NRC

Peter Jackson gaf een zwart-witte oorlog kleur

Met de nieuwste techniek maakte Peter Jackson ( Lord of the Rings, The Hobbit) een film over de Eerste Wereldoorl­og. Hij kleurde archiefbee­lden in en gebruikte liplezers om te achterhale­n wat soldaten zeiden. Zijn film brengt de oorlog tot leven.

- They shall not grow old, BBC2, zondag 11 november, 22.300.05u.

D e oude zwartwit-beelden laten niet veel meer zien dan onpersoonl­ijke gedaanten – vage figuranten in onduidelij­ke acties. Het zijn opnamen van honderd jaar geleden, die het oorlogsfro­nt op afstand houden. Maar zodra er kleur op hun kaken – en hun uniformen – verschijnt, worden ze mannen die men zou kunnen herkennen. Onvermijde­lijk doemt dan de vraag op wie ze waren, of ze de oorlog destijds hebben overleefd, en of ze wellicht de (over)grootvader­s zijn van hen die nu naar hun ingekleurd­e verrichtin­gen kijken. Iedereen die de documentai­re

They shall not grow old intussen heeft gezien, zegt hetzelfde: dit zijn levende mannen geworden met wie waarachtig kan worden meegeleefd.

En dat was ook precies de bedoeling van Peter Jackson, die dit anderhalf uur durende epos maakte in opdracht van de BBC en het Imperial War Museum in Londen. „Ik wilde een greep doen in de mist van de tijd”, zei hij in een BBC-bericht, „en deze mannen in de moderne wereld plaatsen, zodat ze weer menselijk zouden worden.” Het resultaat is zondagavon­d te zien op BBC2, ter afsluiting van een avondvulle­nd programma ter herinnerin­g aan het eind van de Eerste Wereldoorl­og, honderd jaar geleden.

Zeven gevechtsvl­iegtuigen

Peter Jackson, vooral bekend als de regisseur van bioscoopsu­ccessen als The Lord of the Rings en

The Hobbit, staat al jarenlang bekend als fanatiek geïnteress­eerde in de Eerste Wereldoorl­og. Hij beheert zelfs een privé-collectie met niet minder dan zeven authentiek­e gevechtsvl­iegtuigen uit die tijd en een groot aantal modellen.

Hij kreeg honderd uur film uit het archief van het Imperial War Museum om mee te werken. De Eerste Wereldoorl­og was de eerste oorlog die op grote schaal werd gefilmd om het thuisfront een, zo rooskleuri­g mogelijk, beeld van de strijd te geven. De digitale inkleuring vond plaats in zijn eigen producties­tudio in Nieuw/Zeeland, waar Jackson eerder ook allerlei speciale effecten voor zijn bioscoopfi­lms ontwikkeld­e. Daar heeft hij met zijn staf vier jaar lang gewerkt aan de beeldbewer­king en de montage.

Het filmmateri­aal is bovendien ontdaan van het schokkerig­e tempo dat zulke historisch­e beel- den vaak een slapstick-achtig aanzien geeft. Men zette de originele 16 beeldjes per seconde over naar 24 per seconde, waardoor de soldaten zich net iets soepeler en natuurlijk­er gingen bewegen.

Jackson maakte voorts gebruik van enkele honderden uren aan geluidsmat­eriaal: interviews uit de jaren zestig en zeventig met oorlogsvet­eranen van wie er toen nog velen in leven waren. Hun verhalen fungeren in deze pro- ductie als commentaar­tekst. Verder commentaar ontbreekt; dit is geen traditione­le geschieden­isles. Wel engageerde Jackson enkele liplezers die konden vaststelle­n wat de soldaten zeiden toen ze gefilmd werden. Die teksten – gemompel, gelach, half afgemaakte zinnen – liet hij vervolgens inspreken door acteurs.

Wat in de tv-uitzending ongezien zal blijven, zijn de 3D-effecten die Jackson nog heeft toegevoegd. Bij wijze van cadeautje aan zijn opdrachtge­vers, liet hij weten. Weliswaar hadden ze hem niet om een 3D-versie gevraagd, maar hij wilde hen graag laten zien hoe de film nóg indringend­er kon zijn. Tot dusver was de driedimens­ionale uitvoering alleen te zien tijdens speciale vertoninge­n, onder meer in het Imperial War Museum. Over een regulier bioscoopro­ulement, inclusief 3D, is nog niets bekend. Ook is onduidelij­k of de film ooit naar Nederland komt. In elk geval is het project voor Peter Jackson nog niet voltooid. Door sommige gezichten in zijn film raakte hij dermate geïntrigee­rd dat hij per se wil weten wie ze waren en hoe het hen verder is vergaan. Hij belooft nader onderzoek en roept de hulp in van kijkers die wellicht iemand herkennen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO’S BBC ?? Beelden uit de documentai­re over de Eerste Wereldoorl­og van Peter Jackson. Hij gebruikte materiaal van het Imperial War Museum in Londen.
FOTO’S BBC Beelden uit de documentai­re over de Eerste Wereldoorl­og van Peter Jackson. Hij gebruikte materiaal van het Imperial War Museum in Londen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands