NRC

Paar maanden vertraging, maar Oranje is toe aan een meting met de wereldtop

Met een 3-0 zege op Zwitserlan­d in de eerste van twee wedstrijde­n is Oranje dicht bij het WK van 2019. Dicht bij, en toe, aan een meting met de allerbeste­n.

- Maarten Scholten Door onze redacteur

Een uitzwaaiwe­dstrijd in volle Kuip of Johan Cruijff Arena. Oranje, gekleurde pleinen in zomerse Franse steden. Commerciee­l aantrekkel­ijke deals met bedrijven. En vooral: een prachtig podium om de krachten te meten met de allerbeste­n. Na de 30 overwinnin­g op Zwitserlan­d in de eerste van twee play-offs om het laatste Europese ticket, kan Oranje alvast dromen van het WK, komende zomer in Frankrijk. Dinsdag moet de Europese kampioen plaatsing definitief veiligstel­len in Schaffhaus­en.

Oranje is sterker dan Zwitserlan­d, dat ziet iedereen in de uitverkoch­te Galgenwaar­d. Optimistis­che sfeer van kindergeza­ng, ritmisch handgeklap en de wave. Als het in de eerste helft niet tot doelpunten leidt, verstomt dat alles. Aardige combinatie­s, nauwelijks kansen. Tot Sherida Spitse net na rust van twintig meter een vrije trap mag nemen. Geplaatste bal in de rechterhoe­k: 1-0. Twintig minuten later wordt Zwitsers balverlies snel afgestraft door Shanice van der Sanden (pass) en Lieke Martens (goal). Vivianne Miedema maakt met haar 52ste doelpunt het feest compleet.

„Als we ons niet kwalificer­en, zijn we weer terug bij af”, had de spits van Arsenal er vooraf niet omheen gedraaid. Topspannin­g. Bondscoach Sarina Wiegman en haar ploeg liepen niet weg voor de favorieten­rol tegen Zwitserlan­d, dat als nummer 18 van de FIFA-wereldrang­lijst acht plaatsen achter Nederland staat en bovendien de geblesseer­de sterspeels­ter Lara Dickenmann en de geschorste topscorer Ramona Bachmann moest missen. De Zwitsers verdedigen taai, Oranje toont dat het maar één ding wil.

Krachtmeti­ng

Het WK 2019 geldt als het ideale moment om te oogsten. De ploeg is relatief jong maar al vol ervaring – in Utrecht stond in totaal 837 interlands aan de aftrap. Spitse naderde in haar 154ste interland recordhoud­er Annemiek Kiesel-Griffioen. De spelers zijn gewend aan de spanning van een alles of niets wedstrijd. ‘Mogen’ winnen op het EK 2017 werd daarna ‘moeten’ winnen. Dat lukte vaak. Een dure offday tegen Noorwegen kostte directe WK-plaatsing, maar de winst op De- nemarken in de halve finale van de play-offs (2-0 en 2-1) overtuigde.

Nieuwe speelsters kloppen op de deur. In het doel verdrong routinier Loes Geurts EK-keeper Sari van Veenendaal. Achterin wordt het gemis van de geblesseer­de sterkhoude­r Stefanie van der Gragt rustig opgevangen door Dominique Bloodworth. Op het middenveld is Jill Roord (viel in voor de geblesseer­de Jackie Groenen) dicht bij een basisplaat­s. Lineth Beerenstey­n scoorde vijf keer in haar laatste vier interlands en had nu als invalster een assist op Miedema.

Wiegman constateer­t dat het niveau op trainingen nog steeds stijgt: hogere handelings­snelheid in kleinere ruimtes. Martens kaatst en dribbelt. Ragfijn was het passje van Daniëlle van de Donk, dat leidde tot de beste kans in de eerste helft, van dichtbij gemist door Groenen. Spannend om te zien wat dit Oranje van de zomer kan tegen de wereldtop, tegen Japan, de VS, Frankrijk of Duitsland. Maar eerst Schaffhaus­en.

 ??  ?? Aanvoerder Sherida Spitse juicht na haar openingstr­effer tegen Zwitserlan­d.
Aanvoerder Sherida Spitse juicht na haar openingstr­effer tegen Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands