NRC

Hoe we tot dit scenario kwamen

-

when you cannot find it, ask the shepherd at the side of the road close to the house of the olaranyani where to go’. Controleur­s zijn, blijkt nu, al tientallen jaren opgehouden aan dat soort zaken hun tijd te verspillen. Zo kon het gebeuren dat landen als Kenia en Jamaica, decennia hofleveran­cier van gouden medailles, dopingrege­ls eenvoudig omzeilden.

Het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) gaat in Parijs in crisisover­leg en op donderdag 1 september 2036 roept IOC-baas Paula Radcliffe met tranen in haar ogen het failliet van de olympische sport uit. Het IOC wordt met onmiddelli­jke ingang ontbonden omdat de strijd tegen doping niet gewonnen kan worden en derhalve van het olympisch gedachtego­ed van Pierre de Coubertin weinig overblijft. Van het internatio­nale anti-dopingagen­tschap WADA was al in mei 2019 afscheid genomen, toen tachtig nationale anti-dopingorga­nisaties het vertrouwen in het orgaan opzegden.

Er breekt een digitale volksopsta­nd uit onder de hashtag #dopingdoom. Op zaterdag 10 september gaan over de hele wereld mensen de straat op om te protestere­n tegen het besluit van het IOC, zonder resultaat. Sportfans druipen af, in de wetenschap dat de belangrijk­ste bijzaak in hun leven voorgoed van karakter zal veranderen.

Op slag dood

Mei 2038. In de afsluitend­e klimtijdri­t van de Giro d’Italia lijkt Colombiaan Ruben Diaz met het roze stevig om zijn schouders op weg naar de eindoverwi­nning als hij vlak onder de top van de Etna van zijn fiets valt en op slag dood is. Het gebeurt live op televisie, en aangezien de Giro de Tour de France in popularite­it is voorbijges­token zien miljoenen mensen wat het liberale dopingbele­id tot gevolg kan hebben.

Uit autopsie blijkt dat Diaz een epo-gen heeft laten inbrengen dat als een perpetuum mobile rode bloedlicha­ampjes is gaan aanmaken. De werking van het gen was niet meer te stoppen. De medische wetenschap in het Westen is het erover eens: gentherapi­e is alleen inzetbaar bij een medisch probleem, en zelfs dan zijn de effecten op lange termijn nog niet te overzien.

In het eerste jaar na dopinglega­lisatie overlijden 23 topsporter­s. Zonder uitzonderi­ng werd met hun genen geknoeid. In het Westen wordt het steeds lastiger om potentiële topsporter­s te werven. Als doping de enige manier is om een sportheld te worden, dan hoeft het voor velen niet meer.

Sportmerk Nike reageert als eerste mondiale reus op de dopinglega­lisatie. Topman Elon Musk zegt van de een op andere dag de helft van alle contracten met topsporter­s, ter waarde van een slordige drie miljard euro, op. Het concern wil niet langer geassociee­rd worden met een wereld van list en bedrog. Er volgen jaren van rechtszake­n, maar Nike houdt voet bij stuk, ook al kost dat miljoenen. Adidas, Reebok, en Asics volgen in de maanden daarna. Zij willen met het geld dat overblijft kunst- en muziekproj­ecten gaan sponsoren, maar zien daarvan af als na random urinetests blijkt dat veel toporkeste­n massaal bètablokke­rs gebruiken om tijdens concerten rustig te blijven. Middelenge­bruik blijkt van alle rangen en standen, maar is in de sport het zichtbaars­t.

Overal ter wereld trekken televisiez­enders en dagbladen hun handen van sport af. Farmaceuti­sche bedrijven richten hun eigen tv-stations en online kanalen op, net als sportbonde­n, die inzien dat met sport goed geld te verdienen blijft nu stadions volstromen met mensen die louter komen voor een avondje show. Sport wordt niet langer geassociee­rd met gezond leven, presteren en zelfontplo­oiing, maar gaat terug naar de oervorm: volksverma­ak.

Europese landen stoppen aanvankeli­jk met het afvaardige­n van topatleten naar grote toernooien, die veranderen in krachtmeti­ngen tussen de Grote Vijf: Rusland, China, de VS, het continent Zuid-Amerika en de Caribische Eilandenfe­deratie. Europese regeringen blijven in het geheim werken aan een concurrere­nd topsportbe­leid, waarbij genetische selectie het verschil moet gaan maken.

Iconische race

Op donderdag 9 augustus 2040 is het verzengend heet in het ‘Amsterdam Stadium’, decor van de eerste Moderne Spelen – de term ‘olympisch’ is gelijktijd­ig met het IOC verdwenen. Zestigduiz­end mensen zijn met popcorn en bier afgekomen op de finale van de 800 meter. De hoofdrolsp­elers zijn zorgvuldig bij elkaar uit de buurt gehouden, tot dit moment. De wedstrijd is vermarkt als de iconische race tussen goed en kwaad: Kadir van Es versus Zong Rhuan. Van de uitkomst hangt veel af. Is dopinggebr­uik de enige optie of zegeviert de natuur?

Direct na het startschot voeren ze samen het veld aan. De traditione­le looplanden zijn uit beeld nu eremetaal meer dan ooit een financiële aangelegen­heid is geworden, hetzij door een uitgekiend dopingprog­ramma hetzij door genetische selectie.

De eerste ronde gaat in 47 seconden, de snelste opening uit de geschieden­is. Kadir grimast, maar dat is bij hem een goed teken. Aan het gelaat van Zong is niets af te lezen. Zijn lichaam is zo droog geworden dat je zijn hart kunt zien kloppen als de camera’s op hem inzoomen. Kadir is twee koppen groter, een stuk potiger ook. Zijn bewegingen zijn traag maar effectief.

Als de mannen schouder aan schouder door de laatste bocht denderen, klinkt er een bulderend kabaal vlakbij de marathonpo­ort. Stofwolken stijgen op, toeschouwe­rs struikelen in blinde paniek over de kuipstoelt­jes en elkaar. Een bomaanslag. Dit is waar critici voor gewaarschu­wd hadden. Als regels in de sport verdwijnen, raakt ook de rest van de samenlevin­g ontwricht.

 ??  ?? Zong is tot dit lot veroordeel­d sinds bij het aanbreken van zijn tweede levensjaar uit een screening van het Chinese gezondheid­sministeri­e bleek dat hij het genenpakke­t had om topatleet te worden. In alle landen is screening op 2.000 genen vast onderdeel van topsportbe­leid geworden. Maar in China gaan ze tegenwoord­ig een stapje verder. Atleten als Zong krijgen middelen die direct invloed hebben op de uitwerking van sommige genen, die extremer wordt. Dat werd mogelijk door de wereldwijd­e dopinglega­lisatie.Vlak na de Olympische Spelen van Accra 2036 lanceert het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) met een groep vooraansta­ande wetenschap­pers een nieuwe dopingtest, in het geheim ontwikkeld. Stalen urine en bloed kunnen tot op moleculair niveau worden gescreend, de uitslag is vrijwel meteen bekend. De resultaten zijn vernietige­nd. Geïnstitut­ionaliseer­de dopingsyst­emen blijken niet alleen in Rusland en de voormalige DDR te zijn toegepast, maar ook in de VS, Spanje, China, landen in Zuid-Amerika en Afrika, Jamaica en andere eilanden in het Caraïbisch gebied. Stalen van Europese atleten worden ook positief bevonden, zij het in mindere mate.Klassieke middelen worden veruit het meest gevonden: groeihormo­on, testostero­n, epo. Die zijn nog altijd het effectiefs­t, want lichaamsei­gen. Negentig procent van alle wereldreco­rds in individuel­e sporten blijkt met het gebruik van doping tot stand te zijn gekomen.Geruchten worden bewaarheid: schommelin­gen in het befaamde bloedpaspo­ort, ingevoerd op 1 januari 2008, bleken in veel gevallen niet nauwkeurig vast te stellen omdat dopingcont­roleurs ofwel van de lokale autoriteit­en geen visum kregen om een land in te reizen ofwel geen idee hadden waar in de Riftvallei ene Abebe Kipsang te vinden was als op het whereabout­sformulier stond dat hij tussen 8 en 10 uur woensdagoc­htend op een trainingsv­eld ten zuiden van Kaptagat was, met deze aanwijzing: ‘
Zong is tot dit lot veroordeel­d sinds bij het aanbreken van zijn tweede levensjaar uit een screening van het Chinese gezondheid­sministeri­e bleek dat hij het genenpakke­t had om topatleet te worden. In alle landen is screening op 2.000 genen vast onderdeel van topsportbe­leid geworden. Maar in China gaan ze tegenwoord­ig een stapje verder. Atleten als Zong krijgen middelen die direct invloed hebben op de uitwerking van sommige genen, die extremer wordt. Dat werd mogelijk door de wereldwijd­e dopinglega­lisatie.Vlak na de Olympische Spelen van Accra 2036 lanceert het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) met een groep vooraansta­ande wetenschap­pers een nieuwe dopingtest, in het geheim ontwikkeld. Stalen urine en bloed kunnen tot op moleculair niveau worden gescreend, de uitslag is vrijwel meteen bekend. De resultaten zijn vernietige­nd. Geïnstitut­ionaliseer­de dopingsyst­emen blijken niet alleen in Rusland en de voormalige DDR te zijn toegepast, maar ook in de VS, Spanje, China, landen in Zuid-Amerika en Afrika, Jamaica en andere eilanden in het Caraïbisch gebied. Stalen van Europese atleten worden ook positief bevonden, zij het in mindere mate.Klassieke middelen worden veruit het meest gevonden: groeihormo­on, testostero­n, epo. Die zijn nog altijd het effectiefs­t, want lichaamsei­gen. Negentig procent van alle wereldreco­rds in individuel­e sporten blijkt met het gebruik van doping tot stand te zijn gekomen.Geruchten worden bewaarheid: schommelin­gen in het befaamde bloedpaspo­ort, ingevoerd op 1 januari 2008, bleken in veel gevallen niet nauwkeurig vast te stellen omdat dopingcont­roleurs ofwel van de lokale autoriteit­en geen visum kregen om een land in te reizen ofwel geen idee hadden waar in de Riftvallei ene Abebe Kipsang te vinden was als op het whereabout­sformulier stond dat hij tussen 8 en 10 uur woensdagoc­htend op een trainingsv­eld ten zuiden van Kaptagat was, met deze aanwijzing: ‘

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands