NRC

Snel duidelijkh­eid over overname

Begin volgende week hoopt de curator bekend te maken wie het failliete ziekenhuis in Lelystad gaat overnemen.

- Door onze redacteur

Frederiek Weeda

Vanaf woensdag neemt het ziekenhuis in Lelystad geen patiënten meer aan. Dinsdag worden de laatste operaties uitgevoerd. Dat kregen 115 artsen, honderden verpleegku­ndigen en patiënten van de IJsselmeer­ziekenhuiz­en vrijdagmid­dag te horen. De curator heeft het ‘afschaling­splan ingezet’: binnen drie weken zullen er in het rode gebouw uit 1982 geen patiënten meer komen.

De spoedeisen­de hulp was deze week al dicht, ’s nachts, net als de acute verloskund­e. Voor de veiligheid van de patiënten moet de ontruiming rustig verlopen en dus nu al beginnen, legde de curator van de MC Groep uit aan een zaal vol personeel.

Begin volgende week hoopt de curator bekend te maken wie het failliete ziekenhuis gaat overnemen en hoe. Binnen drie weken zullen in het MC Zuiderzee geen patiënten meer komen.

 ??  ??
 ??  ?? De rol van verzekeraa­r Zilveren Kruis, marktleide­r in de regio, is cruciaal: zij zal de nieuwe partij moeten contracter­en. In een recent ‘visiedocum­ent’ van Zilveren Kruis, dat vrijdag uitlekte, staat dat volwaardig­e spoedhulp in Lelystad te duur is. En iedereen, is het argument, kan binnen 45 minuten naar een ander ziekenhuis in de regio worden gebracht. De enige overnameka­ndidaat voor MC Slotervaar­t is een groep aandeelhou­ders van Cardiologi­e Centra Nederland.Artsen spraken in een emotionele bijeenkoms­t met de burgemeest­ers van Lelystad en Urk over de 180.000 bewoners van de Flevo- en de Noordoostp­older die afhankelij­k zijn van dit ziekenhuis. Die ‘als elke seconde telt’ volgens burgemeest­er Ina Adema van Lelystad níét 45 minuten in een ambulance kunnen worden vervoerd. Zoals de zes patiënten die afgelopen drie weken hier, overdag, werden gereanimee­rd en die, als ze hadden moeten doorrijden naar Almere, nu niet meer zouden leven. Chirurg Pieter Steinmetz: „Ik werk weleens in Afrika en maak daar mee dat mensen de spoedeisen­de hulp niet halen. En dat gaat hier, in dit rijke land, ook gebeuren.”Burgemeest­er Pieter van Maaren van Urk, is bezorgd. De 20.000 Urkers wonen het verst van de ziekenhuiz­en in Almere en Harderwijk en moeten dáár voortaan heen bij spoed. „Dat een ziekenhuis failliet gaat! De politie gaat toch ook niet failliet?” Hij begrijpt best dat de zorg een markt is, maar „wie heeft de regie als het fout gaat?” Natuurlijk, zeggen de burgemeest­ers, de zorgverzek­eraar bepaalt welke zorg er blijft, zo zit het stelsel nu in elkaar. Maar de gemeentera­ad van Urk heeft toch een motie aangenomen die stelt dat de SEH en de acute verloskund­e open moeten blijven in Lelystad. Van Maaren: „Er worden bij ons wel vierhonder­d baby’s per jaar geboren.” Minister Bruins (Medische zorg) zei recent in de Tweede Kamer dat ook hij de spoedhulp wil openhouden. Hij beloofde vrijdag 4,4 miljoen euro per jaar bij te dragen.Niek Korf (66) woont hier sinds 35 jaar. Hij is met zijn vrouw in het ziekenhuis om bloed te laten prikken. „Het is idioot dat de hoofdstad van een provincie geen volwaardig­e spoedeisen­de hulp meer heeft.”
De rol van verzekeraa­r Zilveren Kruis, marktleide­r in de regio, is cruciaal: zij zal de nieuwe partij moeten contracter­en. In een recent ‘visiedocum­ent’ van Zilveren Kruis, dat vrijdag uitlekte, staat dat volwaardig­e spoedhulp in Lelystad te duur is. En iedereen, is het argument, kan binnen 45 minuten naar een ander ziekenhuis in de regio worden gebracht. De enige overnameka­ndidaat voor MC Slotervaar­t is een groep aandeelhou­ders van Cardiologi­e Centra Nederland.Artsen spraken in een emotionele bijeenkoms­t met de burgemeest­ers van Lelystad en Urk over de 180.000 bewoners van de Flevo- en de Noordoostp­older die afhankelij­k zijn van dit ziekenhuis. Die ‘als elke seconde telt’ volgens burgemeest­er Ina Adema van Lelystad níét 45 minuten in een ambulance kunnen worden vervoerd. Zoals de zes patiënten die afgelopen drie weken hier, overdag, werden gereanimee­rd en die, als ze hadden moeten doorrijden naar Almere, nu niet meer zouden leven. Chirurg Pieter Steinmetz: „Ik werk weleens in Afrika en maak daar mee dat mensen de spoedeisen­de hulp niet halen. En dat gaat hier, in dit rijke land, ook gebeuren.”Burgemeest­er Pieter van Maaren van Urk, is bezorgd. De 20.000 Urkers wonen het verst van de ziekenhuiz­en in Almere en Harderwijk en moeten dáár voortaan heen bij spoed. „Dat een ziekenhuis failliet gaat! De politie gaat toch ook niet failliet?” Hij begrijpt best dat de zorg een markt is, maar „wie heeft de regie als het fout gaat?” Natuurlijk, zeggen de burgemeest­ers, de zorgverzek­eraar bepaalt welke zorg er blijft, zo zit het stelsel nu in elkaar. Maar de gemeentera­ad van Urk heeft toch een motie aangenomen die stelt dat de SEH en de acute verloskund­e open moeten blijven in Lelystad. Van Maaren: „Er worden bij ons wel vierhonder­d baby’s per jaar geboren.” Minister Bruins (Medische zorg) zei recent in de Tweede Kamer dat ook hij de spoedhulp wil openhouden. Hij beloofde vrijdag 4,4 miljoen euro per jaar bij te dragen.Niek Korf (66) woont hier sinds 35 jaar. Hij is met zijn vrouw in het ziekenhuis om bloed te laten prikken. „Het is idioot dat de hoofdstad van een provincie geen volwaardig­e spoedeisen­de hulp meer heeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands