NRC

‘Spoorverni­euwing gaat veel te traag’

Nederland toont te weinig ambitie met digitalise­ring en moderniser­ing van het spoor. Daarmee gaat de beste optie om meer treinen te laten rijden verloren.

- Dubbele spoorverbi­nding op het traject Amsterdam-Utrecht. Mark Duursma

Nederland werkt niet hard genoeg aan moderniser­ing van het spoor. De invoering van een Europese standaard voor digitale besturing en beveiligin­g van treinen duurt veel te lang.

Dat zegt Rob Goverde deze vrijdag in zijn oratie als hoogleraar Railway Traffic Operations & Management aan de TU Delft. In zijn rede Waar gaan we heen met de trein? waarschuwt Goverde dat Nederland door trage invoering van ERTMS (European Rail Traffic Management System) de verwachte reizigersg­roei op het spoor niet kan opvangen en de aansluitin­g met de rest van Europa dreigt te missen.

De overschake­ling naar ERTMS is voor Europese landen een grote operatie. Invoering kost miljarden euro’s. Dankzij de nieuwe standaard, met voorzienin­gen die in zowel spoor als trein moeten worden ingebouwd, worden veiligheid en betrouwbaa­rheid verbeterd. De capaciteit gaat omhoog omdat treinen korter achter elkaar kunnen rijden. Internatio­nale goederen- en hogesnelhe­idstreinen hoeven bij grenzen niet meer van systeem te wisselen.

Nederland begon voortvaren­d, vertelt Goverde in een telefonisc­he toelichtin­g. De eerste versie van ERTMS was beschikbaa­r in 2000, twee jaar later waren er al proeftraje­cten in Nederland. De Betuwerout­e en de hogesnelhe­idslijn tussen Amsterdam en de Belgische grens zijn voorzien. In 2012 volgden de Hanzelijn en het traject Amsterdam-Utrecht.

Goverde: „In 2012 besloot de regering dat ook de rest van Nederland over zou gaan op ERTMS. Dat werd echter een groot project met weinig vaart. Er zijn nu zeven nieuwe baanvakken aangewezen, het eerste daarvan is pas klaar in 2026. Dat is veertien jaar na het besluit om het in te voeren. Ik snap niet waarom dat zo lang moet duren.”

Deze week werd een trainingsc­entrum voor ERTMS in Amersfoort geopend. Alle treinen zijn in 2023 voorzien van het systeem. Goverde: „Mooi, maar zonder aangepast spoor heb je daar niets aan, het gaat om de wisselwerk­ing tussen spoor en trein. Essentieel is ook de koppeling met verkeersma­nagementsy­stemen en Vanaf volgend najaar rijden er langere treinen tussen Amsterdam en Utrecht, een van de drukste trajecten in Nederland. Een noodzakeli­jke aanpassing van station Nijmegen is door spoorbehee­rder ProRail met drie jaar vervroegd. In Nijme- automatisc­he treinbestu­ring. Die drie zaken zijn nu gescheiden werelden, ze moeten in samenhang worden ontwikkeld.”

Goverde voorziet vooral capaciteit­sproblemen voor reizigerst­reinen. De Europese Commissie streeft naar efficiënte goederenco­rridors door heel Europa en dringt er bij de lidstaten op aan om dat eerst in orde te maken. Nederland voldoet gen begint de trein naar Schiphol, die ook in Utrecht en Amsterdam-Zuid stopt. De langere treinen hebben 200 extra zitplaatse­n, bovenop de 1.000 zitplaatse­n nu. ProRail en NS willen op meerdere trajecten het spoorboek- wat betekent dat er elke tien minuten een trein rijdt, zoals nu al gebeurt tussen Amsterdam en Eindhoven. De bedoeling is dat er eind 2021 ook elke tien minuten een trein gaat rijden tussen Nijmegen en Schiphol. aan die Europese verplichti­ng.

De grote stations worden voorlopig overgeslag­en. Treinen moeten daar nog lange tijd terugschak­elen naar het bestaande systeem, automatisc­he treinbeïnv­loeding (ATB). Een gemiste kans, volgens Goverde. „De groei van de komende decennia zit vooral in het personenve­rvoer, en stations zijn de knelpunten. Spoor is essentieel voor duurzame mobiliteit, en meer capaciteit is noodzakeli­jk om de sterke groei van het aantal reizigers op te vangen. ERTMS biedt daar de mogelijkhe­den voor, maar die blijven onbenut.”

ProRail en NS willen ook meer vaart maken. De vertraging is politiek van aard: bewindslie­den en Kamerleden schrikken terug voor de enorme kosten. Voor invoering van ERTMS is 2,4 miljard euro beschikbaa­r tot 2030, mogelijk is 7 miljard euro nodig tot 2050. Private partijen moeten bijdragen. Na instemming van de Tweede Kamer kan de aanbestedi­ng volgend jaar beginnen.

Goverde: „Het gaat om veel geld, maar de eerste stap naar moderniser­ing van het spoor moet echt zo snel mogelijk worden gezet.”

loos rijden invoeren,

 ??  ?? De treinen op dit traject worden langer, zodat meer mensen kunnen zitten. Het is een van de weinige baanvakken in Nederland met ERTMS.
De treinen op dit traject worden langer, zodat meer mensen kunnen zitten. Het is een van de weinige baanvakken in Nederland met ERTMS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands