NRC

Geschieden­is is een soort aardrijksk­unde. Duits is Engels met andere woordjes, toch?

- Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.

Iedereen met enige levenserva­ring weet dat van alle 2-in-1producten de afzonderli­jke bestanddel­en net iets minder goed zijn dan wanneer je ze los koopt. Dikke kans dat zo’n wis- én natuurkund­edocent allebei de vakken net iets minder beheerst.

De 2-in-1-leraar van de toekomst is een generalist. Wát hij precies doceert doet er net iets minder toe; de hoofdzaak is dat hij pedagogisc­h bezig is. Leerlingen sterk je daarmee in hun toch al groeiende overtuigin­g dat expertise en kennis niet zo intens boeiend zijn.

Vooral in beleids- en advieskrin­gen is het populair om ‘inhoud’ te vervangen door ‘content’. Dat lijkt een ander woordje voor hetzelfde te zijn, maar ‘content’ is eerder zoiets als ‘vulsel’. Je hebt een site, een account, een app, en o ja, er moet ook nog ‘iets op’. Vulsel. Maatschapp­ijleer is een voortzetti­ng van economie met andere middelen. Gymnastiek is mobiele handvaardi­gheid.

En de leerlingen zien zo steeds vaker dezelfde vertrouwde gezichten voor zich in verschille­nde lokalen. Hierover schrijft de Onderwijsr­aad: „De eerste jaren van het voortgezet onderwijs gaan dan wat dat betreft meer lijken op laatste jaren van het primair onderwijs.”

De brugklas gaat lijken op groep 7 en 8. Zoals de universite­it is gaan lijken op het hbo. Straks gaat de basisschoo­l verdacht veel lijken op de kleutersch­ool, en de groepen 1 en 2 op de crèche. Dat is wel vaker het nettoresul­taat van visionaire onderwijsv­ernieuwing­en. Dat het hele bouwwerk één verdieping zakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands