NRC

Dekker: rechtsbijs­tand spreekt niet meer vanzelf

Minister Dekker wil dat mensen bij conflicten minder snel een advocaat inzetten. Hij acht dat effectieve­r en goedkoper. De rol van advocaten wordt in het nieuwe stelsel een stuk kleiner

- Door onze redacteur

Mark Lievisse Adriaanse

Het stelsel van rechtsbijs­tand gaat flink op de schop. Rechtsbijs­tand voor mensen met juridische problemen is niet langer vanzelfspr­ekend. Mensen moeten voortaan meer zélf hun problemen oplossen, desnoods begeleid door maatschapp­elijk werkers, mediators of juristen. Pas daarna komen ze eventueel in aanmerking voor rechtsbijs­tand.

Dat is de kern van de plannen die minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming, VVD) vrijdag presenteer­de voor een „moderniser­ing” van de rechtsbijs­tand. Die is volgens hem nodig omdat juridische procedures nu te weinig problemen zouden oplossen. Ook moet de groei van het aantal zaken dat met de rechtsbijs­tand wordt vergoed, worden ingeperkt: de kosten zouden te hoog zijn.

Mensen moeten in het nieuwe stelsel eerst zelf op zoek naar een oplossing. „Zelfredzam­e” burgers kunnen online terecht, op gespeciali­seerde websites. Minder zelfredzam­e burgers moeten ook bij spreekuren van maatschapp­elijk werkers en juristen in hun wijk terecht kunnen.

Als mensen er zelf niet uitkomen, kunnen ze bij een nieuw op te richten „onafhankel­ijke instantie” terecht met een verzoek om rechtsbijs­tand. Een soort „huisarts”, aldus Dekker, maar dan voor juridische bjjstand.

Er komen zogeheten ‘rechtshulp­pakketten’ die verzekeraa­rs, advoca- ten en mediators moeten gaan aanbieden. Lage inkomens krijgen bij aankoop een vergoeding van de overheid; hogere inkomens moeten zelf alles betalen.

De rol van advocaten wordt in het nieuwe stelsel kleiner. Ze worden als het ware een van de mogelijke hulpverlen­ers bij een ( juridisch) conflict, niet meer de vanzelfspr­ekende. In het strafrecht, bij asielzaken en bij gedwongen opnames blijven advocaten wel standaard een rol spelen. Ook worden advocaten in het nieuwe stelsel niet meer betaald voor het aantal procedures dat ze voeren, maar op basis van de „oplossinge­n” – bijvoorbee­ld succesvoll­e mediation.

De ingreep van Dekker volgt na jaren van onderzoeke­n en discussies. Vorig jaar concludeer­de de commissie-Van der Meer, de derde commissie in tien jaar, dat het stelsel van rechtsbijs­tand goed functionee­rt, maar wel aan „achterstal­lig onderhoud” lijdt. Advocaten krijgen nu zo’n 28 procent van de uren besteed aan zaken in de rechtsbijs­tand niet betaald. Om toch aan een „redelijk inkomen” te voldoen, was volgens de commissie jaarlijks 127 miljoen euro extra nodig.

Teveel, vond Dekker, en ook het nieuwe stelsel mag niet meer gaan kosten dan de huidige 400 miljoen euro per jaar. Van een bezuinigin­g is dan ook geen sprake, aldus Dekker in zijn brief.

De minister zet al langer in op meer juridische zelfredzaa­mheid van burgers en het minder juridisch maken van conflicten. Zo lopen er momenteel experiment­en met zogeheten ‘buurtrecht­ers’ en ‘spreekuurr­echters’, die in plaats van het doen van een uitspraak, samenwerke­n met buurtwerke­rs en maatschapp­elijke organisati­e om problemen op te lossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands