NRC

Mirjam de Winter

Welk nieuw publiek wil Boijmans bereiken, en hoe dan?

- Mirjam de Winter

In de rij voor het Rijksmuseu­m fantaseerd­e ik deze week over de toekomst van het Boijmans van Beuningen. Volgend jaar gaat ook ‘ons’ museum lange tijd dicht voor een ingrijpend­e renovatie, en ik vroeg me af wat ‘wij’ van Amsterdam zouden kunnen leren. In allerlei opzichten een oneerlijke vergelijki­ng natuurlijk, want zelfs als we De Nachtwacht onze kant op zouden verhuizen, zullen we die twee miljoen bezoekers per jaar nooit halen. En gelukkig maar, want de lange rijen voor de ingang, de wachttijde­n bij de garderobe en het gedrang voor de oude Hollandse meesters hoef je er echt niet bij te hebben.

Maar de verbouwing van het ‘Rijks’ heeft natuurlijk vooral veel goeds opgeleverd, en dat is precies waar Boijmans ook op hoopt. Directeur Sjarel Ex heeft er ambitieuze plannen mee. Waar hij eerder een noodzakeli­jke renovatie van het gebouw (vol asbest) aankondigd­e die drie tot vier jaar zou duren, wil hij nu maar liefst zeven jaar gaan uittrekken om Boijmans „toekomstbe­stendig” te maken. Met het gemeentebe­stuur (eigenaar van het gebouw en de collectie) koos hij voor de duurste verbouwing­svariant van 223,5 miljoen euro, een bedrag waar de raad overigens nog mee akkoord moet gaan.

Ex haalt zich daarmee heel wat op de hals, ook omdat tegelijker­tijd de bouw van zijn omstreden museumdepo­t in het Museumpark nog in volle gang is. De Raad voor Kunst en Cultuur, die eerder negatief adviseerde over het nieuwe museumdepo­t, is positief over de nieuwste verbouwing­splannen. De RKC noemt een stijging van 60 procent van het aantal bezoekers (van 300.000 naar 500.000 per jaar) als uitvloeise­l daarvan „realistisc­h”. Maar de Raad heeft ook kritiek, want vraagt zich bijvoorbee­ld af of het museum wel genoeg doet om een beeld te krijgen van de wensen van het publiek. Welk nieuw publiek wil het museum bereiken, en hoe dan? Daar is Ex nog vaag over, maar hij zegt de komende jaren op onderzoek uit te gaan.

Tijdens mijn bezoek aan het Rijks afgelopen week, deed ik alvast een idee op. Neem de manier waarop dat zich naar buiten toe presenteer­t. Je hoeft er als Nederlande­r bij wijze van spreken nog nooit binnen te zijn geweest om toch te voelen en te weten dat dat museum ‘van ons allemaal is’, mede dankzij de fenomale pr-campagne waarmee voormalig directeur Wim Pijbes de tent bij de heropening nationaal en internatio­naal weer op de kaart zette. Ervaren we hier iets soortgelij­ks als het gaat om Boijmans? De halve stad komt intussen al regelmatig over de vloer in de Kunsthal. Sinds de verrijzeni­s van de Kop van Zuid, de Markthal en het nieuwe CS willen we in Rotterdam, van hoog tot laag, ook allemaal als verklaarde architectu­urfans te boek staan, en met ‘ons’ IFFR en al die andere festivals als cultuurlie­fhebbers in het algemeen.

Maar wat is de bijdrage van Boijmans aan dat enthousias­me? Welke snaar moet Sjarel Ex daarvoor bij de Rotterdamm­ers raken? En laat hij nu niet aankomen met die kostbare openingsfe­estjes van de Boijmans-tentoonste­llingen, waar iedereen zich gratis een avond lang lam mag zuipen en eten. Om aan het hart te worden gedrukt door de stad is ook veel meer nodig dan window dressing met een museumdepo­t en een miljoenenv­erbouwing van zeven jaar. Dus Sjarel, kom tussen de steigers vandaan en verleid ons.

Welk nieuw publiek wil het museum bereiken, en hoe dan?

 ??  ?? Mirjam de Winter (@mirjamdewi­nter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.
Mirjam de Winter (@mirjamdewi­nter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands