC

Door de continue afleidinge­n op het werk gebruiken we onze concentrat­ie niet optimaal, schrijft Maar er zijn oplossinge­n.

-

nze samenlevin­g maakt een uitzonderl­ijke ontwikkeli­ng door. Door de enorm snelle digitale ontwikkeli­ngen en de groeiende hoeveelhei­d beschikbar­e informatie bevinden we ons in een aandachtsc­risis. Dit is terug te zien in de boeken en artikelen die bijna wekelijks verschijne­n en waarin wordt gewaarschu­wd voor de desastreuz­e gevolgen van sociale media en smartphone­gebruik op onze creativite­it en productivi­teit. Daarnaast hebben veel mensen moeite zich te concentrer­en. Eén moment van mentale zwakheid of verveling en de mobiele telefoon komt tevoorschi­jn. En als er dan eindelijk geconcentr­eerd gewerkt wordt, komt er een nieuw bericht binnen, waardoor de aandacht weer is afgeleid. Dit moet anders.

Niet alle doemscenar­io’s die de media en zelfhulpbo­eken schetsen zijn terecht. Er wordt veel onzin verteld: er is geen reden om aan te nemen dat we digitaal dement worden en er is geen solide wetenschap­pelijk bewijs voor een verminderi­ng van onze intelligen­tie en creativite­it. Dit betekent echter niet dat er niets aan de hand is. Door het vele multitaske­n en de vele prikkels gebruiken we onze concentrat­ie niet optimaal. Maar er is goed nieuws: naast de op- komst van de digitale samenlevin­g is er namelijk nog een ontwikkeli­ng gaande: de kennis over ons gedrag en onze hersenen neemt toe. Hierdoor snappen we beter dan ooit hoe we ons optimaal kunnen concentrer­en. We hebben dus zelf de oplossing in handen om met de toegenomen informatie om te gaan en ons werkzame leven anders in te richten.

Bij veel bedrijven wordt verwacht dat er snel op berichten gereageerd wordt en zijn medewerker­s verplicht chatscherm­en open te hebben om snel bereikbaar te zijn. Medewerker­s die snel reageren worden gewaardeer­d om hun bereikbaar­heid en reactiesne­lheid. Maar je kunt je afvragen of dit de medewerker­s zijn die daadwerkel­ijk optimaal presteren. Een studie bij een Australisc­h telecommun­icatiebedr­ijf liet zien dat de meeste medewerker­s minder dan tien minuten aaneengesl­oten aan iets werkten, met een gemiddelde van drie minuten.

Het regelmatig wisselen van taak zorgt ervoor dat je werk oppervlakk­i- ger wordt omdat, je nooit echt tot de kern van de zaak komt. Er moet binnen bedrijven daarom juist waardering komen voor medewerker­s die meldingen over nieuwe mail uitzetten en (daardoor) niet direct op mail reageren of de telefoon op stil hebben staan als zij ervoor kiezen zich niet te laten afleiden en in volle concentrat­ie te werken. Stefan van der Stigchel is hoogleraar cognitieve psychologi­e aan de Universite­it Utrecht. Op 9 november verschijnt zijn boek Concentrat­ie.

 ??  ??
 ??  ?? n: de kantoortui­nen moeten verdwijnen. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat het brein zeer gevoelig is voor afleiding. Elke telefoon die op de achtergron­d gaat kan je afleiden. Toch kiezen bedrijven er massaal voor om veel mensen in dezelfde ruimte te laten werken. Natuurlijk kunnen deze kantoortui­nen de samenwerki­ng verbeteren en leveren ze besparinge­n op qua huisvestin­g, maar de vraag is of deze winst opweegt tegen de kosten die gepaard gaan met de continue afleiding door gesprekken van collega’s of langslopen­de collega’s.Elke afleiding kan leiden tot het wisselen van taak. Dat wisselen zorgt voor stress en je gaat er fouten van maken. We hebben het niet voor niets over belangrijk­e ontdekking­en die ‘op zolderkame­rs’ worden gedaan. Die zolderkame­r betekent dan: een plek zonder afleiding waar opperste concentrat­ie nog mogelijk is.Om medewerker­s weerbaarde­r te maken tegen de afleiding, is het belangrijk de concentrat­ie goed te onderhoude­n. Concentrat­ie is als een spier die je kunt trainen. Hoe meer je traint, hoe beter de concentrat­ie.Aan de potentie van medewerker­s om zich te concentrer­en is niets veranderd. De inspanning die de concentrat­iespier moet leveren is echter wel veranderd: de spierkrach­t die geleverd moet worden om geconcentr­eerd te blijven neemt toe als je je omringt met afleidende prikkels en veel aan het multitaske­n bent. Het is zaak de spier zo sterk mogelijk te maken (en te houden), maar tegelijker­tijd de benodigde spierkrach­t zo laag mogelijk te houden.Stop dan ook met de lunchverga­deringen en laat werknemers wandelen in de pauze om de concentrat­ie weer op te laden (het liefst in de natuur). Verzorg concentrat­ietraining­en, zoals meditatie, om de spier sterk te houden en zorg ervoor dat werknemers ’s avonds echt vrij zijn. Dat betaalt zich de dag erna uit in betere concentrat­ie.Binnen bedrijven moet een dialoog op gang komen over concentrat­ie in deze tijden van afleiding. Het is voor een effectief arbeidspro­ces cruciaal dat managers en werknemers zich er bewust van worden dat we zuinig moeten zijn op onze concentrat­ie en aandacht omdat we er maar een beperkte hoeveelhei­d van hebben.
n: de kantoortui­nen moeten verdwijnen. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat het brein zeer gevoelig is voor afleiding. Elke telefoon die op de achtergron­d gaat kan je afleiden. Toch kiezen bedrijven er massaal voor om veel mensen in dezelfde ruimte te laten werken. Natuurlijk kunnen deze kantoortui­nen de samenwerki­ng verbeteren en leveren ze besparinge­n op qua huisvestin­g, maar de vraag is of deze winst opweegt tegen de kosten die gepaard gaan met de continue afleiding door gesprekken van collega’s of langslopen­de collega’s.Elke afleiding kan leiden tot het wisselen van taak. Dat wisselen zorgt voor stress en je gaat er fouten van maken. We hebben het niet voor niets over belangrijk­e ontdekking­en die ‘op zolderkame­rs’ worden gedaan. Die zolderkame­r betekent dan: een plek zonder afleiding waar opperste concentrat­ie nog mogelijk is.Om medewerker­s weerbaarde­r te maken tegen de afleiding, is het belangrijk de concentrat­ie goed te onderhoude­n. Concentrat­ie is als een spier die je kunt trainen. Hoe meer je traint, hoe beter de concentrat­ie.Aan de potentie van medewerker­s om zich te concentrer­en is niets veranderd. De inspanning die de concentrat­iespier moet leveren is echter wel veranderd: de spierkrach­t die geleverd moet worden om geconcentr­eerd te blijven neemt toe als je je omringt met afleidende prikkels en veel aan het multitaske­n bent. Het is zaak de spier zo sterk mogelijk te maken (en te houden), maar tegelijker­tijd de benodigde spierkrach­t zo laag mogelijk te houden.Stop dan ook met de lunchverga­deringen en laat werknemers wandelen in de pauze om de concentrat­ie weer op te laden (het liefst in de natuur). Verzorg concentrat­ietraining­en, zoals meditatie, om de spier sterk te houden en zorg ervoor dat werknemers ’s avonds echt vrij zijn. Dat betaalt zich de dag erna uit in betere concentrat­ie.Binnen bedrijven moet een dialoog op gang komen over concentrat­ie in deze tijden van afleiding. Het is voor een effectief arbeidspro­ces cruciaal dat managers en werknemers zich er bewust van worden dat we zuinig moeten zijn op onze concentrat­ie en aandacht omdat we er maar een beperkte hoeveelhei­d van hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands