NRC

Hoe Tim Hofman het politici moeilijk maakt met #Boos

Sinds 2016 maakt Tim Hofman #Boos voor zijn YouTube-kanaal (365.000 abonnees) om met draaiende camera misstanden aan de kaak te stellen die jongeren treffen. Nu maakt hij zich sterk voor een kinderpard­on. „Het vrolijkste relprogram­ma ooit.”

- Door Lineke Nieber en Romy van der Poel

‘Emmy, néé. We gaan héél even praten.” Presentato­r Tim Hofman (30) zet zijn voet tussen de kantoordeu­r van Emmy van der Tol. De Nijmeegse huisbaas zou zich schuldig maken aan huisvredeb­reuk, contractbr­euk en overal boetes voor opleggen – over het gras lopen kost 12,50 euro. Huurders Jasper en Sebastiaan, door Hofman ‘Jappie en Bassie’ genoemd, hebben BNNVARA-programma #Boos ingeschake­ld om borg terug te krijgen. Van der Tol probeert de camera weg te duwen en tikt 112 in op haar telefoon. Hofman kijkt over haar schouder mee. „Nee Emmy, je moet 09008844 hebben. Dit is het noodnummer.” De video ‘HUISJESMEL­KER EMMY LAAT STUDENTEN BETALEN VOOR SEKS EN NAAIT ZE ZELF OOK NOG FF’ is sinds eind 2016 bijna 600.000 keer bekeken.

Sinds juni 2016 maakt Tim Hofman #Boos. Iedere donderdag om 16.00 uur (maar meestal later) verschijnt een video van zo’n tien minuten op YouTube. #Boos wil, aldus de makers, ‘boze’ mensen ‘onboos’ maken. Ze gaan langs op een school die gymshirts voorschrij­ft – maar die van de meisjes schijnen door. Ze bezoeken een restaurant dat de fooien niet uitkeert. En halen verhaal bij een site die valse concertkaa­rten verkoopt.

Daarbij is veel geoorloofd. Hij valt onaangekon­digd en met draaiende camera binnen. In de montage wordt niemand gespaard. Politici krijgen feesthoedj­es op en ze monteren er scheetgelu­iden overheen. Hofman bedient zich van manieren die hij de ander verwijt: u schendt de privacy van studenten? Wij die van u.

Vorige week plaatste Hofman een langere uitzending van #Boos online. De documentai­re Terug naar je Eige Land duurt ruim een uur. Daarin pleit hij voor een „kinderpard­on dat wél werkt”. Zoals altijd confrontee­rt Hofman de machthebbe­rs met de slachtoffe­rs. Hofman nam Nemr, een „bijna negenjarig” Iraaks jongetje mee naar de Tweede Kamer. Die vraagt aan politici: ik ben in Nederland geboren, waarom moet ik weg?

Tussen Lubach en Castricum

Hofmans stijl doet denken aan die van Powned-presentato­r Rutger Castricum, zijn satirische activisme aan televisiem­aker Arjen Lubach, het cynisme en de woordgrapp­en aan weblog Geenstijl. Vasthouden­d, confronter­end en ontregelen­d. Voor ze het Tweede Kamergebou­w ingaan, laat hij Nemr zijn middelving­er opsteken. Als PvdA-fractievoo­rzitter Lodewijk Asscher opmerkt dat hij de overval met Nemr „echt niet zo netjes” vindt, zegt Hofman fel: „Ik hou ook niet van netjes, daar kom ik ook niet voor. Er staat hier een jongen van 9 die naar Irak gedonderd wordt. Dat is niet netjes.” Als Tim Hofman in de zomer van 2017 aan een aflevering een gebroken kaak en hersenschu­dding overhoudt, noemt Peter R. de Vries zijn aanpak bij RTL Boulevard „peuterjour­nalistiek”. Hofman over- viel opnieuw een huisbaas wegens achterstal­lig onderhoud en liet een confettika­non afgaan. De Vries: „Als je op deze manier te werk gaat – als je eigenlijk gewoon entertainm­ent maakt – dan moet je er niet gek van opkijken wanneer iemand dat niet trekt.” De huisbaas biedt kort daarop zijn excuses aan.

#Boos is in meerdere opzichten een succes. Hofman is een uitzonderi­ng in Hilversum: hij heeft 356.000 abonnees op zijn YouTubekan­aal. Precies de jongere doelgroep waar de NPO zo hard naar zoekt. Hoewel content maken voor YouTube alléén eigenlijk niet mag, gedoogt de NPO – Hofman en zijn team worden met ledengeld van BNNVARA betaald.

Onder druk van de camera krijgen jongeren vaak hun zin. Door de documentai­re verzamelde Hofman al meer dan 215.000 handtekeni­ngen voor een kinderpard­on-petitie. De SP diende een motie in.

Hoewel er inmiddels een profession­ele animator is aangetrokk­en, moet #Boos er doelbewust houtjetouw­tje uitzien. #Boos wordt gemaakt met „ongeveer” acht mensen. Ze vergaderen nooit. Overleg vindt plaats in de appgroep genaamd ‘Beauxwew!?!’ – de eindredact­eur leunde op het toetsenbor­d toen hij de titel van de groep intikte. In piekperiod­en komen er honderd tot tweehonder­d klachten per week per e-mail binnen. Wekelijks worden er drie geselectee­rd. Een geschikte klacht heeft volgens de makers een oplosbaar, duidelijk verhaal. Als kij-

ker kun je het bijna onmogelijk met de klager oneens zijn. #Boos-maker en goede vriend Leon Zervos: „Het mag geen welles-nietes worden. Anders kunnen we niet tot een oplossing komen. Het blijft wel in de eerste plaats een programma.”

Bloed onder de nagels

Tim Hofman wordt in 1988 geboren in Vlaardinge­n. Al sinds hij kan praten is „Timmie-nee” „confronter­end en direct”. Moeder Jolanda Hofman, verpleegku­ndige en operatie-assistent denkt dat hij het meest op haar lijkt. „Ik roep net zo makkelijk een arts op het matje en laat die gerust drie keer sorry zeggen.” Op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam zijn veel regels, daar kan hij niet goed mee omgaan. Leon Zervos herinnert zich hoe ze populaire leerlingen uit drie of vier klassen hoger „het bloed onder de nagels vandaan haalden” omdat ze eerder „doelwit van hen” waren . „Als zo’n jongen de kantine uit wilde, gingen we voor hem staan. Deed hij een stapje naar rechts, deden wij dat ook. Tot we een duw kregen.”

Hofman studeert Taal en Cultuurstu­dies (Utrecht), Nederlands­e taal (Leiden) en Communicat­iewetensch­appen (Amsterdam), maar maakt geen opleiding af. In 2011 wordt hij uit meer dan duizend jongeren geselectee­rd voor BNN University, het interne opleidings­programma. Hij twijfelt of dat wel de plek voor hem is, zegt Jorn van Hoorn, die bij de opleiding betrokken is. Hofman komt te laat, maakt alleen waar hij zelf zin in heeft. „Een aparte kerel. Kapot jasje, van dat lange haar. We kozen hem om zijn brutalitei­t en inhoud.” Hofman maakt één item dat opvalt: hij interviewt Mark Rutte met een enorme zelfgeknut­selde microfoon. Hij krijgt het voordeel van de twijfel. Van Hoorn: „Een mini-contractje bij 101TV, de digitale jongerenze­nder van de publieke omroep, om zich te bewijzen.” Daar maakt hij zijn eigen show:

TimTV. Al snel mag hij brutale vragen stellen op de reguliere televisie, voor onder meer Spuiten en Slikken.

Dichtbunde­l

Bij het bedenken van #Boos zegt Hofman „het vrolijkste relprogram­ma ooit” te willen maken, aldus Zervos. „We zijn nog steeds irritant. Onze humor is flauw en kinderacht­ig.” Die relativere­nde, soms cynische houding klinkt overal in door. Dat kreeg Hofman mee in zijn opvoeding, zegt zijn moeder – een ander is nooit meer dan jij. Het tv-vak is hij naar eigen zeggen ingerold. Zijn dichtbunde­l – een bestseller (vorig jaar bijna 30.000 verkocht) – noemt hij „een rijmbundel”. Mensen die dichtbij hem staan zeggen dat Hofman zich wel degelijk opwindt over maatschapp­elijke thema’s. Vorig jaar was hij het gezicht van een campagne om meer jongeren naar de stembus te trekken. In 2016 pleitte hij in de Tweede Kamer voor een opener debat over drugsgebru­ik. Goede vriendin Talisia Misiedjan zegt dat Hofman al maanden met het kinderpard­on in z’n hoofd zat - „nog voor Lily en Howick”.

 ??  ??
 ??  ?? Kinderen uit een AZC lopen mee in een demonstrat­ie van Antifascis­tische Actie (AFA), tegen het asielbelei­d, zaterdag in het centrum van Den Haag. Aanleiding is de discussie over het kinderpard­on.
Kinderen uit een AZC lopen mee in een demonstrat­ie van Antifascis­tische Actie (AFA), tegen het asielbelei­d, zaterdag in het centrum van Den Haag. Aanleiding is de discussie over het kinderpard­on.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nemr interviewt samen met Tim Hofman Dijkhoff (VVD) en Asscher (PvdA).
Nemr interviewt samen met Tim Hofman Dijkhoff (VVD) en Asscher (PvdA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands