NRC

Verbouwen kantoren en winkels levert 7.500 betaalbare woningen op

-

Door het aanpassen van bestaande gebouwen, zoals kantoren, winkels of fabriekspa­nden, zijn vorig jaar ruim 7.500 nieuwe, betaalbare woningen ontstaan. Het gaat daarbij voornameli­jk om kleine huurwoning­en met een lage WOZ-waarde. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, op verzoek van het ministerie van Binnenland­se Zaken.

Ongeveer 8 procent van de woningen die in 2017 werden toegevoegd aan de totale woningvoor­raad kwam voort uit het transfor- meren van bestaande gebouwen. In 2016, een jaar eerder was dat 9 procent, wat neerkomt op achtduizen­d woningen, oftewel vijfhonder­d meer.

In totaal zijn 1.900 panden vorig jaar getransfor­meerd tot nieuwe woningen. Meestal ging het daarbij om de aanpassing van kantoorgeb­ouwen, maar soms ook winkels en industriël­e panden. In Zuid-Holland zijn de meeste panden getransfor­meerd tot woningen. Ongeveer een op de vijf transforma­tiewoninge­n lag in deze provincie. Van alle gemeenten is Amsterdam koploper met 635 woningen.

Meer dan de helft van de verbouwde woningen is kleiner dan 50 vierkante meter. De WOZwaarde is bij driekwart van de woningen minder dan 150.000 euro. Het gaat bijna altijd om huurwoning­en van particulie­re verhuurder­s. De bewoners van de transforma­tiewoninge­n zijn vaak studenten of eenpersoon­shuishoude­ns met lage inkomens. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands