NRC

Kabinet wil pensioenak­koord dichterbij halen door lagere boete op vroegpensi­oen

-

Het kabinet is bereid de boete op regelingen voor vroegpensi­oen fors te verlagen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) hoopt de vakbonden zo te bewegen tot medewerkin­g aan een pensioenak­koord. Dat bevestigen bronnen rond de onderhande­lingen na berichtgev­ing in de Volkskrant.

Door deze boete is het voor werkgevers duur om een werknemer vervroegd met pensioen te sturen. Werkgevers moeten een boeteheffi­ng betalen over het bedrag dat zo’n vroeg pensionere­nde werknemer bij zijn vertrek meekrijgt. Deze ‘RVU-heffing’ bedraagt 52 procent.

De boete is ingevoerd om vroeg- pensioen te ontmoedige­n en zo ouderen langer aan het werk te houden. De vakbonden vinden die heffing oneerlijk, vooral voor mensen met een zwaar beroep. Werkgevers hebben soms begrip voor zulke werknemers, maar laten zich door de boete weerhouden een vertrekreg­eling te treffen.

In grote lijnen zijn kabinet, werkgevers en vakbonden het eens over het nieuwe aanvullend­e pensioen, waar werknemers voor sparen bovenop het ‘basispensi­oen’, de AOW-uitkering.

Pensioenfo­ndsen zullen niet langer een toekomstig­e pensioenui­tkering toezeggen. Sinds de crisis is gebleken dat die toezegging­en moeilijk waar te maken zijn. Straks wordt slechts een ‘ambitie’ afgesproke­n.

De pensioenen gaan ook sterker meebewegen met de beleggings­resultaten van pensioenfo­ndsen. Als de beleggings­resultaten goed zijn, worden de pensioenen sneller verhoogd. Als ze slecht zijn, wordt eerder gekort.

Tussen de onderhande­laars over een toekomstig pensioenak­koord zijn nog steeds twistpunte­n. Zo eisen de vakbonden soepeler rekenregel­s om te bepalen hoe snel pensioenen verhoogd mogen worden. Het kabinet liet eerder weten niet aan die regels te willen tornen, omdat dit nadelig zou zijn voor jongeren. Volgens betrokkene­n is op dit punt nog geen compromis bereikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands