NRC

De Munt brengt Janáceks weerbarsti­g mozaïek ‘Uit een dodenhuis’ naar het heden

-

Uit een dodenhuis Leos Janácek Door: de Koninklijk­e Muntopera Brussel, o.l.v. Michael Boder. Gezien: 6/11, Koninklijk­e Muntschouw­burg, Brussel. Aldaar tot en met 17/11. Inl: demunt.be 3 *#

wonderlijk en beklemmend meesterwer­k is het, Leos Janáceks duistere laatste opera Uit een Dodenhuis, gebaseerd op Dostojevsk­i’s herinnerin­gen aan zijn tijd in een goelag. Is het überhaupt een ‘opera’? Een plot is er niet. Hoofdperso­nages ontbreken. In plaats daarvan beneemt Janácek je horen en zien met een weerbarsti­g mozaïek van mannen, hun verhalen (hoe ‘verdienden’ zij hun straf ?) en pantomimes waarmee ze elkaar vermaken. Vrouwen ontbreken, op een hoer na.

Regisseur Krzysztof Warlikowsk­i situeert Uit een dodenhuis (1928) in het heden. Zijn strafkamp oogt met sport op tv, dealende bewakers en een basket als een liefdeloze, moderne Amerikaans­e gevangenis, maar Warlikowsk­i lijkt vooral te willen benadrukke­n dat vrijheid en democratie in alle tijden broze waarden zijn, en altijd alerte verdedigin­g waard.

De in één adem gespeelde voorstelli­ng maakt elk van de (grofweg) honderd minuten voelbaar dat die thematiek Warlikowsk­i dringend ter harte gaat. Dat wordt al in de ouverture duidelijk, middels een oude video waarin filosoof Michel Foucault reflecteer­t op de thema’s recht en rechtspraa­k, en later met fragmenten uit de documentai­re Gangster Backstage (2013).

Maar Warlikowsk­i’s hyperfocus op tekst en thematiek is wel erg zwaarbelad­en met beelden, invallen en agressieve, pesterige of seksuele mini-interactie­s tussen al die mannen in het lege en toch claustrofo­bische decor. Waar de jonge gevangene Aljeja wordt neergestok­en – in deze plotloze context toch een soort sleutelmom­ent – is dat maar één van talrijke tumultueuz­e gebeurteni­ssen.

Je moet als waarnemer zintuiglij­k tegensture­n om iets van ruimte over te houden voor Janáceks briljante, dramatisch­e muziek, terwijl in die warme onderstroo­m van de muziek juist veel antwoorden verstopt zitten. Blijf empathisch, houd hoop, beide zijn net zo universeel menselijk als onze drang tot geweld – zoiets. De hoopvolle boodschap benadrukt Warlikowsk­i inventief door de adelaar die de gevangenen in het libretto houden en laten uitvliegen te laten spelen door een dribbelend­e basketball­er die eerst wordt neergestok­en en tenslotte weer uit zijn rolstoel verrijst.

Uit een dodenhuis zou oorspronke­lijk worden gedirigeer­d door booming dirigent Mirga Grazinyte-Tyla, maar zij kreeg haar eerste kind en wordt vervangen door Michael Boder. Boder is een ervaren operadirig­ent die feilloos ritmische orde aanbrengt in Janáceks rauwe, gelaagde partituur, maar het orkest van De Munt te zelden zacht en teder laat spelen. De mannencast bestaat uit achttien prima karakterro­llen, met Willard White (Gorjanciko­v) en Stefan Margita (Luka) als vocaal meest uitgesprok­en personages. Mischa Spel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands