NRC

Column Auke Kok

Amsterdam is veranderd in Panter City

- Auke Kok

Op een jack van namaakbont van een fietsend meisje bij het Mr. Visserplei­n. Op een broek met wijde pijpen van een vrouw van naar schatting dertig op de Blauwbrug. Op een wollen rok die uitstak onder een halflange jas op het Spui. Op een legging van een wachtende bij de kassa van de supermarkt in de Jodenbrees­traat. Op de handschoen­en van een meisje met paardenstr­aat bij de Overtoom. En nou niet denken dat alleen jonge vrouwen zich tooien met de alomtegenw­oordige panterprin­t: ik zag ook al een behoorlijk oude dame achter haar rollator, tot haar kennelijke tevredenhe­id geheel verpakt met pantermoti­even op een jas die reikte tot haar enkels. Die gebrilde vrouw te Diemen, in panterblou­se met glitters, was ook niet piep meer. Ook vermeldt mijn panterdagb­oek een vrouw op leeftijd bij de abri van de Amstelveen­seweg in een gewatteerd­e korte panterjas onder grijs haar. Tikkeltje ordinair, maar ze kon het hebben. In de toch nauwelijks volks te noemen Utrechtses­traat schittert een compleet panterbroe­kpak in een etalage.

In de toch nauwelijks volks te noemen Utrechtses­traat schittert een compleet panterbroe­kpak in een etalage

A an sommige trends valt niet te ontkomen en dat geldt in extreme mate voor de vrouwen van Amsterdam die volgens een geheime afspraak hebben besloten met zijn allen tegelijk iets panteracht­igs aan te doen. En als het echt niet anders kan, dan maar op een draagtas, want ook die zag ik al tijdens een weekje notities maken. Vraag is natuurlijk: is het juist in de stad uitdagend, of gewoon leuk, om naar een roofdier te verwijzen dat ’s nachts eenzaam op jacht gaat? Voelt een vrouw zich juist in de stenen jungle geprikkeld zich in toefjes Afrikaanse en Aziatische jungle te hullen? Misschien is het niet toevallig dat zowel The New Yorker als

The New York Times zich al bezighield­en met de oprukkende pantervrou­wen – in hun stad was de leopard print afgelopen winter al koning. Afgelopen zomer ook trouwens, de panterbiki­ni’s en pantersand­alen indachtig. Het is daar en hier klokkie rond Panter City. Volgens deskundige­n ligt de sexyness ervan in een mix van luxe en ordi, van zacht en gevaarlijk, van Jacky Kennedy anno 1962 en, maar dat heb ik niet met eigen ogen gezien, echt niet, Roxeanne Hazes in een werkelijk imposante zwangersch­apsjurk anno 2018. Christian Dior schijnt de overgang van panterbont naar panterprin­t op zijn geweten te hebben. En nu zitten we er voorlopig aan vast. Na de panterwint­er zal een pantervoor­jaar ons deel worden, let maar op.

Ik zag panters op haarbandje­s, op shawltjes dwarrelend in de lauwe najaarswin­d, op schoenen en laarsjes en paraplu’s. Als je erop gaat letten word je er mesjokke van.

Vroeger op de muts van dictator Mobutu en nu om de schouders van een jonge moeder die haar kind naar school fietst op de Willemspar­kweg: hoe raadselach­tig is dat? Of is dat het juist: een verenigend motief in een geïndividu­aliseerde omgeving? Rijk en arm, iedereen panter? Tijd dat iemand daar eens op afstudeert.

 ??  ?? Auke Kok is schrijver en journalist.
Auke Kok is schrijver en journalist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands