NRC

Voetbalmil­joenen worden rondgepomp­t via de Zuidas

De voetbalmak­elaar van Ronaldo wordt onderzocht door de Portugese fiscus. Zijn draaischij­f en die van collega’s: Nederland.

- Door onze redacteur

Jeroen Wester

Er loopt een internatio­naal belastingo­nderzoek naar de Portugese voetbalmak­elaar Jorge Mendes waarbij een Nederlands­e holding centraal staat. Mendes is de zaakwaarne­mer van zijn landgenote­n Cristiano Ronaldo en coach José Mourinho. Zijn hoofdkwart­ier staat sinds 2012 in Amsterdam. De makelaar stuurde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro heen en weer tussen Portugal en zijn BV in Amsterdam.

De Portugese fiscus verdenkt Mendes ervan hiermee belasting te ontwijken, blijkt uit vertrouwel­ijke documenten. De vennootsch­ap in Amsterdam zou volgens de autoriteit­en zijn opgericht met als doel om winsten belastingv­rij bij Mendes privé te krijgen. Samen met vier andere belastingd­iensten, waaronder de Nederlands­e, is de Portugese fiscus een apart onderzoek begonnen.

De Nederlands­e ‘Zuidas’ had veel werk aan het oprichten van het bedrijf Start BV van Mendes in 2012, het openen van een bankrekeni­ng en het heen en weer pompen van tientallen miljoenen in het kader van het „distributi­eplan”. Dat blijkt uit documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel verkreeg van klokkenlui­dersplatfo­rm Football Leaks en deelde met NRC en andere partners in het Europese journalist­ieke netwerk EIC.

Ook de Italiaans-Nigeriaans­e zakenman Gabriele Volpi, in het verleden tot 2,5 jaar cel veroordeel­d we- gens fraude, gebruikte Nederland als tussenstat­ion. Volpi richtte vanuit een Panamees bedrijf een stichting op in Nederland. Notariskan­toor Loyens & Loeff had Volpi jarenlang als klant, ondanks zijn strafrecht­elijke verleden en een belastend rapport van een Amerikaans­e Senaatscom­missie. Die beschuldig­t Volpi van corruptie en van het wegsluizen van 38 miljoen dollar van de voormalige vicepresid­ent van Nigeria naar de VS.

De Stichting van Volpi bezit onder meer een voetbalclu­b in Italië en een voetbalaca­demie in Nigeria. Het deponeert geen cijfers of jaarversla­gen.

Afgelopen mei deed de Italiaanse justitie invallen bij Volpi en bij twee directeure­n van de stichting in Italië. Advocaten- en notariskan­toor Loyens & Loeff zegt vanwege haar geheimhoud­ingsplicht geen commentaar te kunnen geven. Volpi reageerde niet op vragen. Voetbalsch­ool in Ghana Weekend Belastingp­aradijs Zuidas Economie pagina 6-8

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands