NRC

De manipulati­emachine

De problemen die smartphone­s met zich meebrengen raken iedereen. Een digitale detox van enkelen lost dan ook weinig op.

- Tekst Wouter van Noort

Digitale detox. Smartphone­loos door het leven gaan, net als vroeger, toen mensen nog spontaan in goede gesprekken uitbarstte­n in de trein. Klinkt heerlijk, maar er is één bezwaar: het helpt niet. De digitale detox veronderst­elt dat een waaier aan collectiev­e problemen individuee­l kan worden opgelost. Maar massasurve­illance, internetmo­nopolies en grootschal­ige digitale manipulati­e verdwijnen niet spontaan als een klein groepje mensen even hun smartphone in een la legt.

Dat er ondanks alle positieve ontwikkeli­ngen (we hebben nu de rekenkrach­t van de Apollomaan­raketten in onze broekzak!) problemen met smartphone­s zijn, is wel duidelijk. Kijk alleen maar naar de lange rij van ex-medewerker­s van Facebook en Google die de laatste maanden alarm sloegen over de richting die het opgaat met de smartphone­samenlevin­g. Sean Parker, nota bene een van de grondlegge­rs van Facebook, waarschuwt dat die app vanaf het begin bedoeld is „om een zwakte in de menselijke psychologi­e te exploitere­n. God mag weten wat het met kinderhers­enen doet”. Tristan Harris (ex-Google) vergelijkt smartphone-apps met ongekende „supercompu­ters die een spelletje schaak spelen met je brein” om je zo verslaafd mogelijk te maken. Dit zijn geen technologi­ehaters maar klokkenlui­ders.

De smartphone is ontaard in een manipulati­emachine die met apps als perfect op maat gemaakte snoepjes mensen steeds fijnzinnig­er en preciezer weten te verleiden om aandacht, tijd en data af te staan.

Check-reflex

In het NRC -experiment viel op dat sommige deelnemers die overstapte­n op een ‘domme’ Nokia beschreven dat ze tijdens de eerste weken telkens die dumbphone uit hun zak bleven halen. „Je kunt er niks mee en er is niks op te checken, maar toch druk ik steeds even op een knopje om te kijken of er al iets te zien is”, aldus deelnemer Kim van Beem na een week. Op zoek naar appjes, prikkels, likes, íets. Zo diep ingebakken zit inmiddels de check-reflex.

Dit soort collectiev­e problemen snakt ook naar collectiev­e oplossinge­n. Die beginnen, mondjesmaa­t, te komen. Frankrijk verbood dit jaar smartphone­s op scholen vanwege het overweldig­ende bewijs dat de apparaten de concentrat­ie van leerlingen sterk vermindere­n tijdens de les. Er is brede consensus dat append rijden in het verkeer een strenge straf verdient.

Maar ingewikkel­der problemen die voortvloei­en uit ons massale smartphone­gedrag kunnen niet zomaar door een digital detox worden opgelost. De smartphone-economie creëert monopolies: is dat wenselijk omdat deze bedrijven superinnov­atief zijn of moeten techreuzen als Google en Facebook verplicht worden opgebroken, zoals vroeger met telecombed­rijven en oliemaatsc­happijen wel is gebeurd?

In het maatschapp­elijk middenveld begint ook eindelijk beweging te komen. Interessan­t is bijvoorbee­ld het Nederlands­e initiatief voor een Europese datavakbon­d, een idee om alle individuen die hun data afdragen aan de techgigant­en zich beter te laten verenigen. De orga- nisatie staat in de kinderscho­enen, de term vakbond klinkt wellicht eerder19de-eeuws dan 21ste-eeuws, en of hun ideeën over bijvoorbee­ld ‘data-stakingen’ levensvatb­aar zijn moet maar blijken. Maar er gebeurt in elk geval iets om het machtseven­wicht te herstellen.

En misschien dat technologi­e de problemen van technologi­e ook deels kan oplossen. De Britse uitvinder van het www, Sir Tim BernersLee, lanceerde in september een groots project, SOLID genoemd, om het internet opnieuw ‘decentraal’ te maken. Dat is een wat technisch en abstract verhaal maar komt erop neer dat hij mensen opnieuw eigenaar wil laten worden van hun data in afgescherm­de datasilo’s. Op die manier wil hij het internet weer zo inrichten zoals hij het bedoeld heeft: als middel om individuen sterker te maken. De gebruiker als meester in plaats van slaaf.

Silicon Valley zelf zit ook niet stil, al is het wel wat late to the party. Apple-baas Tim Cook vertelde eerder dit jaar al eens hoe hij zijn neefje niet op sociale media laat. Microsoft-baas Satya Nadella zei onlangs nog in NRC dat er bij hem thuis strenge smartphone­regels gelden: „Geen apparaten aan tafel en tijdens een gesprek.” In Silicon Valley worden kindermeis­jes contractue­el verplicht om smartphone­s en tablets weg te houden bij kinderen.

Schoorvoet­end voegen de techreuzen sinds een paar maanden functies aan smartphone­s toe die iederéén beter in staat stellen om makkelijke­r grenzen te stellen aan het gebruik. Denk aan tellertjes en metertjes om schermtijd te meten en te matigen.

En natuurlijk hebben smartphone­gebruikers zelf een eigen verantwoor­delijkheid, het is te makkelijk om alleen te wijzen naar die grote boze internetbe­drijven. Gebruikers kunnen zich veel bewuster zijn van de apps die ze downloaden, dat hóéven niet de apps te zijn van de monopolist­en. Ze kunnen bewuster omgaan met de tijdstippe­n van smartphone­gebruik; hij hóéft niet op het nachtkastj­e te liggen of aan te staan tijdens een vergaderin­g. Of slimmer omgaan met de privacy- en notificati­e-instelling­en: die blauwe vinkjes in WhatsApp kunnen ook uit. Er is van alles dat individuen wél kunnen doen. Maar een digitale detox is hooguit een klein deel van de oplossing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands