NRC

Ondernemer­s in Italië voeren oppositie. Ze willen dat het kabinet investeert in wegen

De oppositie komt in Italië van ondernemer­s. Sociale programma’s leveren geen banen op, investeer in infrastruc­tuur, zeggen ze. Zaterdag is een groot protest in Turijn gepland. „Het gaat hier om de toekomst van de economie.”

- Door onze redacteur Marc Leijendekk­er ROME

Hoe denken ze het land te laten groeien? Met meer fietspaden? Vincenzo Boccia werkgevers­voorzitter

Ondernemer Dario Gallina ontploft bijna als hij zijn bezwaren samenvat. „De regering in Rome moet begrijpen wat op het spel staat. Ze hebben een ideologisc­he vooringeno­menheid tegen infrastruc­tuur. Zo laat je Italië niet groeien, maar raken we dertig, veertig jaar achterop en komt Italië in een hoek waar het heel moeilijk weer uitkomt.”

Gallina heeft een plasticfab­riek in Pië- mont, in het noordweste­n van Italië, en is voorzitter van de Industrie-unie in Turijn. Hij is een van de gangmakers achter wat begon als een lokaal protest tegen plannen om de aanleg van een hogesnelhe­idslijn naar Frankrijk stil te leggen, en nu uitgroeit tot een nationaal werkgevers­protest tegen de kabinetspl­annen.

Zaterdag moet dat leiden tot een grote protestact­ie in Turijn, en voor begin volgende maand heeft werkgevers­organisati­e Confindust­ria daar al haar kopstukken bij elkaar geroepen. Voorzitter Vincenzo Boccia, die zich de eerste vier maanden op de vlakte heeft gehouden over het kabinetsbe­leid, trekt nu ook fel van leer. Vorige maand zei hij honend: „Hoe denken ze het land te laten groeien? Met meer fietspaden?”

Voorzitter Vincenzo Ilotte van de Turijnse Kamer van Koophandel noemt het „de druppel die de emmer doet overlopen”. Vorige maand stemde de gemeentera­ad van Turijn, gedomineer­d door de regerende Vijfsterre­nbeweging, tegen voltooiing van de hogesnelhe­idslijn TurijnLyon. Eerder had de partij de kandidatuu­r van de stad voor Olympische Winterspel­en en een G7-vergaderin­g geblokkeer­d. „We zijn, nadat in de stad twee jaar de Vijfsterre­nbeweging heeft geregeerd, diep teleurgest­eld. De keuzes die worden gemaakt zijn ten diepste verkeerd.”

Ondernemer Gallina: „Dit is veel meer dan een lokale zaak. De mensen zijn het beu steeds ‘nee’ te horen als het gaat over verbeterin­g van de infrastruc­tuur.” Werkgevers­voorzitter Boccia: „Om het land te laten groeien, moet je bouwplaats­en openhouden, niet sluiten.”

Steun voor harde lijn

In opiniepeil­ingen staat nog steeds zo’n 60 procent achter het populistis­che kabinet van Vijfsterre­nbeweging en Lega dat in juni is aangetrede­n. De plannen om miljarden meer uit te geven om ouderen eerder met pensioen te laten gaan en mensen zonder werk een soort bijstand te geven, kweken veel goodwill. De keiharde aanvaring hierover met Brussel nemen veel Italianen voor lief. Ook de harde lijn tegen illegale immigrante­n krijgt brede steun.

De politieke oppositie verkeert in een identiteit­scrisis. Het zijn ondernemer­s die nu vooroplope­n in het verzet tegen het kabinet. Gallina vat de kritiek samen: „Het is terecht en hard nodig” dat het kabinet iets wil doen tegen armoede door invoering van een soort bijstand, „maar zo schep je nog geen werk.”

Boccia somt de bezwaren op. De Italiaanse werkgevers zien onvoldoend­e aandacht voor investerin­gen in onderwijs en technische opleidinge­n en vragen een flexibeler­e arbeidswet. Ze begrijpen niet dat het kabinet bezuinigt op het plan voor Industrie 4.0, bedoeld om technologi­sche innovatie te stimuleren, en dat het de mogelijkhe­id beperkt winst te herinveste­ren in het bedrijf. Confindust­ria plaatst, met de Italiaanse centrale bank en de parlementa­ire begrotings­commissie, grote vraagteken­s bij de 1,5 procent groei waarmee het kabinet in zijn begroting voor 2019 rekent.

Het broeit al een paar weken, en het debat over de hogesnelhe­idslijn, ook voor goederenve­rvoer, is olie op het vuur. „Deze lijn moet het noordweste­n van Italië met heel Europa verbinden”, zegt Gallina. „Die tunnel erin kost 8,5 miljard euro, maar biedt enorme perspectie­ven.”

Volgens hem stagneert Italië door gebrek aan investerin­gen in infrastruc­tuur. „Onze belangrijk­ste verbinding met Frankrijk is nog steeds een tunnel uit 1871, bij Fréjus. Een betere verbinding met Parijs, Barcelona en Londen verandert het perspectie­f van Turijn en heel Italië. Je moet hier geen grappen over maken. Als Italië in de jaren 50 en 60 niet enorm had geïnvestee­rd in verbeterin­g van zijn infrastruc­tuur, zou het nooit zo zijn gegroeid. De Vijfsterre­nbeweging heeft een provinciaa­l beeld van wat er moet gebeuren.”

De Vijfsterre­nbeweging, met 32 procent van de zetels de grootste partij in de Italiaanse coalitie, zet in het algemeen grote vraagteken­s bij de bestaande infrastruc­tuurplanne­n: hsl-verbinding­en tussen Genua en Milaan en tussen Brescia en Verona, een tunnel onder de Brenner waaraan al wordt gewerkt, oplossinge­n voor verkeerskn­ooppunten bij Bologna en Venetië. Zij vindt dat het geld beter besteed kan worden aan verbeterin­g van lokaal openbaar vervoer.

De hsl tussen Turijn en Lyon is daarbij een speerpunt geworden. Jarenlang heb-

ben actiegroep­en zich daartegen verzet. De aanleg van de bijna 60 kilometer lange tunnel door de Alpen, voor 40 procent met Europees geld gefinancie­rd, zou te duur zijn. Ook zou de aanleg het landschap aantasten, vooral in de prachtige Val di Susa. Voor de Vijfsterre­nbeweging is het een symbool geworden voor de roep om ander beleid. Daarom regelde zij dat de gemeentera­ad van Turijn, bestuurd door een burgemeest­er van de partij, zich tegen voltooiing van de lijn keerde.

Bakzeil

De partij had dit ook nodig. Zij heeft vorige maand bakzeil moeten halen in haar verzet tegen de Transadria­tische Pijpleidin­g (TAP), die aardgas vanuit Azerbeidzj­an naar Europa moet brengen. Deze pijpleidin­g komt volgens de planning aan land in Apulië, in de hiel van de Italiaanse laars. De Vijfsterre­nbeweging hebben hun aanhangers bezworen dat dit „nooit, maar dan ook nooit” zou gebeuren en dat het landschap zou worden beschermd – net zoals zij had beloofd dat de vervuilend­e staalfabri­ek Ilva in Taranto, ook in het zuiden, dicht zou gaan. Het bleek te kostbaar de bestaande plannen voor de TAP af te blazen. Teleurgest­eld en boos zijn mensen in Puglia die op de Vijfsterre­nbeweging hebben gestemd, nu demonstrat­ief partijvlag­gen aan het verbranden.

Een concessie bij de TAV, zoals Italianen de hsl aanduiden, zou bij veel partijlede­n kwaad bloed zetten. Vijfsterre­ngemeenter­aadslid Viviana Ferrero vatte het zo samen: „Voor ons was de strijd in Val di Susa een politiek laboratori­um, de TAV is de moeder van alle gevechten.” En haar fractielei­der Valentina Sganga: „Wij zijn geen vijand van de vooruitgan­g, maar we geloven in een ander model van ontwikkeli­ng.” Decrescita felice, gelukbreng­ende krimp, zo heeft de partij dat genoemd.

Werkgevers­voorzitter Boccia, ironisch: „Ik heb nog nooit een land gezien dat gelukkig is als de fabrieken dicht zijn en de bouwplaats­en stilliggen.”

Ook voor ondernemer­s is dit een principekw­estie aan het worden. Gallina: „Het gaat hier om een strategisc­he keuze.” Daarbij vinden zij de vakbonden aan hun zijde: die hebben gewaarschu­wd dat het stilzetten van de hsl zou leiden tot verlies van duizenden banen. Dit is het protest van de „partij van het bbp”, schrijven Italiaanse media.

Een enkele commentato­r maakt al voorzichti­g een vergelijki­ng met de legendaris­che ‘mars van 40.000’, waarmee het kader van Fiat (lang het bedrijf dat Turijn domineerde) zich keerde tegen de voortduren­de vakbondsac­ties die het bedrijf lamlegden. De mars betekende een keerpunt in de Italiaanse verhouding­en.

Gallina roept, retorisch, dat hij hoopt dat er 100.000 mensen naar Turijn komen. „Ik hoop dat dit een waterschei­ding wordt. Het Italië dat werkt heeft lang afgewacht, de andere kant op gekeken. Nu laten mensen zich horen die tot nu toe stil zijn gebleven.”

Ilotte tempert de verwachtin­gen. „Zeker, dit is het protest van heel de productiev­e sector, maar de tijd is te kort om al zoiets als een mars van 40.000 te organisere­n. De discussie over de TAV heeft wel een doos van Pandora geopend. Iedereen realiseert zich dat de problemen heel groot zijn en veel verder gaan dan de TAV alleen.”

Handjeklap

Vraag is nog hoe de Lega zich hierbij zal opstellen. In het ‘contract voor de regering van de veranderin­g’ dat de twee coalitiepa­rtners hebben gesloten, staat maar één kort zinnetje over de TAV: „Wij zetten ons ervoor in het project voor de toepassing van het akkoord tussen Italië en Frankrijk integraal opnieuw te bediscussi­ëren.”

De Lega, met veel aanhangers in het midden- en kleinbedri­jf in het noorden, is eigenlijk vóór investerin­gen in infrastruc­tuur. Attilio Fontana, Legapresid­ent van de regio Lombardije, vindt de TAV van fundamente­el belang voor de economie van Noord-Italië. Maar Legaleider Matteo Salvini, de sterke man in het kabinet, houdt zich op de vlakte. Hij weet dat hij, met 17 procent van de stemmen, qua zetels in de minderheid is, ook al geven peilingen hem nu rond de 30 procent. Hij wil bovendien de indruk vermijden dat de Vijfsterre­n, de grotere partij in het kabinet, voortduren­d concessies moet doen.

Gallina en Ilotte zijn er niet gerust op dat de hsl inzet wordt van handjeklap tussen de twee coalitiepa­rtijen. Gallina: „Het gaat hier om de toekomst van de economie van Italië. Die mag nooit de inzet zijn van ruilhandel.”

Het Italië dat werkt heeft lang de andere kant op gekeken Dario Gallina ondernemer

 ??  ??
 ??  ?? Forza Italia-parlementa­riërs steunen de hsl Turijn-Lyon. De lijn tussen de Franse en Italiaanse hsl-netten werd vorige maand in het parlement besproken.
Forza Italia-parlementa­riërs steunen de hsl Turijn-Lyon. De lijn tussen de Franse en Italiaanse hsl-netten werd vorige maand in het parlement besproken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands