NRC

INTERVIEW ECONOOM ‘Overheid moet

-

ariana Mazzucato denkt nog vaak aan die goede oude échte moonshot : de missie van president Kennedy om een man op de maan te zetten. „Toen gingen zeker twaalf verschille­nde sectoren aan het werk om te innoveren. Astronaute­n konden niet zomaar een T-shirtje aan in de ruimte dus moesten er nieuwe materialen worden bedacht. Ze konden geen hamburgers eten dus moest nieuw voedsel worden uitgevonde­n. Het zorgde voor een golf van vernieuwin­g waar we nog steeds van profiteren.”

De Italiaans-Amerikaans­e Mazzucato spreekt levendig met een Italiaanse tongval, ondanks dat ze herstellen­de is van een fikse virusinfec­tie. Ze is naast haar aanstellin­g als hoogleraar economie aan University College London een fanatiek zwemmer, getrouwd met een Italiaanse filmproduc­ent en moeder van vier kinderen. En één van de invloedrij­kste Europese economisch­e denkers van het moment. Ze is onder meer speciaal adviseur van de Europese Commissie.

Terugkeren­d thema in haar werk is de grote macht van het bedrijfsle­ven ten opzichte van overheden. Ze roept al jaren overheden op om ondernemen­der en assertieve­r te worden om de machtsbala­ns te herstellen. Onlangs verscheen de Nederlands­e vertaling van haar nieuwste boek, De waarde van alles (uitgeverij Nieuw Amsterdam).

„Er zijn volop collectiev­e problemen die schreeuwen om een oplossing: klimaatver­andering, armoede, ziektes, voeding, vergrijzin­g. Waarom denken we niet als collectief wat meer in projecten zoals de moonshot ?” Mazzucato schreef eerder dit jaar een rapport voor de EU waarin ze voorstelde om die moonshots te richten op de duurzame ontwikkeli­ngsdoelen van de VN, bijvoorbee­ld: het creëren van friendly business

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands