NRC

Onderzoek naar illegale etnische registrati­e bij Paris Saint-Germain

- Peter Vermaas

Paris Saint-Germain heeft van 2013 tot dit jaar bij het scouten van jonge voetballer­s niet alleen hun talent, maar ook hun etnische afkomst laten meewegen. Scouts kregen de opdracht om op evaluatief­ormulieren aan te geven of spelers „Frans”, „Magrebijns”, „Zwart Afrikaans” of „Antilliaan­s” waren. Dat blijkt uit Football Leaks-documenten waaruit de webkrant Mediapart en het nieuwsprog­ramma ‘Envoyé Spécial’ citeren.

Het registrere­n van etniciteit is in Frankrijk niet alleen een groot taboe, maar ook strafbaar. Wie zich er schuldig aan maakt, riskeert vijf jaar cel en een boete van 300.000 euro.

De in januari vertrokken PSGhoofdsc­out Marc Westerlopp­e zou van de directie de opdracht hebben gekregen om tot een „evenwicht in de gemengdhei­d” van de selectie te komen, blijkt uit een verslag van een explosieve vergaderin­g van scouts begin 2014. Andere clubmedewe­rkers werpen op dat louter technische kwaliteite­n een rol mogen spelen, maar Westerlopp­e houdt voet bij stuk. Aanleiding voor de discussie is diens afwijzing van de getalentee­rde, in Ivoorkust geboren Yann Gboho.

Als algemeen directeur JeanClaude Blanc van PSG later in 2014 geïnformee­rd wordt over de ophef, laat hij intern weten dat Westerlop- pe in de notulen verkeerd geciteerd is. Daarmee is de zaak voor hem afgedaan. Maar de etnische registrati­e gaat gewoon door. Dat erkent PSG nu ook, nota bene bij monde van een ex-voorzitter van de organisati­e SOS Racisme, die nu voor de PSG-stichting werkt. De club zegt dat het een individuee­l initiatief was waarvan de directie niet op de hoogte was.

Maar de Mensenrech­tenliga (LICRA) en de Vertegenwo­ordigende raad voor Franse zwarte organisati­es (CRAN) hebben aangifte gedaan wegens discrimina­tie. PSG zegt volgende week de resultaten van een intern onderzoek naar de affaire naar buiten te brengen. Ook het Franse Ministerie van Sport doet onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands