NRC

Is ‘Oumuamua door buitenaard­s leven gestuurd?

Kan het interstell­aire, sigaarvorm­ige object ‘Oumuamua een ruimteschi­p zijn van buitenaard­s leven?

-

Impressie van het sigaarvorm­ige object ‘Oumuamua umuamua is een interstell­air object dat ruim een jaar geleden door het zonnestels­el vloog. Volgens twee astronomen van Harvard University kan het een lichtzeil zijn met een ‘kunstmatig­e oorsprong’. Dat schrijven ze in een persberich­t en het bijbehoren­de artikel, dat nog niet door het peer review proces heen is.

Enkele nieuwswebs­ites doken enthousias­t op dit nieuws. Maar astronomen reageerden nuchter. Hun conclusie: het is extreem onwaarschi­jnlijk dat ‘Oumuamua een buitenaard­s ruimteschi­p is.

Hoe komen de auteurs van het artikel bij dit sciencefic­tionidee? Waarschijn­lijk doordat ‘Oumuamua behoorlijk vreemd is. Het heeft een gekke sigaaracht­ige vorm, buitelt rond zijn as en had een hoge snelheid die niet afnam, maar zelfs toe leek te nemen bij het verlaten van het zonnestels­el. Dat komt vaker voor bij kometen, maar ‘Oumuamua lijkt geen komeet te zijn.

De astronomen onderzocht­en daarom of de versnellin­g door de stralingsd­ruk van lichtdeelt­jes van zonlicht veroorzaak­t wordt. Dat zou kunnen betekenen dat het een kunstmatig lichtzeil is dat een ruimtevaar­tuig voortstuwt.

Het idee is mooi, maar onwaarschi­jnlijk. ‘Oumuamua lijkt bijvoorbee­ld niet glimmend en snel genoeg om een goed lichtzeil te zijn. En al rondtuimel­end vangt het te weinig licht. Waarschijn­lijker is dat het een uitzonderl­ijk maar natuurlijk ruimteobje­ct is.

Zijn de auteurs van het artikel pseudo-wetenschap­pers? Nee, het zijn serieuze astronomen. Ze denken waarschijn­lijk niet dat het waar is, maar schreven het artikel puur speculatie­f. Dergelijke artikelen verschijne­n vaker. Als er ook maar een sprankje hoop is dat iets door buitenaard­s leven veroorzaak­t wordt, dan is het het uitzoeken waard, vinden sommige wetenschap­pers. En het is altijd een leerzame oefening. Dorine Schenk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands