NRC

ABN Amro vindt wisselinge­n in de top ‘felicitati­e waard’

Na jaren van ruzie in de top stappen twee commissari­ssen vervroegd op. Van een afrekening is geen sprake, zegt voorzitter De Swaan.

- Door onze redacteure­n Joris Kooiman en Liza van Lonkhuyzen

Zo’n vier maanden nadat president-commissari­s Tom de Swaan bij ABN Amro was begonnen een eind te maken aan jarenlang geruzie in de top, heeft de bank het vroegtijdi­ge vertrek van twee commissari­ssen bekendgema­akt. Van een afrekening of ingreep van de toezichtho­uder is echter geen sprake, stelt De Swaan.

Woensdag kondigde ABN Amro – sinds 2016 beursgenot­eerd, maar nog voor 56 procent in handen van de staat – bij de presentati­e van de kwartaalci­jfers aan dat juriste Frederieke Leeflang en bedrijfsad­viseur Steven ten Have hun positie als toezichtho­uder opgeven. Beiden zouden nog twee jaar aanblijven, maar maken volgens de bank nu vrijwillig plaats voor twee (oud-)bankiers: zakenbanki­er Michiel Lap en Anna Storåkers, die een retailacht­ergrond heeft

Het ligt voor de hand de wisselinge­n te zien in het licht van de jarenlange leiderscha­pscrisis bij ABN Amro. Die resulteerd­e begin dit jaar in het vroegtijdi­ge vertrek van Olga Zoutendijk, de voorganger van Tom de Swaan, vanwege „interne discussie over haar stijl van leiderscha­p”. Zoutendijk zou zich te veel als bestuursvo­orzitter en te weinig als een toezichtho­udende commissari­s hebben gedragen. Dat leidde tot ruzies met collega-commissari­ssen, bestuurder­s en vooral oud-bestuursvo­orzitter Gerrit Zalm en huidig topman Kees van Dijkhuizen.

Toezichtho­uders de Europese Centrale Bank (ECB) én De Nederlands­che Bank (DNB) onderzoeke­n sinds begin dit jaar het functioner­en van de raad van commissari­ssen, gealarmeer­d door anonieme brieven van managers die zich zorgen maakten over de machtsstri­jd bij de bank. Volgens Het Financieel­e Dagblad ( FD), dat zich baseert op anonieme bronnen, oordeelt de ECB in de tussentijd­se conclusies hard over het functioner­en van de top van ABN Amro. De krant schrijft dat de commissari­ssen wordt aangereken­d dat zij Zoutendijk veel te lang haar gang hebben laten gaan, een verwijt dat vooral vicevoorzi­tter Ten Have en Leeflang als leden van de belonings- en benoemings­commissie zou betreffen.

De Swaan erkent dat de verhouding­en in de top van ABN Amro flink verstoord waren, maar weigert in te gaan op de vermeende conclusies van de ECB. Hij vindt het „ontzettend moeilijk te beoordelen” of commissari­ssen steken hebben laten vallen („Ik ben pas net binnen”) en wijst erop dat veel leden van de raad nog maar kort in functie waren toen de onrust begon. Dat geldt overigens niet voor Ten Have, die al in 2010 aan boord kwam. Ook staan de eventuele bevindinge­n van de ECB volgens de president-commissari­s volledig los van het vroegtijdi­ge vertrek van Leeflang en Ten Have.

„De wisselinge­n passen bij de wens die ABN Amro en de toezichtho­uders al veel langer hebben om meer bancaire ervaring in de raad van commissari­ssen te krijgen”, zegt De Swaan. Dat die na een lange en moeizame zoektocht – in maart haakte een beoogde nieuwe commissari­s nog af – is gevonden in de personen van Lap en Storåkers is „een felicitati­e waard”, vindt de president-commissari­s.

Vraag blijft waarom de raad van commissari­ssen niet tijdelijk is uitgebreid, zodat Leeflang en Ten Have hun termijn konden afmaken en het risico op gezichtsve­rlies zou zijn vermeden. In een interview met het FD zei De Swaan deze zomer nog dat ABN Amro een „relatief kleine raad” heeft „gezien de complexite­it van de bedrijfsta­k”. Desondanks vindt hij een grotere raad van commissari­ssen nu niet wenselijk, zegt hij. Kwestie van „de juiste balans in een groep die heel nauw samenwerkt”, aldus de 72-jarige president-commissari­s die tussen 1998 en 2006 financieel directeur was van ABN Amro en daarvoor in de top zat van DNB.

Ik ben niet iemand die denkt dat ik mijn wil moet opleggen, tenzij het nodig is

Tom de Swaan president-commissari­s ABN Amro

Verbeterde cultuur

De Swaan toonde zich bij zijn aantreden kritisch over de cultuur bij ABN Amro, waarin managers hun toevlucht zochten tot anonieme brieven aan de toezichtho­uder. Blijkbaar was kritiek intern niet geoorloofd of gebeurde er onvoldoend­e mee. Intussen ziet De Swaan verbeterin­g, wat hij afleidt uit de vele gesprekken die hij de voorbije periode voerde met medewerker­s van de bank. Die durven zich uit te spreken, zegt hij, en zouden zich nadrukkeli­jk niet herkennen in het beeld van een zwijgcultu­ur.

Zelf is De Swaan niet van plan om een dominante koers te varen, zoals waar zijn voorganger van wordt beticht. Hij zou nog van niemand gehoord hebben dat hij zich ergens te veel mee bemoeit. „Ik ben niet iemand die denkt dat ik mijn wil moet opleggen, tenzij het nodig is. Het management moet in staat zijn om zijn taken zelf uit te voeren.”

Anna Storåkers en Michiel Lap zullen op de aandeelhou­dersvergad­ering in april volgend jaar als commissari­s worden voorgedrag­en. Lap werkte eerder onder meer bij Morgan Stanley en Goldman Sachs. De keuze voor Storåkers is opvallend aangezien haar vorige werkgever, de Zweedse bank Nordea, in 2016 gesprekken voerde over een mogelijke fusie met ABN Amro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands