NRC

Topsport als een show van supermense­n

Sinds de afschaffin­g van de Olympische Spelen mogen genetisch geselectee­rde topatleten doping gebruiken. Alleen Europa wil deze grens niet over.

-

juni 2037. Op de dag dat hij 17 jaar wordt kijkt Zong Rhuan naar het cadeau dat vanochtend werd bezorgd op de atletiekba­an van de Wuhan University. Nieuwe, gepersonal­iseerde schoenen, zoals elk jaar rond deze tijd. Afzender is zijn hoofdspons­or Wuxian, dat vrij vertaald ‘geen grenzen’ betekent. De wereldwijd­e marktleide­r op het gebied van gentherapi­e, die dit jaar voor het eerst meer sporters in de portefeuil­le heeft dan het tanende sportmerk Nike, heeft een briefje op de doos geplakt: ‘Citius, altius, fortius’ – sneller, hoger, sterker. Met een snelle polsbewegi­ng rukt Zong het cadeaupapi­er van de doos.

Het zijn witte spikes met blauwe bliksemsch­ichten aan weerszijde­n, die verwijzen naar zijn landgenote­n Julan Xing en Shao Xi, sinds de Olympische Spelen van Accra 2036 wereldreco­rdhouders op de 100 meter sprint (9.33) en de marathon (1.59.13 uur). Aan Zong de taak om die gouden golf voort te zetten, ingezet tijdens de Winterspel­en van Beijing 2022, waar China het medaillekl­assement won.

Zong strikt zijn veters en maakt zich op voor een serie van 20 keer 400 meter. Als hij het staatsprog­ramma dat voor hem is uitgestipp­eld blijft volgen, gaat hij de 800 meter binnen een paar jaar onder de 1 minuut 40 lopen. Geen Europeaan zal daar aan komen.

Achtduizen­d kilometer westelijke­r denkt het team dat Kadir van Es (20) klaarstoom­t voor de Zomerspele­n van Amsterdam 2040 daar anders over. Van Es, zoon van tweevoudig olympisch kampioene 10.000 meter Malika Fikir en voormalig Europees kampioen hordenlope­n Koen van Es, beschikt over een uniek genenpakke­t, zo blijkt uit genetische testen uitgevoerd door Rijksunive­rsiteit Groningen in opdracht van het ministerie van Sport: de combinatie van snelle en langzame spiervezel­s die bij hem werd aangetroff­en is zeldzaam en maken hem in potentie ’s werelds beste 800-meterloper.

Kadir is vanaf zijn achttiende in een medaillepr­ogramma opgenomen dat op basis van genetische selectie in Nederland sportbreed wordt toegepast; zoals hij zijn er nog 250. Sportminis­ter Winfried Oppenheime­r heeft er in samenspraa­k met de meeste West-Europese landen in de Code van Marseille (september 2034) voor gekozen om de ethische grens van dopinglega­lisatie nooit over te stappen. Het Westen heeft de rotsvaste overtuigin­g dat de supermens die voortkomt uit gerichte selectie tot betere prestaties in staat zal zijn dan een gemanipule­erde sporter.

’s Nachts aan de hartbewaki­ng

In Wuhan neemt Zong plaats in de starthoudi­ng. Hij rekt zijn spieren, die in duidelijk zichtbare strengen over zijn armen en benen lopen, gevolg van de grote hoeveelhed­en testostero­n in zijn lijf. Zijn oogwit is lichtroze geworden, zijn spieren groeien, zijn vetpercent­age blijft afnemen. ’s Nachts ligt hij tegenwoord­ig aan de hartbewaki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands