NRC

Geen irritante telefoontj­es meer

De Kamer van Koophandel haalt telefoonnu­mmers van zzp’ers uit online adressenbe­stand.

- Door onze medewerker Simone Peek

Grote opluchting donderdag onder veel van de ongeveer 1 miljoen zzp’ers in Nederland, nadat de Kamer van Koophandel (KvK) bekend had gemaakt hun telefoonnu­mmers uit het online adressenbe­stand te halen. Vanaf een nog te bepalen datum ergens begin 2019 komt er een eind aan de vele ongewenste telefoontj­es die zij – soms meerdere keren per dag – krijgen van adverteerd­ers omdat hun nummers online staan.

Bedrijven (en particulie­ren) kunnen in het online adressenbe­stand tegen betaling al voor een paar cent zoeken naar ondernemin­gen in een bepaald vakgebied of bepaalde regio. Volgens de KvK heeft dit twee doelen: het stimuleren van de economie en transparan­tie ten behoeve van de rechtszeke­rheid. Omdat ondernemin­gen eenvoudig bereikbaar zijn, kun je er makkelijk zaken mee doen, is de gedachte. En je kunt goed zien met wie je zaken doet.

In de praktijk zorgde het bij zzp’ers vooral voor grote irritatie. De KvK ontving al langer klachten over deze telefoontj­es. Zelfstandi­ge ondernemer­s – die verplicht zijn zich in te schrijven in het handelsreg­ister – zonder werkadres of kantoor geven vaak hun thuisadres en persoonlij­ke telefoonnu­mmer op bij hun registrati­e. Uit een enquête onder 1.700 zelfstandi­gen werd duidelijk dat 78 procent van de zelfstandi­ge ondernemer­s „zeer frequent” wordt benaderd voor telefonisc­he verkoop. Bijna de helft van hen ervaart dit als hinderlijk.

Hoeveel de KvK hier jaarlijks aan verdient, kon de organisati­e donderdag niet zeggen. Eerder schreef NRC dat zo’n 40 tot 50 procent van de financieri­ng van de instelling uit eigen inkomsten afkomstig zou zijn, waaronder uit het delen van data. Volgens een woordvoerd­er van de KvK gebeurt het leveren van de telefoonnu­mmers tegen kostprijs en wordt er dus niet aan verdiend.

Om de overlast voor ondernemer­s te beperken, zal de KvK de telefoonnu­mmers van eenmanszak­en, vof’s en maatschapp­en niet meer online verstrekke­n. De KvK kan dit doen zonder wetswijzig­ing. De contactgeg­evens blijven wel in het uittreksel van de bedrijven staan, dit is wettelijk verplicht. Een uittreksel opvragen kost echter meer dan een telefoonnu­mmer: minimaal 2,30 euro.

Afgelopen voorjaar werd duidelijk dat gespeciali­seerde databedrij­ven informatie van de KvK ook koppelen aan andere data, en de gegevens zo gebruiken voor direct marketing. Hierdoor krijgen sommige ondernemer­s bijvoorbee­ld speciale Facebookad­vertenties te zien.

Overigens leek het einde van de telemarket­ing al in zicht te zijn. Het kabinet heeft vorige maand aangekondi­gd de Telemarket­ingwet te gaan aanpassen. Natuurlijk­e personen kunnen dan alleen nog gebeld worden als ze hier expliciet toestemmin­g voor hebben gegeven. Op dit moment kunnen consumente­n zich selchts opgeven voor het belme-nietregist­er. Wanneer deze wetswijzig­ing gepland staat, is nog niet bekend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands