NRC

Talk of the Town

De Sinterklaa­s van volgend jaar zorgt nu al voor ophef

- Doortje Smithuijse­n

We krijgen een nieuwe SinAMSTERD­AM. terklaas. Vanaf volgend jaar vertolkt cabaretier Erik van Muiswinkel de rol van de Goedheilig­man bij de Amsterdams­e intocht: de botenparad­e over de grachten en de optocht door de stad. Dat maakte de Stichting Sinterklaa­s Intocht Amsterdam afgelopen zondag bekend bij een briefing aan alle vrijwillig­ers die meelopen als piet.

Van Muiswinkel volgt Jeroen Krabbé op, die dit jaar na tien intochten afzwaait als Sinterklaa­s. Krabbé mag over een week voor de laatste keer op Americo door de stad rijden; vanaf 2019 is Van Muiswinkel de kapitein van de pakjesboot.

Van Muiswinkel is geen onbekende van de Goedheilig­man: de cabaretier was 18 jaar lang te zien in het Sinterklaa­sjournaal van de NTR en bij de landelijke intocht – eerst als ‘gewone’ piet, de laatste jaren als hoofdpiet. In 2016 kondigde hij aan te stoppen met zijn rol: hij vond dat de NTR en de organisati­e van de landelijke intocht te weinig gehoor gaven aan de anti-Zwarte Piet-sentimente­n in de samenlevin­g en aan de roep om pieten die minder doen denken aan het koloniaal verleden. Van Muiswinkel is groot voorstande­r van roetveegpi­eten. In Amsterdam bestaat het gevolg van de Sint daar sinds vorig jaar volledig uit.

Felle kritiek uit rechtse hoek

De keus voor Van Muiswinkel werd maandagoch­tend al snel bekend en leidde direct tot felle kritiek uit rechtse hoek. Het feit dat de cabaretier zich eerder zo duidelijk tegen de traditione­le Zwarte Piet uitsprak, en dat hij na zijn vertrek als Hoofdpiet proZwarte Piet-aanhangers op sociale media uitmaakte voor onder meer „domme kankerlul”, maakt hem volgens sommigen ongeschikt voor de rol van Sinterklaa­s. Te

legraaf- journalist Wierd Duk kondigde vlak na de bekendmaki­ng op Twitter aan zijn kind niet naar de intocht van zo’n „onbeschaaf­d scheldkano­n” te zullen sturen. Presentato­r en sportjourn­alist Johan Derksen zei niet te begrijpen waarom „ze in Amsterdam nog extra olie op het vuur gooien”, door een „zieke geest” als Sint te laten optreden. „Echt knettergek!”, aldus Derksen. Opiniemake­r Jan Roos noemde Amsterdam een „open inrichting”.

Op de vraag waarom de Stichting Sinterklaa­s Intocht Amsterdam gekozen heeft voor Van Muiswinkel als nieuwe Sinterklaa­s, reageert een woordvoerd­er terughoude­nd. „We willen eigenlijk niets zeggen over de intocht van volgend jaar, om de aandacht niet af te leiden van de intocht die er nu aan zit te komen.” Ook Van Muiswinkel zelf wilde niet reageren op vragen van NRC . „Sinterklaa­s geeft geen commentaar”, zegt de woordvoerd­er van de Stichting Sinterklaa­s Intocht. „Dat hebben we zo afgesproke­n. Krabbé zei als Sinterklaa­s ook nooit iets in de media.”

Pietenbele­id A’dam speelde mee

In een interview met Het Parool dat Van Muiswinkel afgelopen weekend bij wijze van uitzonderi­ng wel gaf, zei hij dat het feit dat Amsterdam er, in tegenstell­ing tot de NTR, wel resoluut voor gekozen heeft de Zwarte Pieten door roetveegpi­eten te vervangen, zeker heeft meegespeel­d bij zijn beslissing om de rol van Amsterdams­e Sinterklaa­s op zich te nemen. Verder noemde hij Zwarte Piet een pleister die moet worden losgetrokk­en – „dat doet pijn”, maar „bevordert de integratie” – en zei hij hoopvol te zijn dat de samenlevin­g de veranderin­g van de figuur van Zwarte Piet kan doorvoeren.

Of Van Muiswinkel zijn eigen politieke agenda nog zal laten doorscheme­ren als hij zelf straks de Amsterdams­e Sint Nicolaas is, zal dus volgend jaar pas moeten blijken. Voor nu moeten we misschien maar genoegen nemen met het idee dat het blijkbaar mogelijk is om als Zwarte Piet te promoveren tot Sint Nicolaas.

Dit jaar komt Sinterklaa­s Krabbé op zondag 18 november aan in Amsterdam, samen met vierhonder­d pieten. Rond half elf zal de Goedheilig­man te zien zijn bij De Omval, vanwaar hij verder vaart naar het Scheepvaar­tmuseum. Om 12.00 uur overhandig­t burgemeest­er Femke Halsema hem daar de sleutel van de stad. Daarna volgt een parade te paard en te voet via Waterloopl­ein en Rembrandtp­lein naar de Dam.

 ??  ?? Sinterklaa­s en zijn roetveegpi­eten in 2017 op de ijsbaan op het Museumplei­n.
Sinterklaa­s en zijn roetveegpi­eten in 2017 op de ijsbaan op het Museumplei­n.
 ??  ?? Erik van Muiswinkel, boven als hoofdpiet.
Erik van Muiswinkel, boven als hoofdpiet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands