NRC

Als de voortekene­n van een liberale terugtocht niet meer te missen zijn Deze week: Ofwel:

-

ls je niet te scherp oplette, kon je deze week denken: prima tijden voor de liberalen. In de VVD was dinsdag de opluchting van de gezichten te lezen, toen het voorstel van fractievoo­rzitter Dijkhoff voor nieuw debat over kernenergi­e steun uit andere partijen kreeg.

Vorige week kwamen nog twee liberale bewindslie­den in de problemen – Bruins (Zorg) met failliete ziekenhuiz­en, Van Nieuwenhui­zen (IenW) met de Stint.

Het werd er niet beter op toen Dijkhoff, eerder onhandig dan ongevoelig, zijn ongemak uitte (‘ja, dus?’) in een documentai­re van Tim Hofman met uitgeproce­deerde asielkinde­ren.

Dus na het kinderpard­on kwam die kernenergi­e als geroepen: een rechts-liberale oplossing voor de klimaatkwe­stie. En hoewel het aannemelij­k is dat dit te kostbaar zal blijken te zijn, kon het de pret even niet drukken. Wat een opluchting.

Bij D66 verwachten ze volgende week ook een opsteker, als de nieuwe partijleid­er, Rob Jetten, in de Eerste Kamer de initiatief­wet verdedigt die de benoeming van burgemeest­ers uit de Grondwet haalt.

Een oud D66-verlangen lijkt eindelijk verwezenli­jkt te worden. Het is een opstap naar de gekozen burgemeest­er, en voor Jetten, die ondanks een ongemakkel­ijke start goed ligt in zijn fractie, een manier om zichzelf beter op de kaart te zetten.

Er kwam vrijdag voor beide partijen het goede nieuws bij dat En Marche van de Franse president Macron zich aansluit bij ALDE, de Europese liberalen, waaraan VVD en D66 beiden verbonden zijn. Ook de EU wordt liberaler.

Maar tegelijk hebben dit soort liberale meevallers in deze tijd iets onwerkelij­ks.

Twee jaar terug begon Trumps aanval op onze liberale orde – de vrijhandel, de globaliser­ing, de EU, de NAVO – en het grote nieuws van deze week was natuurlijk: door de uitbreidin­g (!) van de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat blijft zijn buitenland­politieke agenda onbedreigd.

Hetgeen zijn aanval op de liberale orde voor Nederland en de EU alleen maar bedreigend­er maakt.

Er komt bij dat ook in het welvarende Nederland de weerstand tegen de liberale triomf groeit.

Het zat in de discussie over de dividendma­atregel, in het ongemak over failliete ziekenhuiz­en, in het verlies van vaste banen, in verslechte­rende achterstan­dswijken.

Het verruimt, in combinatie met de immigratie- en asieldiscu­ssie, kansen voor cultureel conservati­even en nieuwe nationalis­ten.

Dus die liberale overwinnin­gen vielen deze week in een weinig opbeurende context – kermis in de hel.

Ekleine liberale zeges in Den Haag, groot liberaal verlies in de wereld. hoogste tijd voor liberaal zelfonderz­oek. n de vraag is of politici een betere uitweg weten dan het verder opvoeren van angst voor De Anderen. In de weken voor de verkiezing­en speelde Trump die kaart. In minder heftige vorm zien we dat hier al sinds Fortuyn.

Het alternatie­f is dat oude zekerheden worden hersteld. De vaste baan, de betaalbare koopwoning, zorg die niet wordt bedreigd door marktlogic­a.

Kabinetten hebben dit echt wel door, ze proberen het ook – deze week kwam Koolmees (Sociale Zaken) nog met plannen die meer zekerheid op de arbeidsmar­kt willen bieden. Maar de kritiek is: erg ver reikt het niet.

Dat is steeds het punt: een cultureel conservati­eve agenda samenstell­en is niet zo moeilijk. Haar uitvoeren vele malen lastiger.

Je ziet het aan Buma. De CDA-leider, wiens zwakke peilingen ook een gevaar voor zijn eigen politieke toekomst zijn, ging in de nazomer op de rem staan in de klimaatdis­cussie. Pas op voor een nieuwe Fortuyn-revolte. Vorige week voer hij uit tegen het faillissem­ent van die ziekenhuiz­en.

Erg dubbel allemaal. Je hebt een vaak drukbezoch­te onderraad van de ministerra­ad, de Ministerië­le Commissie voor Kli- maat en Energie (MCKE), en een van de verhalen die je daarover hoort is dat Buma’s vicepremie­r, Hugo de Jonge, zeer opbouwend meedenkt over uitvoering van het groenste regeerakko­ord uit de geschieden­is.

En Buma kan zich nu keren tegen failliete ziekenhuiz­en – maar hij stemde, met het hele CDA, destijds voor de wet die het lot van ziekenhuiz­en in handen van de markt stelt.

Het diepere probleem is hier dat bijna alle ‘oude’ partijen, ook de PvdA en zelfs GroenLinks, decennia hebben meegewerkt aan liberale beleidskeu­zes.

Vandaar dat je in VVD en CDA soms het verlangen tegenkomt de ingewikkel­de oplossinge­n te ontlopen, en ook een politiek van alleen angst en anti-globaliser­ing te gaan voeren.

Het maakt pessimisme in plaats van vooruitgan­g de basis van veel politiek, en het valt samen met de grootste liberalise­ring van onze tijd: internet als de infrastruc­tuur van ons privéleven.

Eerst had je de euforie, nu kennen we de nadelen. Publiceren op sociale media vergroot inzicht in andermans manipulati­es en voedt zo het wantrouwen. De overvloed aan informatie maakt elke selectie verdacht. Irritaties over ongewenste informatie creëren gevoelens van onmacht omdat algoritmen blijkbaar niet zijn te beïnvloede­n.

Wat begon als platform van openheid en vrijheid, blijkt een leugen om ons leven in een mal te gieten en daarna als dataset te vermarkten.

Deze factoren, informatie­overdaad en manipulati­evrees, maken het misschien ook logisch dat mensen het belang van vrijheid en openheid gaan relativere­n. Ook in de democratie.

Dus: de VS zijn het land van de vrije meningsuit­ing, maar Trumps aanhangers vonden het prima dat een CNN-reporter niet meer welkom was in het Witte Huis.

Het is het land van checks and balances, maar toen Trump een politieke vriend promoveerd­e tot toezichtho­uder op het onderzoek naar de banden van zijn campagne met de Russen, was de respons tam.

Zo vervagen fundamente­le principes en vrijheden, en worden flirts met autoritair­e leiders logisch.

Je kunt volhouden dat dit vooral wordt veroorzaak­t door het overdonder­ende succes van het liberalism­e: woede over de wereldwijd­e ontsluitin­g van kennis, handelsstr­omen en migranten.

Want met de open grenzen kwamen ook arbeidscon­currentie, confrontat­ie tussen religies, tussen wereldbeel­den, tussen staten – en daar stokt het liberale ideaal: kiezers die vinden dat hun wereld te groot is geworden, vormen een zodanige electorale kracht dat een liberale terugtocht, al is het tijdelijk, onvermijde­lijk is.

En je vraagt je af: wanneer komen liberalen dit verval onder ogen? Wanneer staan zij zich openlijk zelfonderz­oek toe, ter voorkoming van erosie van de democratie hier en als basis voor een noodzakeli­jk tegenoffen­sief ?

De maatschapp­ij zal niet wachten. De Los Angeles Review of Books had laatst een prachtig essay over de gevolgen van online leven.

In een wereld waarin iedereen alles over zichzelf prijsgeeft, noteert de Canadese schrijver Stephen Marche, zijn mensen alleen nog interessan­t om wat ze niet delen.

Wat we niet publiceren definieert ons. Wat we niet delen wordt onze essentie.

Anders gezegd: juist gezien het hoge tempo waarmee we ons leven aan het internet hebben prijsgegev­en, zijn we hard op weg naar nieuwe beslotenhe­id. Nieuwe geheimzinn­igheid. Nieuwe mystiek.

Het is, kun je zeggen, de bevestigin­g van de vrees dat online openheid inderdaad een leugen is.

En het is wel ingewikkel­d hier nog een liberaal ideaal in terug te vinden.

Wat dat betreft mogen liberalen inderdaad wel wat tijd voor dat zelfonderz­oek uittrekken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands