NRC

Eieren van ‘kippen zonder broertjes’ in Duitse super

-

Voor het eerst liggen ze in de supermarkt: eieren van leghennen die geen ‘broertjes’ hebben. De Duitse supermarkt­groep Rewe verkoopt ze sinds kort in ruim tweehonder­d Berlijnse filialen. Bij het produceren van deze eieren zijn geen eendagskui­kens vergast, omdat de (ongewenste) mannetjes al in het ei zijn opgespoord.

De techniek om het geslacht van kuikens te ontdekken in het ei is ontwikkeld door Rewe, de universite­it van Leipzig en een fabrikant in de eiersector. Bij de methode wordt een piepklein gaatje gemaakt in bevruchte eieren om vocht bij het embryo weg te halen. Aanwezige hormonen wijzen uit of in het ei een mannetje of vrouwtje zit. De mannetjese­mbryo’s wor- den vernietigd en in diervoer gebruikt. Jaarlijks worden in Duitsland en Nederland zo’n 40 miljoen eendagskui­kens vergast. Mannetjes van legkiprass­en zijn ongewenst omdat ze geen eieren leggen en weinig vlees produceren.

Komend jaar moeten de eieren in alle ruim 5.000 vestiginge­n van Rewe en dochterbed­rijf Penny liggen, meldt de supermarkt­groep. Nu zijn de eieren nog ongeveer 3 cent per stuk duurder, dat moet minder worden.

Ook het Nederlands­e In Ovo, dat onlangs een nieuwe miljoeneni­nvestering kreeg, houdt zich bezig met geslachtsb­epaling van kuikens in eieren. Het bedrijf denkt in 2020 op grote schaal actief te kunnen zijn. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands